ZLATNI MOMCI SRPSKOG ŠAHA Održan šampionski koktel posvećen osvajačima Evropskog prvenstva, poruka je jasna: Da medalja i pobeda bude što više (FOTO)

17:46 | 20-12-2023

Ostali sportovi 0

Naši šahisti osvojili su zlatnu medalju krajem novembra na Evropskom prvenstvu u Crnoj Gori. Veliki uspeh ostvarili su Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić, Robert Markuš, Velimir Ivić kao i selektor Miodrag Perunović, odnosno trener reprezentacije Miloš Perunović.

Šah
Marko Metlaš/Alo

 

U svečanoj atmosferi i prijatnom ambijentu hotela "Zepter" u Beogradu održan je koktel povodom istorijskog uspeha šahovske reprezentacije Srbije.

Naši šahisti osvojili su zlatnu medalju na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Crnoj Gori. Veliki uspeh ostvarili su Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić, Robert Markuš, Velimir Ivić kao i selektor Miodrag Perunović, odnosno trener reprezentacije Miloš Perunović.

"Puno mi je srce"

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić istakao je značaj ovakvog uspeha i zahvalio se igračima, selektoru, treneru, ali i prijateljima šaha, odnosno medijima kojih je u sve većem broju.

- Nisam pripremao govor za ovu priliku... Gledam ko se sve odazvao i rekao bih da smo svi mi ovde jedan tim. Ništa ne bih mogao ni ja kao predsednik, ni moj tim, ni igrači, da nemamo širok front prijatelja Šahovskog saveza Srbije i srpskog šaha. Prilika je više nego jedinstvena i lepa. Prvo se zahvaljujem igračima, treneru i selektoru koji su bili za primer i ugled naše zemlje. Imao sam priliku da prisustvujem ovom istorijskom događaju i lično se uverim u uspeh naših momaka. Nisam ni mogao da zamislim da bude bolje od onoga kako se to dešavalo u Budvi - rekao je Lazić i dodao:

- Želim pored toga da se zahvalim mojim saradnicima u savezu, oni to zaslužuju. Šah nisu samo pobede, želimo da se u budućnosti posvetimo mladima jer oni su naša budućnost. Težište finansiranja će biti bolje što znači da će i šahisti i šahistkinje to osetiti. Naši sponzori su tu sa nama prethodnih godina i njihov dinar imao je veliki značaj. Drago mi je što vidim ovoliki broj kamera i medija, puno mi je srce zbog toga i nadam se da ćemo se češće i u još većem broju okupljati zbog narednih uspeha.

Šah Marko Metlaš/Alo
 

"Tek sada smo shvatili koliki je ovo uspeh"

Selektor reprezentacije Miodrag Perunović najbolje zna koliko je bilo teško napraviti ovakav uspeh. Verovao je u ove momke, a oni su mu vratili istorijskim podvigom.

- Nije bilo lako. Ovaj uspeh napravljen je posle decenija manje ili više uspešnih takmičenja. Rezultat nije došao tek tako. Prethodnih godina imali smo rezultate i igrače za ponos. Neki od njih nisu bili deo ovog sastava. Ovo što su ovi momci napravili je zaista za ponos, za istoriju. Kao što sam više puta rekao, nadam se da nećemo ovde stati i da će još bolji rezultati doći.

Šah Marko Metlaš/Alo
 

Na njegove reči nadovezao se nekadašnji reprezentativac, a sada trener Miloš Perunović.

- Teško je u par reči govoriti o uspehu koji je napravljen. Čini mi se da kako vreme prolazi da tek sada shvatamo kakav je ovo rezultat. Poslednje veče na pripremama u razgovoru sa selektorom Miodragom složili smo se da je ovo možda i najjači sastav reprezentacije, a opet bili smo tek 10. po rejtingu. To samo pokazuje koliki je ovo uspeh i nadam se da će se ovakav trend nastaviti.

Reprezentativci složni: Nadamo se novim uspesima, hvala Savezu i sponzorima na pomoći

Reprezentativci Srbije bili su složni i istakli koliko im je značila pomoć Saveza, Dragana Lazića kao predsednika, ali i sponzora. Takođe, oni veruju da će u narednom periodu Srbija tek slaviti njihove uspehe, a pritom se zahvalili i navijačima kojih je bilo u velikom broju.

Treba napomenuti i to da je svaki reprezentativac, odnosno član stručnog štaba na poklon od Saveza dobio pametni sat, kao i vaučere koje su poklonili darodavci Fondacija za bezbednost dece na internetu i kompanija Višnjevi Sad.

Šah Marko Metlaš/Alo
 

Podvig vredan divljenja i velike pažnje ujedno je i najbolji rezultat naše zemlje od osamostaljenja, a prva medalja još od 1989. kada je Jugoslavija došla do srebra na Svetskom prvenstvu u Lucernu.

Podsetimo, Evropsko prvenstvo održano je u Budvi od 10. do 21. novembra, a naša selekcija do velikog slavlja došla je posle velike borbe i pobede nad Grčkom sa 3:1 u poslednjem kolu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.
 

Komentari(0)

Loading