Srbija sa sedam sportista na Zimskim olimpijskim igrama mladih

18:22 | 26-12-2023

Ostali sportovi 0

Srbiju će na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Gangvonu predstavljati sedmoro sportista, saopšteno je danas na poslednjoj sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije u 2023. godini.

Boža Maljković
Marko Metlaš

U saopštenju se navodi da je na današnjoj sednici usvojena konačna brojčana prijava sportista, trenera i članova Misije OKS za predstojeće Zimske olimpijske igre mladih, koje će se održati od 19. januara do prvog februara 2024. godine u Gangvonu.

- Našu zemlju će na ovom takmičenju predstavljati sedmoro sportista u pet sportova, i to u kros-kantriju, skeletonu, brzom klizanju, biatlonu i alpskom skijanju - navode iz OKS.

Članovi IO OKS su usvojili izmene i dopune lista kategorisanih sportista u okviru programa OKS.

U saopštenju iz OKS se navodi da je doneta i odluka o nacionalnim granskim sportskim savezima koji će biti korisnici programa Olimpijske solidarnosti u 2024. godini.

- Članovi IO OKS su usvojili izmene i dopune lista kategorisanih sportista u okviru sportskih programa OKS, uz konstataciju da se program 'Pariz 2024' završava u tekućoj godini sa 82 sportista, dok 'Razvojni program' na završetku kalendarske godine ima ukupno 62 sportista. Džudista Nemanja Majdov prešao je iz druge u prvu kategoriju na osnovu osvojenog prvog mesta na ovogodišnjem EP, dok je džudistkinja Marica Perišić prešla iz treće u drugu kategoriju kao aktuelna vicešampionka Evrope - saopšteno je iz OKS.

- Mlada džudistkinja Jovana Čakarević ostvarila je kriterijumski rezultat za boravak u Razvojnom programu (sedmo mesto na SP za juniore 2023). Usvojene su liste kategorisanih sportista u okviru novog programa 'Olimpijska kategorizacija Pariz 2024', koji startuje prvog januara 2024. godine i koji će u tom trenutku brojati 72 sportista iz individualnih grana sporta, kao i šest ekipa iz timskih sportova. Ovaj program ima prvenstveno za cilj nastavak finansiranja kvalifikovanih sportista za OI u Parizu, kao i finansiranje onih koji koje sistem kvalifikacija medjunarodnih sportskih federacija prepoznaje kao sportiste koji su trenutno u simulaciji blizu ispunjavanja zadatih standarda - dodaje se u saopštenju OKS.

Članovi IO OKS su informisani o toku priprema srpskih sportista za nastup na predstojećim OI u Parizu.

- IO OKS doneo je odluku o korisnicima za realizaciju programa Olimpijske solidarnosti. Srpski atletski savez biće korisnik programa koji je namenjen za obuku trenera nacionalnih granskih sportskih saveza - Razvoj nacionalnog sportskog sistema. S druge strane, Biciklistički savez Srbije, Savez za sinhrono plivanje Srbije i Plivački savez Srbije dobili su program pod nazivom 'Tehnički kurs za trenere - zaključuje se u saopštenju OKS.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading