OSRAMOTIO KONKURENCIJU Maks Ferštapen piše istoriju Formule 1

06:00 | 16-01-2024

Ostali sportovi 0

Holandski vozač Oracle Red Bull Racinga, Maks Ferštapen, prošle godine je osvojio treću uzastopnu titulu svetskog prvaka Formule 1. Apsolutna dominacija nad konkurentima rezultirala je i obaranjem brojnih rekorda, tako da je ustvari statistički imao najbolju sezonu u istoriji.

Maks Ferstapen
EPA/ALI HAIDER

F1 sezona za 2023. godinu je u svom kalendaru imala ukupno 22 trke jer je otkazan trkački vikend u Italiji na stazi Imola zbog katastrofalnih poplava u maju. Maks je u protekloj sezoni ostvario čak 19 pobeda, čime je popravio svoj stari rekord od 15 trijumfa. Protekle sezone (2023. godina) se dva puta na najvišoj stepenici postolja našao njegov timski kolega Serhio Perez, a jedina ekipa koja je upisala pobedu u prošloj sezoni, osim Oracle Red Bull Racinga, je Ferari zahvaljujući trijumfu Karlosa Sainza u Singapuru.

Ferštapen je nadmašio nekadašnjeg rekordera Alberta Askarija u procentu pobeda u sezoni sa 86,3 posto. Askari je 1952. godine imao procent od 75 posto.

Rekord na listi fenomenalnog Holanđanina je i onaj koji se odnosi na najviše pobeda u nizu. Sada ih ima 10, čime je potisnuo nekadašnjeg Red Bull Racingovog šampiona Sebastiana Fetela na drugo mesto. Nemac je 2013. godine upisao devet pobeda.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ferštapen je oborio i rekord u broju pobeda na trkama nakon starta s pol pozicije. Protekle sezone je na taj način pobedio 12 puta, dok su Najdžel Mansel (1992. godine) i Sebastian Fetel (2011. godine) ostvarili po devet pobeda. To ujedno znači da je svaku prošlogodišnju pol poziciju pretvorio u pobedu.

Maks Ferstapen AP Photo/John Locher
 

 

Pao je i rekord u vezanim pobedama posle starta s pol pozicije. Novi je u Maksovom vlasništvu i iznosi 16.

Sjajni Holanđanin je postao rekorder i po broju het-trikova u sezoni (pole pozicija, pobeda i najbrži krug). Maks je u 2023. godini ostvario šest takvih pobeda, dok su Mihael Šumaher (2004. godine) i Alberto Askari (1952. godine) ostali na pet.

Trostruki i aktuelni šampion je uspeo je da popravi lični rekord za najviše upisanih podijuma u sezoni. Godine 2021. ih je imao 18, a protekle 21.

Ogroman broj pobeda rezultirao je rekordnim brojem bodova u sezoni, čime je nadmašio samog sebe. Ferštapen je pretprošle godine osvojio 454, a prošle čak 575 bodova.

Slično je i s procentom osvojenih bodova, 2022. godine je Maksov procent iznosio 76,1, a prošle 92,7 posto.

Oborio je i rekord rivala Lusia Hamiltona (Mercedes) koji se odnosi na kontinuirano osvajanje bodova. Britanac je imao 998 "vezanih" bodova između trke u Velikoj Britaniji 2018. i u Bahreinu 2020. godine. dok je Ferštapen u kontinuitetu osvojio 1.004 boda.

Zvezda Oracle Red Bull Racinga je 15 puta u nizu završila u Top 2 i time se Super Maks izjednačio s Mihaelom Šumaherom (2002. godina).

Još jedan impresivan podatak je rekord u broju krugova provedenih u vođstvu u jednoj sezoni. Ferštapen je rekorder sa 1.003 kruga ispred pomenutog Fetela, koji je 2011. godine upisao 739 takvih krugova. Time je postao prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je probio magičnu granicu "1.000".

Rekord je postavljen i u procentu krugova odvoženih u vođstvu pa iznosi 75,7 posto, a prethodni je držao Džim Klark sa 71,4 posto iz 1963. godine.

Koliko je Ferštapen bio dominantan protekle sezone govori i podatak da je ostvario rekordnu bodovnu prednost u odnosu na najbližeg pratioca, jer je skupio 290 bodova više od vicešampiona Pereza. Prethodno je rekorder bio Fetel koji je 2013. godine imao 155 bodova više od Fernanda Alonsa.

Maks se izjednačio sa Šumaherom u ranom osiguravanju šampionske titule, obojica su to učinili šest trka pre kraja sezone. Nemac je rekord postavio 2002. godine.

Sprint je relativno novitet u kalendaru Formule 1, a holandski vozač ima najviše pobeda u ovom formatu u jednoj sezoni, ukupno četiri. Time je popravio rekord iz 2022. godine od tri pobede u sprintu.

Derštapen je izjednačen s Džensonom Batonom u broju odlazaka u boks u trci u kojoj je ostvarena pobeda. Na domaćoj trci u Candvortu u Maks je otišao u boks šest puta, dok je isto toliko puta u "garažu" ušao i Britanac u Kanadi 2011. godine.

Maks je nadmašio Šumahera u vezanim trkama kao lider šampionata. Stigao je do 39 trka počevši od Španije 2022. godine, dok je Šumaher imao 37 između Indijanapolisa 2000. i Japana 2002. godine.

Za kraj recimo i da je Ferštapen postao prvi vozač koji je u jednoj sezoni pobedio na tri utrke vožene u SAD-u, a prošle godine su to bili Majami, Ostin i Las Vegas.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading