ZAVET MAME RADMILE Slavni rukometaš ispunio obećanje i izrešetao mrežu Hrvata, pamtiće se taj podvig

06:30 | 20-01-2024

Ostali sportovi 0

Majka je sad srećnija od mene, kaže rođeni Nišlija posle rekorda na Evropskom prvenstvu

Nikola Karabatić
AP/Martin Meissner

 

Kad mama nešto traži... Nikola Karabatić, kao svaki dobar sin, nije imao kud nego da - izrešeta Hrvate!

Nikola Karabatić Profimedia
 

Jedan od najboljih rukometaša svih vremena, rođeni Nišlija, ušao u istoriju tog sporta po još jednom statističkom parametru - poslao je najbolji strelac na šampionatima Evrope s 289 golova.

Mikel Hansen EPA/Fabian Bimmer
 

Preti „dinamitaš“ Mikel Hansen

Nikoli Karabatiću preti Mikel Hansen, treći na večnoj listi, s 276 golova, koji s Danskom može daleko da dogura na ovom prvenstvu u Nemačkoj. Možda i do finala, u kojem bi vrlo lako mogli da nalete na Francuze...

„Trikolori“ i „dinamitaši“ su jednom igrali za evropsko zlato, 2014. na šampionatu u Danskoj. Karabatić i saigrači su ubeljivo pobedili - 41:32.

Francuski veteran, mada se tih njegovih 39 na plećima baš i ne vide na terenu, pet puta je zatresao mrežu u pobedi 34:32 nad reprezentacijom države iz koje potiče njegov pokojni otac Branko, bivši rukometaš.

Nikola Karabatić i majka Radmila Profimedia
 

Tako je pretekao Islanđanina Gudjona Sigurdsona (288) i ispunio zavet majke Radmile, Srpkinje iz Aleksinca, koja se osamdesetih godina prošlog veka udala za Dalmatinca iz Trogira.

- Majka me je nazvala pre meča i rekla mi: „Moraš da srušiš rekord, moraš da postigneš osam golova.“ Odgovorio sam joj: Mama, znaš da ne smeš da mi nabijaš pritisak, ne razmišljam o tome, želim da ekipa odigra dobro. Međutim, ponovila je: „Moraš da zabiješ osam komada, moraš da postaneš najbolji strelac“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EHF EURO (@ehfeuro)

Dao je pet, dovoljno za istoriju EP. Tekao je 45. minut duela 1. kola Glavne runde, kad je Karabatić pred 19.750 svedoka postigao peti, poslednji na meču (za vođstvo sa 26:22), a ukupno 289. na 11 kontinentalnih prvenstava. I po broju učešća je rekorder.

- Mama je na kraju bila srećnija od mene - rekao je Nikola novinarima u Kelnu.

Komentari(0)

Loading