SRBIJA ŽESTOKO KAŽNJENA Naši sportisti ostaju bez Olimpijskih igara zbog suspenzije?

17:33 | 22-01-2024

Ostali sportovi 0

Veslački savez Srbije suspendovan je zbog finansijskih dugova, saopšteno je od strane Svetske veslačke federacije (SVF)

Olimpijske igre
EPA-EFE/YOAN VALAT

Suspenzija je na snazi od prvog januara ove godine, a mogla bi da donese i izostanak naših veslača sa Olimpijskih igara u Parizu predstojećeg leta.

Izvršni komitet Svetske veslačke federacije je na sastanku 23. decembra 2023. doneo odluku koja je objavljena mesec dana kasnije.

Navodi se da je odluka usledila nakon značajnih dugovanja prema SVF i raznim dobavljačima događaja od strane Veslačkog saveza Srbije i nadležnih organa Srbije koji su garanti za Svetski kup u veslanju 2022. i Svetsko prvenstvo u veslanju 2023. održano u Beogradu.

Prema Pravilniku o članu 15 Statuta Svetskog veslanja - „Federacije članice koje imaju zaostale pretplate ili koje imaju nerešena dugovanja prema Svetskom veslačkom takmičenju ili organizacionom komitetu Svetskog veslačkog takmičenja mogu biti suspendovane od strane Izvršnog komiteta ili isključene od strane Kongresa. U svakom slučaju, nijedan član te federacije ne može da se kandiduje na izborima, njihovi delegati će izgubiti pravo glasa, a Izvršni komitet može zabraniti ili suspendovati timove, zvaničnike, sudije i članove komisije federacije na takmičarskim i drugim svetskim veslačkim takmičenjima.”

Suspenzija podrazumeva:

- Nemogućnost Veslačkog saveza Srbije da učestvuje u upravljanju veslačkim sportom u Srbiji i svetu.

- Nemogućnost Veslačkog saveza Srbije da vodi sportiste na Svetska veslačka takmičenja i Olimpijske/Paraolimpijske igre.

- Nemogućnost da Srbija bude domaćin bilo kojih budućih svetskih veslačkih takmičenja.

Svetsko veslanje je već nekoliko meseci u bliskoj komunikaciji sa Veslačkim savezom Srbije i raznim srpskim vlastima u vezi isplate ovih neizmirenih dugova kako bi se pronašlo moguće rešenje. Izvršni komitet nada se brzom rešenju situacije. Nakon izmirenja finansijskih dugova, Svetski veslački izvršni komitet će se ponovo sastati da razgovara o mogućem vraćanju Veslačkog saveza Srbije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading