DISKVALIFIKACIJA I SUSPENZIJA ZBOG DOPINGA Žestoka kazna za rusko čudo od deteta

20:45 | 29-01-2024

Ostali sportovi 0

Ruska klizačika Kamila Valijeva diskvalifikovana je sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine i suspendovana je na četiri godine.

Kamila Valijeva
EPA-EFE/Yuri Kochetkov

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani danas je saopštio da je usvojio žalbe Svetske antidoping agencije (WADA) i da je diskvalifikovao Valijevu sa Igara u Pekingu i suspendovao ju je na četiri godine, do 25. decembra 2025. ; Odlukom CAS, Rusiji će biti oduzeta zlatna medalja koju je Valijeva osvojila u ekipnoj konkurenciji. Klizači SAD su tada osvojili srebro, ali će im sada pripasti zlato, srebro će sada osvojiti Japan, a bronzu Kanada.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) tada nije odlučio da dodeli medalje, u takmičenju u kome je dominirala tada 15-godišnja Valijeva ;pre nego što se otkrilo da je bila pozitivna na zabranjenu supstancu na testiranju pre Igara. Vest o pozitivnom doping testu objavljena je tokom takmičenja, 7. februara, a Valijevoj je dozvoljeno da nastavi učešće.

CAS je tokom Igara odlučio da Vlijeva, čiji je pozitivan test obavljen u decembru 2021. godine došao posle upotrebe lekova za poboljšanje rada srca, može da nastavi da se takmiči u Pekingu. Ona je bila favorit, ali je pala nekoliko puta tokom slobodnog programa i nije osvojila medalju u pojedinačnoj konkurenciji.

Ruski antidoping tribunal oslobodio je Valijevu krivice navodeći da je bila maloletna u to vreme.

Pravni tim Valijeve saopštio je da razmatra odluku CAS pre nego što odluči da li će se žaliti Vrhovnom sudu Švajcarske.

Njeni advokati naveli su da je ona došla u kontakt sa zabranjenom supstancom zbog leka koji je koristio njen deda.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading