"SVIM SRCEM UZ SRBIJU" Gojko Pijetlović za sport.alo najavljuje Svetsko prvenstvo: Na dobrom smo putu... Vaterpolo je napredovao, pa svako svakoga može da dobije!

07:45 | 05-02-2024

Ostali sportovi 1

Čuveni golman "delfina" je za naš portal govorio o očekivanjima u Dohi, trenutnom stanju u ovom vodenom sportu...

Gojko Pijetlović
Amir Hamzagic/ATAImages

U ponedeljak će da počne Svetsko prvenstvo u vaterpolu. Domaćin je prestonica Katara, Doha, a trajaće do 17. februara. Reprezentacija Srbije je smeštena u C grupi zajedno sa Crnom Gorom, Japanom i Sjedinjenim Američkim Državama. Prolaz u četvrtfinale će osigurati timovi koji budu prvoplasirani, a samim tim će da overe i "vizu" za plasman na Olimpijske igre, dok će drugi i treći na tabeli ići u osminu finala. 

Kada se sve navedeno uzme u obzir, "delfini" neće imati lak zadatak. Protivnici su kvalitetni, potrebno je mnogo da bi se dostigao cilj, ali nemamo sumnju da oni mogu da ga ispune, pošto se radi o izuzetno kvalitetnim i jedinstvenim pojedincima.

Kako bi nam pomogao da napravimo najavu za svetsku vaterpolo smotru, sport.alo je kontaktirao Gojka Pijetlovića, čuvenog golmana koji je sa nacionalnim timom osvojio sve što se može osvojiti - dva olimpijska zlata, dve titule planetarnog šampiona, tri zlata na prvenstvima Evrope... 

Standings provided by Sofascore

Za početak razgovora nas je interesovalo kakva su mu očekivanja od "delfina" u Dohi:

- Mislim da je ovo izuzetno kvalitetna reprezentacija. Definitivno smo na dobrom putu, mislim da malo nismo imali sreće u prethodnom periodu, ali mislim da će se kockice složiti na ovom prvenstvu i da će pokazati puni potencijal. Generalno, situacija je teška zato što u grupi imamo tri reprezentacije sve na igraju na različite stilove i svaka na svoj način. Tako da će biti potrebno mnogo opreza, ali mislim da to i nije loše za nas, jer je grupa jaka, pa se brže uđe u ritam - počeo je priču Pijetlović.

BORBA ZA SVETSKI VRH Srpski vaterpolisti žele da se vrate na staze stare slave

Da li će biti potrebno neko taktičko nadmudrivanje i da li to iziskuje neku dodatnu energiju?

- Samo Svetsko prvenstvo po sebi iziskuje dodatnu energiju, tako da verujem da će biti i ovoga puta. Sad, ne verujem da će biti nekog taktičkog nadmudrivanja, ali svakako bi trebalo da budemo oprezni protiv svake ekipe.

Vaterpolisti Srbije EPA-EFE/Tibor Illyes HUNGARY OUT
 

Na pitanje šta bi moglo da se smatra uspehom za Srbiju odgovorio je:

- Pa dobro, uspeh je relativna stvar, ali mislim da bi trebalo pre svega super da ostvarimo cilj i kvalifikujemo na Olimpijske igre. To je sada najbitnije.

 

Potom je otkrio da je ključ u ostvarivanju uspeha poprilično jednostavan:

- Nema tu nekog preteranog ključa. Ključ uspeha je svakako dobra igra i želja za pobedom. Mislim da će to sve doći. Momci imaju super atmosferu u ekipi, što mi je veoma drago i mislim da je samo pitanje momenta kada će stvari da legnu na svoje mesto. Mislim da su na dobrom putu, a sad da li postoji neki ključ uspeha, za ovakvu ekipu kakva je naša, mislim da imaju kvalitet, samo im malo fali i mislim da će to sve biti ok.

Deluje da je Crna Gora glavni konkurent Srbiji za prvo mesto u grupi. Da li i od ostalih ekipa preti određena opasnost?

- Sada je jednostavno vaterpolo u drugim državama toliko napredovao i toliko se razvio u nekom smeru da je sada svako konkurent i sada više nema lakog protivnika. Ne zbog situacije bilo kakve, već je jednostavno takav vaterpolo trenutno. Vaterpolo je kao igra napredovao i sada svako može svakoga da dobije.

Zanimalo nas je i da li može da nam kaže zbog čega reprezentacija nije tako uspešna kao pre...

- Ne volim da komentarišem stvari koji se tiču uspeha ili neuspeha, jer je jednostavno nisam u ekipi, nisam non-stop sa njima i ne mogu da znam razloge. Zato i ne volim da komentarišem stvari koje ne znam. Mogu da komentarišem samo ono što vidim i to je to.

Dušan Mandić ATA Images
 

Srbija će biti pojačana za nastup Dušana Mandića na Svetskom prvenstvu u Dohi. Koliko to može da znači "delfinima"?

- Svakako da je ekipa jača sa Dušanom Mandićem. To je jedan igrač o kome je suvišno trošiti reči. Jednostavno, takav kvalitet, cela njegova istorija unazad u reprezentaciji, a govore i medalje i priznanja o njemu. Svakako da je on plus za ekipu.

Za kraj smo zamolili našeg sagovornika da da ocenu ove generacije srpskih vaterpolista:

- Jednu stvar koju sam rekao sebi kada sam završio sa repreztentacijom da nikada neću davati ocenu sledećih generacija. Samo ću iz sveg srca da navijam za njih da budu što bolji, a da dajem neke ocene mislim da bi bilo... S moje strane ne vidim svrhu da dajem ocenu generaciji. Oni prave svoju priču i to je druga reprezentacija, drugi ljudi, imaju svoj put i bilo bi stvarno s moje strane glupo da komentarišem i ocenjujem - zaključio je Gojko Pijetlović razgovor za sport.alo.

Vaterpolo reprezentacija Srbije će prvi meč na Svetskom prvenstvu u Dohi da odigra u ponedeljak od 14 časova. Protivnik će da joj bude selekcija Japana.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(1)

Loading
Ivan

08.02.2024 09:13

Šta je bre ovo pre koliko je On dao ovaj komentar, kad je napravljen ovaj intervju pre nedelju dana?