PAPRIKARI POKORILI SVET Leskovčani Ana Petković i Živorad Žika Marković zlatom za Srbiju zasijali u Egiptu

15:51 | 12-02-2024

Ostali sportovi 0

Ana Petković i Živorad Žika Marković, supružnici iz Leskovca i višestruki svetski, evropski i državni prvaci, ponovo su zlatom zasijali i to na Svetskom prvenstvu koje je održano u zemlji faraona.

Ana i Žika
Privatna arhiva

Naime, njihova imena ponovo su zlatom ispisana jer su odbranili svetski tron, te su postali ponovo svetski prvaci. Oni su se za svoje zlatne medalje izborili na Svetskom prvenstvu WPC federacije koje je održano u Egiptu, u mondenskom letovalištu. 

Paprikari, odnosno bračni par iz Leskovca, predstavljao je Srbiju i takmičio se protiv takmičara iz 18 država i 600 učesnika. Leskovčani su se okitili zlatom i na taj način ostavili su iza sebe takmičare iz Amerike, Rusije, Turske, Indije, Italije, Mađarske i druguih zemalja koje dominiraju svetom u dizanju tegova.
Iako svi drugi takmičari imaju vanserijske pripreme, Srbi iz Leskovca su dokazali da imaju veliku snagu volje i podršku nadaleko čuvene leskovačke paprike, koja je na ovom primeru dokazala da je neprikosnovena u svetu, jer je pobedila svetske velesile u dizanju tegova. 

Leskovačka sportska legenda, koji je svoju ljubav prema sportu preneo na suprugu Anu, osvojio je za, kako je rekao, narod Srbije dve zlatne medalje. Medalje je osvojio u dve različite kategorije, a one su, bench press EQ 170 kilograma i bench press Raw 150kilograma. 

Markoviću, koji je svojim uspehom oduševio svetske sudije i Egipćane, dodeljeno je i dodatno priznanje kao jednom od najboljih sportista te mu je uručena i zlatna sfinga. 

Ana i Žika Privatna arhiva
 

 

On je za “Alo!” rekao da je medalje posvetio svom narodu u Srbiji i da mu je drago što ga širom sveta prepoznaju kao zlatnog Srbina paprikara. 

- Sport je ono što spaja ljude i različite kulture. Upravo kroz sport možemo svetu da pokažemo i dokažemo kakvi smo i od čega smo satkani. Normalno, pre sporta stavljam obrazovanje, jer bez obrazovanja si niko i ništa. U mom slučaju ponosno ističem da sam paprikar. Za Leskovac su svi čuli i to zahvaljujući paprici, pa mogu da slobodno kažem i meni. Ja sam se uspeo na sportski krov sveta, zahvaljujući toj paprici, a to se ne zaboravlja i to stalno sa ponosom ističem – rekao je Marković.

 
On je dodao da mu nije predstavljalo prepreku što su se u daljini čule eksplozije, jer se kao Srbin na to navikao, te mu nije remetilo koncentraciju. 

Marković je naglasio da je sa ponosom istakao našu srpsku zastavu.
- Na dodeli medalja okitio sam se našom zastavom, neka vide kakvi smo i koliko volimo Srbiju, a za uzvrat, zbog te moje ljubavi, bio sam nagrađen gromkim aplauzom- rekao je Marković. 

Ana i Žika Privatna arhiva
 

 

Njegova supruga Ana Petković istakla je da je po završenom takmičenju samo želela da zagrli sina Lava, koji nju i Markovića prati po svetu gde god se takmiče. 

- Relativno sam nova u ovom sportu. Ljubav prema njemu preneo mi je Žika. Pratila sam supruga po raznim takmičenjima, pa sam uz njega počela da treniram. Sve ostalo je zatim išlo lako jer sam imala pomoć vrhunskih sportista. Prvi put sam se oprobala novembra 2022. godine i tada sam za Srbiju u Orlandu na svetskom prvenstvu u USA osvojila zlatnu medalju. A sve potom što je usledilo je istorija - rekla je Ana i dodala: 

- Znači mi i te kako Žikina podrška, ali kada me naš sin Lav pogleda i kaže: "Mama, ti to možeš, pobedi, šta mi drugo preostaje nego da mu ispunim želju, pa se okitim zlatom- kroz osmeh je rekla Ana.
 
Ona je dodala da su joj širom sveta vrata otvorena i to zahvaljujući bavljenju sportom, ali da Srbiju vidi kao najidealniju zemlju za podizanje dece. 
 
- Znate, svako ima nešto, neko ima savršene uslove u kojim trenira i razne podrške, a niko nema što Srbija imade, a to je duša i inat. Shvatila sam da mi kao narod možemo sve jer imamo dušu i srce borca, kakav ušuškani svet nema - zaključila je Ana.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading