REGION U EKSTAZI - SVE SPREMNO ZA VATERPOLO KLASIK Udariće "delfini" na "barakude": Srbija protiv Hrvatske, ulog je ogroman - polufinale prvenstva sveta

07:00 | 13-02-2024

Ostali sportovi 0

Vreme je za novi vaterpolo klasik između Srbije i Hrvatske!

Nikola Jakšić
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Vaterpolo reprezentacije Srbije i Hrvatske igraće u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Dohi - ulog je veliki, plasman među četiri najbolje selekcije sveta i borba za neka od odličja!

Meč je na programu od 17 časova uz direktan prenos na RTS1, kao i na Areni Sport 1, ali i u tekstualnom prenosu putem našeg portala sport.alo. 

Kada govorimo o ovom vaterpolo okršaju, nema sumnje da je to verovatno i najveći meč ikada u ovom sportu. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Udariće "delifni" na "barakude" koje su možda za nijansu favoriti u ovom meču s obzirom da naša reprezentacija nije toliko dominantna kao što je to bilo pod komandom Dejana Savića, kada je Srbija gotovo na svakom velikom takmičenju osvajala najsjajnija odličja, a onda je došlo do onoga do čega je moralo doći - do smene generacija. 

Vaterpolo TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/ bg
 

Ali, "delfini" se sigurno neće predavati, nove mlade snage su u timu željne da pokažu šta znaju i bore se za svoju zemlju, a tako će sigurno biti i ovoga puta. 

– Hrvatska je u odnosu na Evropsko prvenstvo u Zagrebu samo malo promenila tim. Nema povređenog Bukića tu je iskusni centar Krapić. Na golu nije više kao rezerva Popadić, priliku je dobio Anić. Sve ostalo je isto. Zna se kakav je ulog u četvrtfinalu, prvi finalni susret na svakom šampionatu – izjavio je Ćirić, prvi saradnik selektora Srbije Uroša Stevanovića, a prenosi zvanični sajt Vaterpolo saveza Srbije.

TO ĆE PRESUDITI PROTIV HRVATSKE Vaterpolista Srbije zna šta će igrati ključnu ulogu u velikom derbiju

Srpski vaterpolista Đorđe Vučinić je naveo da je reprezentacija Hrvatske skup vrhunskih pojedinaca.

– Šta da kažem o Hrvatskoj da se ne zna? Ekipa vrhunskih pojedinaca, koji se odlično poznaju. Jaka je svaka linija golman Bijač, jaki centri, odlični šuteri. Najvažnija je odbrana, zajednička požrtvovanost u svakom momentu. Nema sumnje da nas čeka teška utakmica, ali ćemo sigurno učiniti sve da pobedimo i odemo u polufinale – naveo je Vučinić.

Vaterpolo EPA-EFE/Tibor Illyes
 

SVE KARTE ZA PARIZ PODELJENE

Poznati su svi četvrtfinalisti, ali i putnici u Pariz na Olimpijske igre. Srpska reprezentacija direktno se plasirala u četvrtfinale, kao pobednik svoje grupe, a uz nju su to učinili i Španija, Grčka, i Mađarska. 

Prvi četvrtfinalni par čine Španija i Crna Gora (14.00), Italija će u borbi za polufinale SP igrati protiv Grčke od (15.30), a Srbija se sastaje sa Hrvatskom (17.00), dok će Mađari snage odmeriti sa Francuskom (18.30). Sve utakmice igraju se danas. 

Ivica Tucak EPA-EFE/ANTONIO BAT
 

ONI SU IPAK OLIMPIJSKI ŠAMPIONI 

Selektor vaterpolo reprezentacije Hrvatske Ivica Tucak izjavio je da ima respekt prema Srbiji i da njegov tim mora da pruži 100 odsto svojih mogućnosti ako želi da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva u Dohi.

Plasman na OI - to je ono što smo želeli. Rekao sam već da Hrvatska mora da bude na OI. To je ono što pripada našoj reprezentaciji. Ovo je neko olakšanje, a sada ćemo da pokušamo da napravimo sve da ovaj turnir završimo na najbolji mogući način - rekao je Tucak, prenosi hrvatski Indeks.

Tucak je istakao da njegov tim ima maksimalan respekt prema vaterpolo reprezentaciji Srbije.

- Možda ne postižu najbolje rezultate u poslednje dve, tri godine, ali su oni ipak olimpijski šampioni. Čini mi se da u toj reprezentaciji ima čak šest zlatnih olimpijaca iz Tokija. Na to ne bi trebalo više ništa da se doda. Međutim, verujem da možemo da ih pobedimo, imamo snagu za to, ali ćemo morati da odigramo sa 100 odsto svojih mogućnosti - zaključio je Tucak.

Ivica Tucak EPA-EFE/Tibor Illyes
 

SRBIJA NIJE ONO ŠTO JE BILA

Hrvatska vaterpolo reprezentacija zabeležila je ubedljivu pobedu nad Kinom rezultatom 22:4 u osmini finala Svetskog prvenstva u Dohi, čime je izborila plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Legendarni hrvatski selektor Ratko Rudić boravi u Kataru kao deo komentatorskog tima i izneo je utiske odmah po završetku meča sa Kinom.

- Srpska reprezentacija trenutno nije ono što je bila. Naravno, bez potcenjivanja. Hrvatska je bila dobra protiv Australije, dok protiv Španije nije bila na očekivanom nivou. Utakmica sa Srbijom će biti ta u kojoj ćemo videti koliko Hrvatska vredi.

Vaterpolo EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
 

POSLEDNJI SUSRET PRIPAO HRVATIMA

Poslednji susret ovih rivala na Svetskom prvenstvu bio je 2022. godine, kada je Hrvatska slavila.

Međutim, Srbija je vezala tri pobede u Svetskoj ligi, te je jasno da će meč biti pravi spektakl. 

Od osamostaljenja, Srbija i Hrvatska su se pet puta sastajale na Svetskim prvenstvima. Prvi put je to bilo u polufinalu u Melburnu 2007. godine, kada je Hrvatska sa 10:7 bila bolja. Revanš je usledio dve godine kasnije u borbi za finale u Rimu, kada je Srbija sa 12:11 slavila, a kasnije i postala svetski prvak.

U Kazanju je Srbija u finalu deklasirala Hrvatsku sa 11:4, dok su naredna dva duela pripala selekciji Ivice Tucka. U polufinalu u Budimpešti 2017. Hrvatska je slavila sa 12:11, a meč je obeležio Andrija Prlainović sa šest golova. Pre dve godine, takođe u glavnom gradu Mađarske, Srbija je u četvrtfinalu poražena 14:12.

Takođe, Hrvatska vodi sa 2:1 na Olimpijskim igrama, dok je odnos pobeda i poraza na Evropskim prvenstvima na strani Srbij - "delfini" vode sa 3:1. 

Nema dileme da će Hrvatska učiniti sve da savlada Srbiju i umeša se u borbu možda i za zlato koje joj je izmaklo u finalu Evropskog prvenstva u Zagrebu, kada je Španija odnela trijumf i popela se na krov Evrope. 

Podsećanja radi, vaterpolisti Srbije plasirali su se na Olimpijske igre u Parizu, pošto su u odlučujućem meču u grupi na Svetskom prvenstvu u Dohi savladali Ameriku 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4). 

Dušan Mandić, Đorđe Vučinić i Nikola Jakšić su bili najefikasniji kod Srbije sa po tri gola, dok je kod Amerikanaca prednjačio Irving sa tri, odnosno Dod i Daube koji su postigli po dva gola. 

Sada sledi psihološki najteži meč na šampionatu - meč u kome ne postoji pravo na kiks. Četvrtfinale je prekretnica, rival evropski vicešampion, a u borbu za medalje može samo jedan!

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading