SENZACIONALNA VEST Srbija se kandiduje za organizaciju Svetskog prvenstva na otvorenom

15:45 | 13-02-2024

Ostali sportovi 0

Opširno izlaganje prvog čoveka SAS-a.

ata
ATA Images

Redovna izborna skupština Srpskog atletskog saveza održana je danas u prostorijama "Hotela M". Predsednik SAS, Veselin Jevrosimović, ponovo je izabran za novi četvorodišnji mandat na ovoj poziciji za period od 2024. do 2028. godine. Ovo će biti njegov četvrti mandat kako je na čelu srpske "kraljice sportova". Takođe, jednoglasnom odlukom na mestu direktora saveza ostaje Slobodan Branković.

Jevrosimović se pre glasanja obratio opširnim izlaganjem o prethodnom periodu tokom kojeg je mnogo toga učinjeno:

- Svi ste dobili moj program, koji se nije mnogo promenio u odnosu na 2009. godinu, kada sam došao na čelo Saveza. Kada sam se prihvatio ove funkcije, nisam verovao da ću sastaviti ceo mandat, a da mi je neko rekao da ću se kandidovati za četvrti mandat, to ni u najboljim naučno-fantastičnim filmovima ne bih zamislio. Šta me je motivisalo da se prihvatim ove funkcije 2009. godine? Ja sam neko ko dolazi iz ovog sporta, deli sa vama isti hleb, znao sam koji su problemi ovog sporta, koji nisu mali, bili su ogromni. Naš sport nije bio priznat, nismo imali infrastrukturu, gde da treniramo, da se tušuiramo... Ovaj sport ne može da nam da neku veliku finansijsku korist. Atletika nije taj sport. Međutim, za sve što sam postigao u životu, treba da zahvalim atletici, jer me atletika napravila takvim kakav sam danas. Iz tog razloga sam shvatio da treba da vratim dug mom sportu - rekao je on, pa nastavio:

- Kada sam se prihvatio 2009. godine, svima sam rekao da nemam čaroban štapić, da neko ko skače šest metara počne da skače 7. Znao sam da sam ušao u nešto gde rezultati mogu da dođu posle decenije. Pogledajte gde smo sada? Izgradili smo preko 20 atletskih staza, izgradili smo atletski hram na Banjici, videli ste koliko je ona promenila sliku našeg sporta. Moram da zahvalim i lokalnim samopuravama. Moramo da ih pritiskamo da bude što više staza, više takmičenja.

O ORGANIZACIJI SVETSKOG PRVENSTVA

Potom je plasirao senzacionalnu vest, da se Srbija kandidovala za Svetsko prvenstvo na otvorenom:

- Zašto smo se kandidovali za sva ova takmičenja - EP u krosu 2013, EP u dvorani 2017, imali smo SP u dvorani, sad za mesec dana imamo SP u krosu, kandidujemo se za EP 2028, kandidujemo se za Svetsko prvenstvo na otvorenom! Neko će pitati zašto stalno ulažemo, jer mi kroz ta takmičenja dobijamo hale, staze i stadione. Znam da ne mogu ovde svi da budu zadovoljni i ne treba da budu zadovoljni, ali moramo da gledamo širu sliku i opšte dobro. Moj zadatak je to opšte dobro - objasnio je Jevrosimović, pa dodao:

- Da vratimo atletiku gde pripada, da bude kraljica sporta. pogledajte danas koliko imamo juniora i seniora. Imamo 27 atletičara koji u svakom momentu mogu da nam donesu medalje. Imali smo 2009. godine dva stadiona sa atletskom stazom, sada imamo 20 u celoj Srbiji. Atletika više nije sport sa kojim će drugi da brišu pod. Atletika je priznat sport, gde god da odemo, u OKS, kada pričamo sa državom, svi su prepoznali atletiku kao kraljicu sportova i mi takav tretman danas imamo. Da nam cvetaju ruže, ne cvetaju. Da sam zadovoljan, daleko je to od onoga što treba da bude, ali ne zaboravite da ovaj naš sport ima 48 disciplina. To je kao da dižemo 48 različitih sportova.

ata ATA Images
 

Važno je ulagati u struku:

- Uspeli smo da zadržimo struku, naši treneri ne idu u druge sportove da budu kondicioni treneri, već žele da napreduju i razvijaju se u svom sportu. Drugo nije samo izađi na stazu i trči, to je proizvod velikog rada i truda koji je u pozadini. Pored toga što smo vratili atletiku medijima. Atletika je sport za zdrav život, kojim svako može da se bavi, bez obzira na godine. Svaki dan niču nove škole atletike, koliko dece trenira, to je naša budućnost, tome treba da stremimo. Moramo da razvijamo takmičarsku atletiku, to stalno pričam i ovima koji vode privatne škole. Uspeh vašeg atletičara je i vaš uspeh. Tu pokušavamo da sarađujemo sa inostranstvom, gde nemamo trenere i gde nismo jaki, da platimo strane stručnjake da obučavaju naše trenere. Isto tako hoćemo da naši treneri prenose znanje tamo gde su naše dicipline jake.

- Nisam ni slutio koliko je jak i težak rad u Savezu, dok sam bio atletičara to nisam shvatao, sada na čelu Saveza to shvatam. Koliko je teško da održimo ovako veliki savez, jer smo možda i najveći savez u Srbiji, ali primanja nisu adekvatna veličini Saveza. Nismo mi krivi što smo počeli da pravimo rezultate. Prošle godine smo imali 30 juniora na EP u Izraelu. To nikada nismo imali. A predviđali smo da ih bude 10. Koja je razlika samo u budžetu za jedno takmičenje. Država kaže što niste prijavili, šta treba da uzmemo decu i vratimo? Ne, mi smo ih poslali. Naš savez je bio u veoma teškoj situaciji, to nismo hteli da delimo sa vama, ali nije bila naša greška, već nam nije bilo plaćeno ono što nam se duguje.

ZAHVALNOST PREDSEDNIKU VUČIĆU

Zatim se Jevrosimović zahvalio predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću:

- Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je prepoznavao ulaganje u atletiku, i da nemamo podršku države i predsednika, mnogo bi teže bilo. Mi smo ipak organizacija koja je naslonjena na državu. Krajem godine smo dobili budžet kojim smo sve rešili. Ali ide nova godina, od Ministarstva smo dobili to što smo dobili, trebaće nam mnogo više. Znate koliko je teško razgovarati sa sponzorima. Ovo su sve privatni sponzori naši, oni su prepoznali značaj da ulože u naš sport. Da daju pare. Dule iz Transfere je i veliki sponzor Partizana, došao je bez pogovora i uložio u atletiku. Tako je i sa Sportbetom, Voda Vodom. Ali što nam više ovaj sport bude rastao u broju talentovanih atletičara koji ispunjavaju norme na velika takmičenja, pratiće nas i zahtevna finansijska situacija. Danas ne postoji mesto na svetu gde članovi naše reprezentacije pokažu prstom i dobijaju mogućnost da idu na pripreme.

Kako kaže, atletičari su naši najveći junaci:

- Razvijajući opšte dobro, razvijamo i pojedinačne slučajeve. Atletika je nekada bio beli sport. Atletici se ne prilazi kao svakom sportu, već sa mozgom i učestvuje sa mozgom. Znate svi koliko je teško napraviti uspešnog atletičara. Treneri koji danonoćno rade od jutra do mraka, po velikim vrućinama, oni su za mene najveći junaci. Atletičari su heroji za naciju i javnost, a za nas u Savezu treneri su najveći junaci. Ne možemo da razvijemo skok s motkom. Neće niko da se uhvati toga, to je moja disciplina bila, a opet pogledajte druge discipline gde smo uspešni. Ako nema trenera, nema ni atletičara. Bez obzira koliko god je talentovan, ako ode u pogrešne ruke, stvar odlazi u drugom smeru. Zašto je Novi Pazar jaka regija za duga trčanja, jer imamo trenera! Gde god imamo tenere, imamo i atletičare.

ata ATA Images
 

Potrebno je timski raditi kako bi se nastavilo sa uspesima...

- Mi treba mnogo više timski da radimo, da se viđamo, planiramo. Ja ne mogu pojedinačno da rešim problem svakog od vas. Ko god gleda samo svoje dvorište, ja ga molim da ne digne danas ruku za mene. Mi moramo sistemski da razvijamo ovaj sport. Sutra posle mene ko dođe, samo će nastaviti sistem. Ja ovde želim da budem ovde da pomognem svojim uticajem. Kada mislite da ne treba da budem ovde, sam ću da odem. Više nismo sport kojim će se brisati pod i to je naš najveći uspeh.

Srpska atletika je cenjena u svetu...

- Naš sport je prepoznat u celom svetu. Nama predsednik Evropske i Svetske atletike dolaze skoro svaki mesec. Do 2009. godine nijednom nismo imali posetu nijednog od njih, nikada! Koliko sam ja u atletici od pioniskih dana i to je jedno opšte priznanje. Imamo i Slobu Brankovića koji je predsednik Balkanske. Pa zašto je ona napravljena, da se čuje naš glas, kada imate 21 zemlju, to je ozbiljna glasačka mašina i za predsednika Evropske i Svetske atletike. I sama činjenica da dolaze ovde i da se bira predsednik to govori koliko smo priznati. Na tom talasu treba da nastavimo da jedrimo.

Za kraj je izneo plan za naredni period:

- Plan u naredne četiri godine je da uspešno završimo Olimpijske igre, da osvojimo što više medalja, da imamo uspešan nastup na SP u krosu, plan nam je da se kandidujemo za EP na otvorenom, da izgradimo nacionalni stadion. Plan nam je da rešimo problem u Beogradu, jer ako pričamo o infrastrukturi, jedino Beograd nema stadion sa sertifikovanim stadionima. U planu je atletski stadion na Makišu u krugu policije, gde će naši klubovi moći da treniraju, u planu je i rekonstrukcija na Vojnoj akademiji, pa mislim da ćemo i tu rešiti dosta toga i da ćemo imati prostora za neprestano treniranje - rekao je Jevrosimović u opširnom govoru.

Komentari(0)

Loading