MUHAMED ALI JE NOKAUTIRAO SONIJA I POSTAO PRVAK SVETA Sumnja se da je meč bio namešten i da je imao veze sa organizovanim kriminalom, to je istraživao i FBI

07:00 | 25-02-2024

Ostali sportovi 0

Najveći bosker svih vremena možda nije zaslužio svoju prvu titulu.

muhamed ali
MCT / Newscom / Profimedia

Na današnji dan pre tačno pola veka, Muhamed Ali je prvi put u svojoj karijeri postao prvak sveta i to tako što je u drugoj rundi nokautirao do tada dominantnog Sonija Listona. Ipak, postoji indikacija da je spomenuti meč bio namešten, a dokumente o tome je 2014. godine objavio FBI.

Ovu vest je svojevremeno plasirao "Vašington post", koji je došao u posed spomenutim dokumentima. U njima piše da je poznati kockar iz Las Vegasa, Irving Reznik zvani Eš (pepeo u prevodu sa engleskog), inače čovek povezan sa organizovanim kriminalom, uz saglasnost Listona organizovao "nameštaljku".

Ključni dokaz o nametašnju borbe bi mogla da bude izjava hjustonskog kockara Barneta Medžisa koji je otkrio o čemu je pričao sa Reznikom dan pre kontroverznog meča. Takođe je istakao da mu je Eš rekao da će se kladiti na Listona da će da pobedi nokautom u drugoj rundi, ali da ga je na dan borbe pozvao i ubedio ga da se uopšte ne kladi napominjući da ne može da mu otkrije zbog čega i da će mu biti jasno kada odgleda meč.

Navodno, nekoliko dana kasnije, Medžis je dobio informaciju da su se Reznik i Liston kladili na autsajdera Kesijus Kleja, zbog čega su zaradili po milion dolara. Važno je da se napomene da Muhamed Ali ništa nije znao o nameštanju.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading