NOVA SEZONA, STARI FERSTAPEN Počela sezona u Formuli 1, Red Bul nastavio dominaciju

19:29 | 02-03-2024

Ostali sportovi 0

Aktuelni svetski šampion vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je u trci za Veliku nagradu Bahreina, kojom je počela nova sezona u šampionatu Formule 1.

Formula 1
EPA-EFE/ALI HAIDER

Trostruki uzastopni šampion krenuo je sa pol pozicije, bio je u vođstvu tokom čitave trke i osvojio je dodatni bod za najbrži krug, a danas je ostvario 55. pobedu u karijeri.

On je pobedio rezultatom sat, 31 minut, 44,742 sekunde.

Drugo mesto zauzeo je njegov timski kolega Serhio Peres sa 22,457 sekundi zaostatka, a treći je bio Karlos Sainc iz Ferarija sa 25,110 sekundi zaostatka.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

 

Vozač Ferarija Šarl Lekler zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Džordž Rasel iz Mercedesa, a šesti Lando Noris iz Meklarena.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Oskar Pjastri iz Meklarena, a deveto i 10. mesto osvojili su vozači Aston Martina Fernando Alonso i Lens Strol.

Verstapen je dobro krenuo sa pol pozicije i zadržao je prvo mesto, ispred Leklera, Rasela, Peresa, Sainca i Alonsa. Loše su krenuli Strol i Huklenberg, došlo je do njihovog kontakta, pa su pali na 19. i 20. mesto. Hulkenberg je posle toga morao u boks jer je oštetio prednje krilo.

U trećem krugu Rasel je pretekao Leklera za drugo mesto, a Verstapen je u tim trenucima bio najbrži na stazi. Peres je u sedmom krugu pretekao Leklera i našao se iza Rasela, a Hamilton je u 10. pretekao Alonsa za osmo mesto.

U 11. krugu Sainc je pretekao timskog kolegu Leklera, a krug kasnije Rasel i Lekler su otišli na zamenu guma i vratili se na stazu kao 12. i 14. Dva kruga kasnije u boks su otišli Peres i Hamilton, vozač Red Bula vratio se na stazu iza Rasela na devetom mestu, a sedmostruki svetski šampion na 12.

Posle odlaska u boks Noris se vratio kao deveti na stazu, a grešku je napravio Rasel kada je ušao preširoko u krivinu, pa ga je Peres obišao za šesto mesto.

Sainc je u 15. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Leklera na sedmo mesto, a ispred Norisa, Pjastrija i Hamiltona.

U tim trenucma najbrži na stazi bio je Peres, pretekao je Rasela za drugo mesto i našao se iza timskog kolege Verstapena.

Sainc je u 17. krugu pretekao Leklera za četvrtu poziciju, a krug kasnije na zamenu guma otišao je Verstapen i vratio se na prvo mesto sa pet sekundi prednosti nad Peresom.

Sainc je zatim obišao Rasela za treće mesto. U međuvremenu Verstapen je stekao 12 sekundi prednosti nad Saincom, a Hamilton je u 25. krugu prijavio ekipi da mu je sedište polomljeno.

U 32. krugu Rasel je otišao na zamenu guma i vratio se kao deveti na stazu, a Botas je posle problema u boksu u kome se zadržao 52,4 sekunde, pao na pretposlednje mesto. Dva kruga kasnije na zamenu su otišli Hamilton i Noris i vratili se kao osmi i deveti na stazu, a Rasel je bez problema pretekao Alonsa za šesto mesto.

Lekler je zatim otišao u boks na zamenu guma, a odmah i Pjastri koga je po povratku na stazu pretekao Hamilton za osmo mesto. Sainc je posle odlaska iz boksa zadržao treće mesto, a isto je učinio i Peres, koji je posle zamene guma ostao drugi.

Vodeći Verstapen je posle njih otišao boks u 38. krugu i po povratku na stazu imao je više od 16 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu. Hamilton se u tim trenucima ekipi požalio da su protivnici baš brzi, dok je jurio Norisa za šesto mesto.

Lekler se primakao Raselu, iz kruga u krug je smanjivao zaostatak, a vozač Mercedesa je pod pritiskom pogrešio i izašao sa staze, što je Lekler iskoristio i u 47. krugu preuzeo četvrto mesto.

U završnici trke Noris se primakao Raselu, a ekipa RB je naredila Jukiju Cunodi da propusti timskog kolegu Danijela Rikarda za 13. mesto, na šta je japanski vozač upitao: "Da li se šalite", ali je ipak poslušao naredbu. On je posle toga rekao ekipi da Rikardo mora da ubrza. Rikardo je napadao Magnusena za 12. mesto, ali nije uspeo da ga pretekne i ostao je 13.

Do kraja trke nije se promenio poredak, a Verstapen je sa više od 22 sekunde prednosti ostvario pobedu.

Naredna trka vozi se u subotu 9. marta za Veliku nagradu Saudijske Arabije od 18 časova.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading