HAMILTON OSTAJE BEZ TITULE? Šumaherov veliki prijatelj podneo tužbu, da li će se dogoditi istorijski presedan?

20:02 | 11-03-2024

Ostali sportovi 0

Nekadašnji brazilski vozač Felipe Masa saopštio je danas da je podneo tužbu u Londonu protiv Međunarodne automobilske federacije (FIA), bivšeg vlasnika serije Formula 1 (FOM) i bivšeg prvog čoveka takmičenja Bernija Eklstona tražeći da mu se dodeli titula iz 2008. godine, prenosi AP.

Masa i Šumi
EPA/KERIM OKTEN


Masa je tražio i novčanu odštetu od oko 82 miliona dolara. Brazilac je u karijeri  u šampionatu F1 vozio za Zauber, Ferari i Vilijams. On je od 2006. do 2013. godine vozio za Ferari.

Masa je u sezoni 2008. osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu iza tadašnjeg vozača Meklarena Mercedesa Luisa Hamiltona.

Hamilton je u sezoni 2008. osvojio prvo mesto u šampionatu F1 sa 98 bodova, dok je Masa bio drugi sa 97 poena. Brazilac tvrdi da je izgubio titulu zbog incidenta tokom trke za Veliku nagradu Singapura.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

AP podseća da je u incidentu, koji je poznat kao "Krešgejt" tadašnji vozač Renoa Nelson Pike namerno izazvao udes u 14. krugu trke za VN Singapura kako bi na stazu izašlo vozilo bezbednosti, a pobedu je odneo njegov timski kolega Fernando Alonso.

Masa EPA/KERIM OKTEN
 

 

VN Singapura je održana kao 15. trka u sezoni, a Masa je imao pol poziciju. On je trku završio kao 13. i nije uspeo da osvoji nijedan bod zbog greške mehaničara u boksu, dok je Hamilton bio treći. Te sezone u šampionatu F1 je održano 18 trka.

Ekipa Renoa je priznala naredbu 2009. godine, ali rukovodstvo F1 nije poništilo rezultate trke za VN Singapura.

- Uvek sam govorio da ću se boriti do kraja. Pošto su FIA i FOM odlučili da ne urade ništa, tražićemo na sudu ispravljanje ove istorijske nepravde. Naši advokati su u potpunosti ovlašćeni da urade sve što je potrebno kako bi pravda u sportu bila zadovoljena - rekao je Masa.

On tvrdi da bi 2008. osvojio šampionsku titulu da je taj slučaj istražen tokom sezone i da je FIA prekršila sopstvena pravila.

FIA, FOM i Eklson nisu želeli za AP da komentarišu tužbu brazilskog vozača.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading