Milićević otvorio "Šahovske susrete budućih šampiona"

14:00 | 23-03-2024

Ostali sportovi 0

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević zajedno sa predsednikom Šahovskog saveza Srbije Draganom Lazićem, otvorio je danas "Šahovske susrete budućih šampiona" koji okupljaju više od 100 mladih šahista iz dijaspore, regiona i Srbije

šss
ŠSS

- Danas smo ovde okupili našu decu iz rasejanja, povodom šaha, ali to je samo prvo okupljanje u nizu ove godine. Tokom letnjeg raspusta organizovaćemo tematske kampove za mlade iz dijaspore i regiona u opštinama i gradovima širom Srbije. Prošle godine je u tim kampovima učestvovalo 5.000 naših mališana, a očekujemo da ih ovog leta bude dvostruko više. Cilj ovih kampova, baš kao i današnjeg događaja, je da se kroz sportska i kulturno-umetnička druženja okupljamo i ujedinjujemo gde god živeli. Da čuvamo naš identitet, da deca iz dijaspore usavrše znanje maternjeg jezika, da još više zavole svoju otadžbinu i da požele jednog dana da se trajno vrate u nju - rekao je Milićević. 

I predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić je istakao da će učiniti sve što može kako bi podržao šahiste.

- Kao što država Srbija pomaže i podržava srpski narod širom sveta tako će isto i Šahovski savez Srbije pomagati sve šahiste, a posebno mlade na svim meridijanima, gde god srpski narod živi - rekao je Lazić.

On je naglasio da je cilj tih kampova da se kroz sportska i kulturno-umetnička druženja okupljaju i ujedinjuju građani srpskog poregla ma gde živeli kako bi sačuvali identitet, kako bi deca iz dijaspore usavršavala znanje maternjeg jezika, kako bi još više zavola svoju otadžbinu i poželela da se jednog dana trajno vrate u nju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šesti dan takmičenja na 55. Međunarodnom osmomartovskom turniru za šahistkinje

Na turniru koji se u Beogradu održava danas i sutra učestvuju mladi šahisti srpskog porekla iz Holandije, Velike Britanije, Austrije, Kipra, Švajcarske, Nemačke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading