Srbija ima predstavnike na paljenju olimpijskog plamena u Olimpiji

20:23 | 15-04-2024

Ostali sportovi 0

Od 14. do 20. aprila u Grčkoj će se održati Evropske edukaciono sportske igre.

Školski sport
Beogradske asocijacije za školski sport

Organizator je Evropska federavija za školski sport (ESSF). Prva tri dana srednjoškolci iz 6 zemalja (Grčka, Srbija, Kipar, Velika Britanija, Ukrajina i Francuska) biće u drevnom mestu Olimpia, dok će od 17. aprila boraviti nadomak Atine, u gradiću Maraton. Oni sutra (16. aprila) prisustvovati zvaničnoj ceremoniji paljenja olimpijskog plamena, koji će tog dana krenuti dalje kroz Grčku ka Parizu. Inače, vest o ovoj ceremoniji i zvanično je  objavio portalu Međunarodnog olimpijskog komiteta - olympics.com.

Srbiju će predstavljati srednjoškolci Sportsko informatičke gimnazije Prestiž iz Beograda. Beogradska asocijacija za školski sport i Savez za školski sport Srbije, zajedničkim snagama obezbedili su sredstva za naše gimnazijalce. Uz prisustvo na paljenju olimpijske baklje, srednjoškolci će igrati basket tri na tri, jednu atletsku disciplinu i imaće nekoliko radionica. A posebno će biti održano i veče Nacija, kada će svaka ekipa nešto reći o zemlji iz koje dolazi. Srbiju će predstavljati: Lena Kojadinović (rođena 2008.), Irina Kontić (2008.), Natalija Maravić (2008.), Dositej Đurić (2008.), Lazar Antonijević (2006.) i Andrija Bigović (2007.). Kapiten Srbije je Lazar Antonijević, koji inače trenira plivanje. Uz naše mlade je i profesor Sreten Srećković. Delegat ovih igara je Gorica Bilak Moconja iz Republike Srpske. 

Školski sport Beogradske asocijacije za školski sport
 

 

- Ovakve igre su veoma važne za mlade i siguran sam da će svima ostati u lepom sećanju. Iako se do Olimpije od aerodroma u Atini, putuje pet sati autobusom, kažu da se niko nije žalio na umor. Svi su oduševljeni prijemom i dočekom u velikom hotelskom kompleksu, gde će predstavnici iz šest država sveta biti prva tri dana. Mogu samo da zamislim kako će svi biti oduševljeni kada budu prisustvovali paljenju olimpijskog plamena, koji će krenuti put Pariza. Biće tu i upoznavanja, druženja, sportova ali i zanimljivih naučnih radionioca na engleskom jeziku - istakao je Željko Tanasković, predsednik Evropske federacije školskog sporta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading