JOŠ 10 DANA Beogradski maraton - od premijere 1988. do nacionalnog ponosa

06:00 | 18-04-2024

Ostali sportovi 0

S nestrpljenjem iščekujemo najmasovniju sportsku manifestaciju u Srbiji

Čakib Lahgar
Alo!/Marko Metlaš

 

Comtrade Beogradski maraton, najmasovniji sportski događaj u Srbiji, 28. aprila ove godine održaće se 37. put.

Start Beogradski maraton Alo!/Marko Metlaš
 

Zvanično, prvi maraton je održan 8. maja 1988. na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio-stanice Studio B i atletskog radnika Brane Radovića, brata legendarnog Duška Radovića, prvog urednika Studija B, u organizaciji Grada Beograda. Njihova ideja je bila da se obnovi trka od Obrenovca do Beograda koju je davne 1910. organizovao Srpski olimpijski klub.

Karl Luis Alo!/Rajko Ristić
 

Promoteri Luis, Bupka, Oti...

Promoteri Beogradskog maratona u proteklim decenijama bila su neka od najvećih imena svetske atletike: Karl Luis, Sergej Bupka, Vilson Kipketer, Havijer Sotomajor, Majk Pauel, Bob Bimon, Marlen Oti, Galina Čistjakova, Patrik Sjeberg, Pol Tergat...

Deonica na prvom Beogradskom maratonu bila je duga 23 kilometra, a učestvovali su samo domaći takmičari. Pobednici su bili Rifat Zilkić i Radisavka Račić.

Na drugom maratonu staza je bila duga 46,7 kilometara, a tek na trećem 1990. godine imala je pravu dužinu - 42,195 kilometara. Otad je Beogradski maraton član AIMS (Svetsko udruženje maratonskih i uličnih trka).
Šesti po redu maraton je održan 1993. i te godine se prvi put održao Dečji maraton na Terazijama u centru grada. Ta manifestacija je tad postala sastavni deo Beogradskog maratona.

Beogradski maraton 1999. EPA/SRDJAN SUKI
 

Naročito je bio specifičan 12. Beogradski maraton održan 17. aprila 1999. u vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju. Maraton, prvobitno odložen, ipak je održan pod sloganom „Zaustavite rat - trčite svetom“. To je bio prvi maraton na planeti u uslovima ratnog stanja. Bez poziva u Beograd došli su trkači iz sedam zemalja, kao i mnogobrojni prijatelji ove manifestacije iz inostranstva, pa je održana maratonska trka u kojoj je 39 maratonaca složno pretrčalo celu stazu za tri sata i 17 minuta ušavši zajedno u cilj visoko podignutih ruku. To je bio prvi i jedini maraton u kojem su svi učesnici bili pobednici. 

Dva puta su poštanske marke izdate u čast Beogradskog maratona. Prvi put 1997. povodom 10-godišnjice i drugi put 2012. povodom 25 godina od osnivanja Beogradskog maratona.

Džafet Kosgeji Profimedia
 

Rekorderi Kenijac i Rumunka

Rekorderi Beogradskog maratona su Džafet Kosgeji iz Kenije, koji je 2006. stazu pretrčao za 2:10:54, dok je u konkurenciji dama vlasnica najboljeg rezultata Rumunka Kristina Pomaku iz 2001. s vremenom 2:29:44.

Kenijka Lidija Džebiči od prošle godine drži rekord u polumaratonu - 1:11:30, dok je njen sunarodnik Vili Kariku Mvangi postavio najbolji rezultat u konkurenciji muškaraca na 21,1 kilometar sa 1:02:51 pre 16 godina.
Kristina Pomaku EPA/KOCA SULEJMANOVIC
 

U septembru 2003. Skupština grada Beograda je donela odluku kojom se Beogradski maraton proglašava događajem od posebnog značaja za grad Beograd, a od 2022. ima i status događaja od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Beogradski maraton 2023. Alo!/Marko Metlaš
 

Ove godine na 37. Beogradskom maratonu učestvovaće 12.000 trkača i prvi put u istoriji je unapred ispunjena kvota učesnika.

Komentari(0)

Loading