SUPERSPEKTAKL Beograd kao Las Vegas, počinje Evropsko prvenstvo u boksu

09:48 | 18-04-2024

Ostali sportovi 0

Svi putevi vode u Beograd, u prestonicu evropskog boksa!

BSS
Alo

U godini velikog jubileja, proslave jednog veka otkako je organizovan prvi šampionat Evrope, i pola veka od kada je naš glavni grad bio domaćin šampionata Starog kontinenta (1973, hala Pionir), Beograd i Srbija biće domaćini novog.

Beograd i Srbija biće domaćini novog.

Prošlo je puno vremena, ali strast je ostala ista. Čak su i ambicije šampionske. Pod tim istim krovom sportskog hrama, u dvorani koja sada nosi ime „Aleksandar Nikolić“, od 18. do 28. aprila prodefilovaće preko 500 učesnika sa svojim trenerima iz preko 35 zemalja, i to u muškoj i ženskoj konkurenciji. Već sada dovoljno za jedan rekord. A biće ih puno...

Spektakl je spreman i zagarantovan. Uostalom, to obećava i Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije.

- Dvorana „Aleksandar Nikolić“ će u narednim danima biti kao Las Vegas kada je organizacija bokserskih mečeva u pitanju. Vrhunske borbe pratiće muzičko-scenski događaji, a TV Arena će obezbediti sliku svih borbi koja će biti emitovana u celom svetu. Biće to slika moderne Srbije začinjena, siguran sam, i nekom od medalja bokserki i boksera našeg nacionalnog tima. Svi naši borci su spremni - 12 momaka i 12 devojaka ostaviće srce u ringu i pokazati kako se bori za svoju zemlju, za srpsku trobojku, grb i himnu - kaže Nenad Borovčanin.

BSS Alo
 

Prvi čovek srpskog boksa izražava zahvalnost svima onima koji su pomogli da stignemo do bokserskog savršenstva u organizacionom smislu.

- Najveću podršku imali smo od Ministarstva sporta i Grada Beograda, a pre svega od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji od samog starta na razne načine podržava razvoj bokserskog sporta. Na nama je sad da sve to uzvratimo rezultatima. Svi naši bokseri i bokserke se spremaju za medalje. Publika će sigurno uživati u najtežem sportu na svetu.

Sledeće godine SP za žene!

Srbija pravi korake od sedam milja kada je organizacija velikih takmičenja u pitanju. Pre samo tri godine bili smo domaćini Svetskog prvenstva za muškarce u Beogradskoj areni. I to najboljeg - ikada. Sada ćemo ugostiti rekordan broj zemalja u muškoj i ženskoj konkurenciji. A već sledeće godine bićemo ponosni domaćini ženskog Šampionata sveta. Između toga, uspeli smo da izlobiramo i organizaciju kadetskog Evropskog prvenstva u Banjaluci!

- Sve to dovoljno govori o tretmanu i položaju naše države u svetu, koja je cenjena mnogo više nego prethodnih decenija. Za ovakva takmičenja se boduju rejting države, bezbednosni aspekti, infrastruktura, razvoj, finansije, hotelski i turistički potencijal, pa tek onda dolazi ovaj deo usko vezan za boks. I sve to je ono što razlikuje Srbiju od ostalih država sveta - pojašnjava Borovčanin.

BSS Alo
 

NAGRADNI FOND: MILION EVRA! 

Baš kao i tokom Svetskog prvenstva u Beogradu 2021. godine, i za Evropsko prvenstvo su obezbeđene velike novčane nagrade. Ukupan nagradni fond je bombastičan i iznosi milion evra!

RASPORED TAKMIČENJA

ELIMINACIJE

18. - 25. APRIL

Svaki dan 33 borbe

SLOBODAN DAN

26. APRIL 

FINALE (ŽENE)

27. APRIL

Završnih 12 borbi

FINALE (MUŠKARCI)

28. APRIL

Završnih 13 borbi

GOSTI

U borbama za medalje i pobedničko postolje u srpskoj prestonici naći će se reprezentativci iz Albanije, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Belorusije, Belgije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Estonije, Francuske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Irske, Izraela, Italije, Litvanije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Škotske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske...

ISTORIJAT

Prvo domaćinstvo Evropskog prvenstva u boksu za muškarce Beograd je imao 1961, usledio je i šampionat Starog kontinenta u hali „Pionir“ 1973, zatim Svetsko prvenstvo u boksu za muškarce 1978. godine u istoj hali, kada je ostvaren je najveći uspeh u istoriji našeg boksa sa osvojenih šest srebrnih i jednom bronzanom medaljom za našu zemlju. Vreme je za nove medalje, ovog puta iz edicije istorije evropskih prvenstava. Pod svodovima legendarne hale koja je prošle godine proslavila pet decenija od osnivanja pisaće se nova istorija plemenite veštine na našem podneblju. Očekuje nas 45. izdanje Evropskog šampionata za muškarce i 14. za žene u seniorskoj konkurenciji. 

ABASOV BRANI TITULU

Čekala je Srbija od 1985. godine neku medalju na evropskim šampionatima, a onda je i dočekala 2022. Titulu šampiona iz Jerevana u Beogradu će braniti naš reprezentativac Vahid Abasov. Drugi naš osvajač zlata Artjom Agejev nije ovog puta u sastavu za EP u Beogradu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading