Najbržih 150 predškolaca na 28. Dexyco Dečijem maratonu

15:48 | 18-04-2024

Ostali sportovi 0

Najlepša uvertira za predstojeći 37. Comtrade Beogradski maraton koji se održava za tačno 10 dana, biće 28. Dexyco Dečiji maraton koji je na programu u subotu 20. aprila sa početkom u 10 časova i 30 minuta. Već po tradiciji, Dečiji maraton održaće se u Zoološkom vrtu, na sada već čuvenoj stazi oko slonare u dužini od 230 metara.

Dečiji maraton
Alo! Vladimir Marković

Preko 15 hiljada predškolaca iz Beograda je učestvovalo u predkvalifikacijama, najbržih 150 takmičiće se u 12 kvalifikacionih trka, a pobednici kvalifikacija učestvovaće u finalu.

- Ovo je sigurno najlepša manifestacija koja se održava kod nas. Posebno smo srećni što u poslednjih nekoliko godina trka ima humanitarni karakter. Hvala ljudima iz Beogradskog maratona na odličnoj saradnji, koja će se nastaviti i narednih godina. Potrudićemo se da kao i svake godine budemo dobri domaćini - rekao je u uvodnom izlaganju na konfrenciji za medije Srboljub Aleksić, direktor Beogradskog ZOO vrta.

Značajna sredstva za pomoć u realizaciji ove manifestacije obezbedio je gradski sekeretarijat za sport i omladinu.

- Beograd nema značajniji sportski događaj od Beogradskog maratona. Dečiji maraton, koji mu prethodi, je za nas podjednako bitan kao i maratonska trka. Želim da verujem da će ovogodišnji Dečji maraton biti najbolje organizovan do sada - istako je Nikola Penić, sekretar za sport i omladinu Grada Beograda.

Dečiji maraton Alo! Vladimir Marković
 

 

Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu izrazila je nadu da će veliki broj roditelja i dece u subotu doći u Beo ZOO vrt da uživa u Dečijem maratonu i potom istakla:

- Direktor Beogradskog maratona ima tu čast i sreću da ima najlepši najavni događaj u zemlji. Tokom ovih 28 godina oko pola miliona najmlađih Beograđana je učestvovalo u ovoj manifestaciji. Ove godine ih je bilo 15 hiljada iz svih 17 gradskih opština. Svi se trudimo da deci od najmlađeg uzrasta razvijamo zdrave životne navike, a uverena sam da ćemo se u subotu lepo zabavati.

Drugu godinu uzastopno, kompanija Dexyco je naslovni sponyzor Dečijeg maratona:

- Kroz učešće u ovakvim manifestacijama negujemo kod dece te vrednosti kao što su sport, rekreacija i igra na otvorenom. Važno je da decu bodrimo da budu napolju i da iskažu takmičarski duh, a za učesnike Dečijeg maratona spremili smo pregršt poklona - rekla je Ivana Plećić, direktorka marketinga kompanije Dexyco.

Partner Dečijeg maratona je i Fondacija “Novak Đoković”, koja se pridružila ovom projektu kako bi se deca od ranog uzrasta učila pravim vrednostima i zdravom načinu života.

- Drugu godinu zaredom imamo partnerstvo sa Dečjim maratonom i veliko nam je zadovoljstvo jer negujemo iste vrdnosti i ciljeve. Ovo je jedna zdrava i lepa aktivnost i drago nam je da smo deo ove priče, jer nam je svima krajnji cilj zdravo odrastanje dece kroz sport - naglasila je Ana Jovanović iz fondacije “Novak Đoković”.

Dečiji maraton Alo! Vladimir Marković
 

 

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš izrazio je veliku zahvalnost Gradu Beogradu i svim partnerima na velikoj pomoći i podršci u svim aktivnostima i događajima koje organizuje Beogradski maraton:

- Rekord ove čuvene staze oko slonare iznosi 35 sekundi. Prošle godine ga je Dušan Slavković izjednačio, nadamo se da će ove godine taj rekord biti oboren. Očekujemo i dobar nastup devojčica, jer podsetiću vas da je pobednik 14. Dečijeg maratona upravo bila devojčica Ana Dejanović iz vrtića "Zvončić". Kako bismo motivisali svu decu, i ovog puta na Dečijem maratonu nagradićemo Super puža, odnosno najsporijeg takmičara u finalu, a posebno smo ponosni na činjenicu da će i ove godine tri prvoplasirana mališana kao i Super puž biti promoteri 37. Comtrade Beogradskog maratona koji se održava 28. aprila. Izuzetno nam je ⁠važno ulaganje u decu, njihova edukacija o značaju očuvanja životne sredine, inkluziji i važnosti fizičke aktivnosti i bavljenja sportom i to su vrednosti kojima ćemo ih učiti i u budućnosti - zaključio je Habuš.

U susret 28. Dexyco Dečijem maratonu održana je zanimljiva panel diskusija sa temom "Nagrađivanje dece u sportu". Domaćin panela bila je Fondacija “Novak Đoković” uz podršku Fondacije „Heroji Beogradskog maratona“ na kojoj su učestvovali Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona, Andrija Gerić, sportski psiholog i bivši odbojkaš i Nemanja Radović, generalni sekretar Saveza za sport osoba sa invaliditetom Beograda.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading