NAŠ RUS Šumadijski zet razbija na strunjači, osvojio zlato za Srbiju, a ne jede sarmu i pečenje

06:00 | 30-04-2024

Ostali sportovi 0

Teško se privikava na hranu, jede najviše ribu, papriku, supe i čorbe bez masti, kaže Nevena, supruga rvačkog reprezentativca Komarova

Aleksandar Komarov
Profimedia

 

Nije tajna da Kragujevčani vole da budu u svemu prvi. Pre oko dva meseca uspelo im je to u još jednoj oblasti. Njihov od ove godine sugrađanin i član RK Kragujevac Aleksandar Andrejevič Komarov (24) postao je prvak Evrope u rvanju grčko-rimskim stilom.

Aleksandar Komarov Profimedia
 

Doduše, u zvaničnim dokumentima na ruskom piše Aleksandr, a u izgovoru se između dva poslednja slova ipak čuje ono a. Zbog toga je Komarov, kaže u razgovoru za Alo! praznični trobroj, nekoliko puta vraćao na prepravku papire za srpsko državljanstvo.

Nevena Vulović i Aleksandar Komarov Alo!/Aleksandar Đorđević
 

U planu je prinova

Komarovima sve teče po planu. Aleksandar ređa pobede, ima stipendiju Ministarstva sporta, zaposlio ga je Bratislav Milanović, vlasnik „Majnd“ grupe. Jelena se više ne takmiči, sada je trener, pa kaže da planiraju proširenje porodice.

On je 2021. u Beogradu na Svetskom prvenstvu za rvače do 23 godine, u kategoriji do 86 kilograma, osvojio prvo mesto. Ali i mladu i lepu Kragujevčanku Nevenu Vulović (23). Ili je ona osvojila njega, ili je osvajanje bilo obostrano...

- Ja sam bio takmičar, a Nevena u organizaciji SP. Taj susret u Beogradu je bio presudan za veliku životnu promenu - ističe Aleksandar.

 

 

Otkud Jelena na tom takmičenju sasvim je jasno. Ona je nekadašnja reprezentativka Srbije. Bila je članica Rvačkog kluba Kragujevac, a dok je studirala DIF u Novom Sadu, nastupala je za istoimeni klub koji sad nosi ime Vojvodina.

Mada je rođen u Sankt Peterburgu, gde je završio master studije Fakulteta fizičke kulture i sporta i postao majstor sporta Rusije, Komarov je potvrdio onu staru srpsku poslovicu da si odande odakle ti je žena, pa živi u gradu na Lepenici, a od januara je državljanin Srbije.

Aleksandar Komarov Profimedia
 

Slede Olimpijske igre

Na kvalifikacionom turniru u Bakuu početkom aprila Komarov je izborio vizu za Olimpijske igre, plasiravši se u finale u kategoriji do 87 kilograma. Pobedio je Ivana Hakleka (Hrvatska), Henesa Vagnera (Nemačka) i Turpala Ali Bisultanova (Danska).

Nevena i Aleksandar su se najpre sporazumevali na engleskom, potom sve više na srpskom. Kažu da, iako to deluje malo čudno jer su jezici srodni, nije išlo na relaciji srpski-ruski. Sad Rus sasvim dobro govori srpski.

- Glavna prednost Kragujevca je to što je miran grad. I lep je naravno, pa i zbog toga što je Nevena iz Kragujevca. Poznajem mnogo ljudi kako u klubu tako i van njega. I Nevena ima brojnu porodicu, majku, oca, strica, strinu, prilagodio sam se.

 

 

Promena boravišta nije uticala na Aleksandrovu formu i rezultate.

- Teško se privikava na hranu. Imao je i stomačnih problema od vode s česme. Jede najviše ribu, papriku, supe i čorbe bez masti. Sarma i pečenje ne dolaze u obzir - otkriva Nevena, uz napomenu da nemaju mnogo vremena za provod i izlaske.

 

 

Venčali su se, ali bez svadbe, samo s ručkom za najbliže, pa je Nevena sad gospođa Komarov.

- Kod nas se ne slave mnogo Božić i Uskrs. Nije se slavilo ni u mojoj porodici, a ne slave ni moji drugovi. To je, svakako, uticaj socijalističkog perioda. Ovde se sve slavi po tri puta - kaže Aleksandar, misleći da Srbi za krsnu slavu imaju goste tri dana.

Treniraju uz folklor

Rvački klub Kragujevac, čiji je Komarov član, trenira u Sokolani, staroj zgradi koja ne ispunjava uslove za trenažni proces vrhunskog sporta.
- Koristimo istu salu u isto vreme kad i folklorni ansambl, dakle uz muziku - kaže Nevena.
Ko zna, možda je i to dodatni faktor za uspehe.

Novopečeni Kragujevčanin u Peterburgu ima majku, oca, dvojicu braće i sestru. On je treći po redu. Majka je bila u Kragujevcu na venčanju, a mlađi brat je dolazio da vidi kako mu je.

- Sviđa im se. Posebno ističu srpsko gostoprimstvo - naglašava Komarov.

 

 

Zlato diglo popularnost rvanju

Otkad je Komarov osvojio zlatnu medalju, hala u kojoj trenira RK Kragujevac postala je tesna za mališane koji žele da se bave rvanjem.
- I rvači našeg kluba sad imaju veću motivaciju. Vide da se više i bolje trenira - ističe Aleksandar.
Nevena dodaje da je isto i u ženskoj sekciji. Ona je trener ekipe i vodi školicu sporta za devojčice do osam godina.

Mladi bračni par živi odvojeno od Nevenine porodice, a otpočeli su izgradnju kuće u mirnom kragujevačkom naselju Višnjak, što odgovara njihovom načinu života i sportskim obavezama.

Komentari(0)

Loading