FESTIVAL ŠAHA U PARAĆINU Šahistkinjama Sirmiuma 10. jubilarni Kup Svetozara Gligorića, Novosađanima trofej u muškoj konkurenciji (VIDEO)

15:00 | 25-05-2024

Ostali sportovi 0

Šahistkinjama Sirmiuma najviše je prijao hotel “Prestiž”, pa su ubedljivim izdanjem došle do trofeja. U muškoj konkurenciji pehar je pripao Novosadskom šahovskom klubu.

Šah - Paraćin
Alo

Dok se treći Šahovski festival u Paraćinu bliži kraju, dobili smo pobednike jubilarnog 10. izdanja Kupa Svetozara Gligorića koji je počeo 21. maja, a ovog petka je spuštena zavesa na nadmetanja.

Šahistkinjama Sirmiuma iz Sremske Mitrovice najviše je prijao hotel “Prestiž”, pa su ubedljivim izdanjem došle do trofeja. U muškoj konkurenciji pehar je pripao Novosadskom šahovskom klubu.

Velike borbe vodile su se do samog kraja, a prilično dramatično bilo je kod šahista gde su Novosaðani za svega pola boda ostali na čelu tabele. Do poslednjeg trenutka se vodila borba i za drugo mesto, a remi na prvoj tabli izmeðu Luke Budisavljevića iz Zmaja i Bobana Bogosavljevića značio je da su dodatni kriterijumi morali da presude i uprkoa izjednačenim bodovima, srebro je pripalo ekipi iz Goračića.

Kod dama Sirmium je bio bez premca i vrlo ubedljivo dame iz Sremske Mitrovice odbranile su tron. Domaći navijači mogu biti zadovoljni srebrom za OŠK Paraćin, dok je bronza otišla u Kaċ ekipi Jugovića.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić uručio je medalje i pehare ekipama od trećeg do prvog mesta, a ujedno se i zahvalio svim ekipama koje su učestvovale na turniru.

- Pretpostavljam da je ovaj dan bio naporan svim takmičarima. Bio sam svedok poslednja dva dana velikim borbama. Želim pre svega da zahvalim svim klubovima koji su odvojili sredstva da ovaj turnir održimo i nastavimo da ga dalje razvijamo. Kup Srbije je bio decenijama u krizi, ali se polako to sve vraća na pravi put. Koliko sam primetio konačno je prisutan veliki broj prvoligaša. Nadam se i očekujem sve veći broj učesnika u godinama koje dolaze. Zahvaljujem se svima još jednom i čestitam pobednicima - rekao je predsednik ŠSS Dragan Lazić.

Kako bi Festival bio potpun tokom vikenda će biti održano 3. Pojedinačno prvenstvo Srbije u ubrzanom šahu (25. maj) i 3. Pojedinačno prvenstvo Srbije u brzopoteznom šahu (26. maj).

"Teže do trofeja nego prošle godine, nadamo se novom uspehu"

Jovana Erić je kao kapiten Sirmiuma vodila ekipu do odbrane trona, a svoje utiske iznela je nakon još jednog uspešnog turnira.

- Jako smo srećne što smo odbranile trofej i opravdale ulogu favorita. Zahvalila bih se saigračicama koje su bile sjajne. Slavile smo na svih pet mečeva što je dodatno ohrabrenje za nas - kaže Jovana i dodaje da je bilo teže osvojiti pehar nego prošle godine:

- Bilo je teže doći do pehara nego prošle godine. Imale smo dva jako teška meča pretposlednjeg dana, s obzirom da je bilo duplo kolo, ali smo uspele da se izborimo i na kraju upišemo pobede vredne pehara.

Sirmium se sada okreće pripremama za Prvu ligu Srbije.

- Čeka nas Prva liga Srbije u septembru. Do tada ćemo imati i pojačanja u našem klubu tako da se nadamo novom uspehu. Zahvalila bih se ovom prilikom kapitenu našeg tima Draganu Laziću koji se trudi da nam obezbedi što bolje uslove.

Spoj mladosti i iskustva doneo pehar Novosađanima

Kapiten i najiskusniji igrač Novosadskog šahovskog kluba Aleksandar Kovačević rekao je za sport.alo nakon trijumfa da je ekipa došla u Paraćin kako bi sticala iskustvo za dalje, a kući se vraća sa peharom.

- Drago mi je da smo sa ovako mladom ekipom uspeli da osvojimo trofej. Već duže vreme Novosadski šahovski klub nije osvojio trofej, pa je ovo jako lepa stvar za nas. Došli smo ovde pre svega da stičemo iskustvo, ali smo uspeli da trijumfujemo i prokomentarisao konkurenciju na ovogodišnjem izdanju Kupa:

- Konkurencija je bila jaka. Drago mi je da su učestvovale ekipe iz Prve lige. Bilo je neizvesno do samog kraja. Nakon jučerašnjeg rasporeda videli smo da nam se putevi otvaraju i na kraju smo uspeli da ostanemo na prvoj poziciji.

Planovi kluba u budućnosti vezani su isključivo na podmlađivanju ekipe.

- Mi smo generalno krenuli sa podmlađivanjem ekipe. Prioritet nam je rad sa mladima, pre svega. Nemamo ambiciju da osvojimo Prvu ligu, bar ne za sada, jer je mnogo jačih ekipa od nas. Trudićemo se da budemo što bolji, pa ko zna.

KONAČAN PLASMAN:

Šahistkinje tabela:

1. ŠSU Sirmium Sremska Mitrovica 13
2. OŠK Paraćin 11 
3. ŠK Jugović Kać 10
4. ŠK Mirijevo 8
5. ŠK Aljehin Pančevo 7
6. ŠK Sloga Petrovac 5
7. ŠK Radnički Ćuprija 3,5
8. ŠU Progresul Vlajkovac 2,5


Šahisti, tabela:

1. Novosadski ŠK 13
2. ŠK Jelica PEP Goračići 12,5*
3. ŠK Zmaj Beograd 12,5
4. ŠK Sloven Ruma 12
5. OŠK Paraćin 10
6. ŠK Jugović Kać 9
7. ŠK Trepča Kosovska Mitrovica 8,5
8. ŠK Car Uroš Jazak 8,5
9. ŠKGN Nais Niš 6
ŠSU Sirmium Sremska Mitrovica 4,5

*bolji ukupni skor

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading