Zoran Gajić uputio važan apel svim sportskim savezima i klubovima

09:31 | 29-05-2024

Ostali sportovi 0

Važna poruka...

bss
BSS

Pod sloganom „Inspirišemo razvoj” održan je 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija, gde je pod okriljem Vlade Srbije i resornih ministarstava organizovana izložba inovacija i novih tehnologija pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – zakorači u održivu budućnost“.

Manifestacija okupila je oko 600 domaćih i stranih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta, a počasni gost bila je Narodna Republika Кina sa 22 institucije i kompanije koje predstavljaju nove tehnologije i inovacije.

Aktivno učešće na 66. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća uzelo je i Ministarstvo sporta Republike Srbije kroz četiri izlagača: Centar za rano dijagnostikovanje posturalnih deformiteta iz Knjaževca, InLoodis - naočare za virtuelnu realnost (hologrami igrača) tokom treninga, Eagle CS - čelendž sistem na odbojkaškim utakmicama i Mini laboratorija za biomehaničku analizu pokreta, prof dr Dimitrije Čabarkapa.

“Država Srbija koja je naslednik velike zemlje Jugoslavije je jedina zemlja na svetu koja uz nekadašnji Sovjetski savez ima pet zlatnih olimpijskih medalja u pet koletivnih sportova. Taj rezultat je došao kroz to što je postojalo ogromno znanje kod svih ljudi koji su učestvovali u procesu pripreme tih sportista, a zatim i znanje trenera kroz tadašnje tehnologije i metodike treninga. Kasnije su širom sveta naši stručnjaci prenosili znanje i napravili veliki imidž jugoslovenske i srpske škole metodike treninga. Tehnološki razvoj može da koristi samo onaj ko je tehnološki potkovan, jer u današnje vreme inflacije informacija je veoma opasno, a govorim o fizičkoj kulturi u sportu, ukoliko nemate jasna teoretska znanja, nemate ideju, cilj, put kako idete ka tom cilju i ne možete da upotrebite ništa što smo mogli videti i na proteklom Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, niti od prirodnih ni društevnih nauka što mi imamo u tehnologiji sporta. Naša pozicija je takva da dosta dobro stojimo sa kadrovima, ali treba da se kao i u svemu ažuriramo najsaveremnijim znanjima. Pozivam sve naše sportske saveze, klubove da primenjuju i investiraju u nauku, znanje i primenu naučnih dostignuća u praksi” – rekao je ministar sporta Rebublike Srbije Zoran Gajić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading