Oni su heroji Beogradskog maratona

14:16 | 18-06-2024

Ostali sportovi 0

Nakon uspešno završenog 37. Comtrade Beogradskog maratona, već po tradiciji, dodeljena su priznanja istinskim herojima koji su se svojim delima istakli i dokazali da su čuda moguća

Beogradski maraton
Alo

Stiče se utisak da je iz godine u godinu, sve više onih koji su motivisani da, upravo na najmasovnijoj međunarodnoj sportskoj manifestaciji u Srbiji, pomere sopstvene granice i žive u duhu slogana Beogradskog maratona dajući od sebe UVEK VIŠE.

Heroji 37. Comtrade Beogradskog maratona su Anja Milenković i Danijel Šarić, roditelji koji su polumaratonske trke istrčali sa svojim bebama. Najstariji učesnici bili su legendarni čika Vlada Stevanović sa 90 godina i 74-godišnja Slavica Neta koji su uspešno završili polumaratonske trke. Nagrađeni su i Kristijan Denčan član Specijalne olimpijade Srbije, ekipa Ravnopravno do cilja Nina Portolan, Snežana Vešović i Milan Kaćanski, zatim Vanja i Stefan Petrović i Miloš Kuvekalović, Dejan Petković, košarkaš u kolicima i Momčilo Živanović.

Beogradski maraton Foto: Beogradski maraton
 

Elena Veljković, devojka sa autizmom, buduća nada u para plivanju, uspešno je završila je trku 10km, kao i Zoja Milinković koja je takođe trku na 10km uspela da završi na sebi pristupačan način. Luka Broćić je pokazao da dijabetes nije razlog za prestanak bavljenjem fizičkom aktivnošću, a on je uspešno završio maratonsku trku.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Paraolimpijac Milan Petrović. Iako potpuno slep, istrčao je polumaraton, a posebnu zahvalnicu dobio je Dejan Ivanković, koji je bio Milanova pratnja. Posebne zahvalnice dobili su Crveni krst Beograd za pomoć i brigu o svi učesnicima kao i kompaniji IDEA koja je beogradskom Crvenom Krstu donirala DVA automatska eksterna defibliratora, kojima će se spašavati životi.

- Po ugledu na velike svetske maratone i Beogradski maraton veliku pažnju poklanja društvenoj odgovornosti i humanitarnom radu, a pre svega inkluziji. Posebnu zahvalnost dugujem svim herojima Beogradskog maratona. Vaša hrabrost, posvećenost i nesebičnost su pravi primeri ljudskosti i solidarnosti. Vi ste inspiracija za sve nas i pokazujete da zajedničkim trudom možemo postići velike stvari - izjavio je Darko Habuš direktor Beogradskog maratona. 

Beogradski maraton Foto: Beogradski maraton
 

Osim dodele priznanja herojima, ovaj jedinstven događaj je bio prilika da se obeleži godišnjica Fondacije Heroji Beogradskog maratona, osnovane sa željom da se ogromna pozitivna energija sa trkačkih staza, usmeri ka višim ciljevima i da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, mobilni operateri obezbedili su Fondaciji humanitarni SMS broj – 3023. U saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom postavljene su sprave za vežbanje prilagođene osobama sa invaliditetom na SC Olimp, a realizovan je i projekat “Radujmo se zajedno“, koji ima za cilj povezivanje dece sa i bez invaliditeta. 

Beogradski maraton Foto: Beogradski maraton
 

Na nedavno održanom 37. Comtrade Beogradski maraton oboren je rekord po broju trkača, koji sada iznosi 13.000 hiljada, u trci zadovoljstva učestvovalo je oko 7.000 Beograđana i gostiju Beograda, a na ulicama Beograda tog 28. aprila Beogradski maraton okupio je čak 100 hiljada ljudi. Koordinacija svih bezbednosnih, medicinski i komunalnih službi bila je na vrhunskom nivou, pa su posebne plakete zahvalnosti dodeljene Gradu Beogradu, Ministarstvu sporta, Sekretarijatu za sport i omladinu, Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, JKP Zelenilo Beograd, Srpskom Atletskom Savezu, Privrednoj komori Srbije, Turističkoj organizaciji Srbije, Turističkoj organizaciji Beograda, Beo Zoo Vrtu, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Crvenom krstu Beograd, Fondaciji Novak Đoković, Specijalnoj Olimpijadi, UNHCR-u, kao i ostalim partnerima i sponzorima koji Beogradskom maratonu pomažu da krupnim koracima ide napred. 

Redakcija Alo! novina dobila je zahvalnicu za poseban doprinos u održavanju 37. Comtrade Beogradskog maratona!

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading