Andriji Jorgiću dodeljen “Krst vožda Đorđa Stratimirovića”

19:12 | 02-07-2024

Ostali sportovi 0

Veliko priznanje na zasluženoj adresi.

Andrija Jorgić
Promo

Centar za razvoj Šajkaške, sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa sremskog gospodina Vasilija i plemićke porodice Stratimirović, a na predlog Aleksandra Đurđeva, predsednika Organizacionog odbora Fondacije vožda Đorđa Stratimirovića, dodelio je orden „Krst vožda Đorđa Stratimirovića“ direktoru “Borbe”, Andriji Jorgiću.

Uručenju visokog priznanja, koje se danas svečano održalo u prostorijama zgrade “Borba” prisustvovala je delegacija Fonda Vožda Đorđa Stratimirovića, a Orden su uručili predsednik Centra za razvoj Šajkaške, Danijel Kulačin, zamenik predsednika Organizacionog odbora Fondacije, Vladimir Jestrović, koji je ujedno i član Centra za razvoj Šajkaške, kao i Aleksandar Đurđev, predsednik odbora Fondacije vožda Đorđa Stratimirovića.

- Danas je gospodin Andrija Jorgić dobio visoko crkveno narodno priznanje “Krst vožda Đorđa Stratimirovića” za svoje zasluge u očuvanju srpske kulturne baštine i našeg srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i uopšte za celokupan patriotski rad. Ovo priznanje spada u crkvena, narodna priznanja koja se tiču upravo toga što Andrija Jorgić čini, a to je nacionalni rad, istakao je Danijel Kulačin.

Kulačin je napravio paralelu između nekadašnjeg vođe Srba u revoluciji 1848, vožda Stratimirovića i kuće Borba, koja predstavlja čuvara srpske tradicije i ćiriličnog pisma.

- Vožd Stratimirović bio je predsednik srpske vlade, koja je odmah po svom osnivanju,donela Akt o slobodi štampe, kao i Akt o zaštiti ćirilice, tačnije dokumenta u kojem se navodi da je ćirilica zvanično pismo u Vojvodstvu Srbije. Danas, časopis “Borba” baštini slobodu štampe i izlazi na ćirilici, što je veoma bitno za naš narod. Takođe, digitalizacija kompletnog lista “Borbe” neizbežna je za proučavanje srpske istorije, što dodatno ukazuje na veliku važnost ove kuće, objasnio je Kulačin.

Andrija Jorgić Promo
 

Vladimir Jestrović, zamenik predsednika Organizacionog odbora Fondacije I član Centra za razvoj Šajkaške, istakao je da gospodin Andrija Jorgić ima velike zasluge za odlikovanje ordenom “Krsta vožda Đorđa Stratimirovića”, pre svega svojim profesionalnim, humanitarnim i društvenim radom.

-Danas, došao je i taj dan svečanog odlikovanja ordenom, koji predstavlja crkveno-društveno priznanje, za sav njegov došadašnji rad. Očuvanje ćirilice je jako bitno, i to je to Jorgićevo profesionalno ulaganje, da se naše pismo očuva i promoviše što više. Ovakvo priznanje je vrsta motivacije, za Jorgića, ali i druge pojedince i ustanove, da se što više bave humanitarnim radom, kao i radom kojim se čuva svoja zemlja i svoj narod, zaključuje Jestrović.

Predsednik odbora Fondacije vožda Đorđa Stratimirovića, Aleksandar Đurđev, naglasio je da je Borba svojim radom na polju kulture već postigla određene rezultate, što se moglo videti nedavno, kada je održan veliki srpski sabor, gde je jedna od tačaka deklaracije bila i zaštita srpskog ćiriličnog pisma i jezika. Đurđev je istakao da je kultura identitet jedne nacije i da je “Borba” na dobrom putu da pomogne da se naše pismo, jezik i kulturna baština očuvaju.

- Jorgić je svojim aktivnostima imao brojne doprinose, na osnovu kojih je zaslužio da bude nagrađen ovim visokim odlikovanjem, koje će mu svakako biti podstek za dalji rad, zaključio je Đurđev.

Andrija Jorgić Promo
 

Direktor “Borbe”, Andrija Jorgić, izrazio je veliku zahvalnost za izdati ukaz i orden visokog odlikovanja, I naglasio da svako priznanje ima svoju težinu i veličinu, kao i to da se svaki rad koji stoji iza pojedinca vrednuje.

- Pored Sretenjskog ordena drugog stepena, izuzetne Vukove nagrade, priznanja Najbeograđanina i niza drugih nagrada koje sam primio u poslednjih nekoliko godina u ime Borbe i svoje lično ime, mogu slobodno da kažem da mi je ovo do sada najdraže priznanje I da sam ga posvetio kompletnoj ekipi časopisa i kompanije Borba, kao i celokupnom srpskom narodu koji se suočava sa velikim izazovima na Kosovu i Metohiji. Nadam se da će ovo odlikovanje biti moj doprinos opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakao je Andrija Jorgić, direktor Borbe.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading