Medalje sa srpskom ornamentikom oko vrata evropskih sportista

17:22 | 04-07-2024

Ostali sportovi 0

Sjajan poduhvat Srbije.

Nemanja Svjetličić
Foto: ATA Images

Završni događaj Evropskog prvenstva u vodenim sportovima nazvan „Zaplivaj u šarama Srbije“ i promocija medalja koje sadrže srpsku ormanetiku, održan je u danas u Etnografskom muzeju.

Pozdravljajući prisutne direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić istakao je da su kultura i sport najbolji promoteri naše zemlje. Objašnjavajući razloge zbog kojih se Etnografski muzej priključio ovako značajnom takmičenju Krstić je naveo da je veoma važna stvar što je muzej bio deo manifestacije koja na više načina promoviše Srbiju i našu tradiciju.

- Kada ukrstite s jedne strane plivanje koji je kao i svi vodeni, tradicionalni sport, i sa druge strane bazu i DNK Srbije dobijete odnos između tradicije, plivanja i srpske ornamentike. Zajedno smo došli do rezultata koji je poslao najlepšu poruku i sliku. Srpska tradicija zajedno sa sportom dala je priliku svim učesnici Evropskog prvenstva da se upoznaju sa jednim delom našeg kulturnog nasleđa - istako je direktor Etnografskog muzeja.

Krstić je najavio da će i u budućnosti Etnografski muzej podržavati ovakve projekte jer je kako je objasnio srpska ornamentika jedan od temelja srpskog kulturnog nasleđa.

Izvršni direktor Evropskog prevenstva u vodenim sportovima, Nemanja Svjetličić pozdravio je prisutne i izrazio zahvalnost predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, predsedniku Vlade Republike Srbije, Milošu Vučeviću, predsedniku Plivačkog saveza Srbije i Izvršnog odbora ove organizacije kao i predstavnicima iz Evropske federacije u vodenim sportovima.

Svjetličić se nadovezao na reči direktora Etnografskog muzeja i pojasnio da je to vredno radio tim od dve i po hiljade ljudi koji je pokušao i uspeo da prezentuje Republiku Srbiju i grad Beograd na najbolji mogući način kao i da svi sportisti i učesnici koji su bili naši gosti za ovih meseca dana na 9 evropskih
prvenstava prvi put u istoriji ponesu samo najlepše utiske i uspomene iz
Beograda.

- Trudili smo se da ne samo sportsku istoriju prezentujemo našim učesnicima i gostima već i istoriju naše zemlje i kulture. Spoj kulture, sporta i istorije je ono što bi trebalo da prezentujemo svima i čime bi trebalo da se dičimo jer imamo čime. Želeli smo da ova medalja ne bude samo jedna od onih koje će neko poneti sa velikom međunarodnog takmičenja već da bude nešto o čemu će pričati i kada odu svojim kućama - naglasio je Svjetličić, navodeći da nije slučajno pet ornamenata na njoj jer ona simbolizuje početak prezentacije naše kulture, istorije i sporta koji ćemo imati od danas pa do 2027. godine kada će biti

„EXPO“ i kada će vodeni sportovi dobiti Akvatik.

- Uspeli smo da pošaljemo najlepšu sliku iz Beograda i Srbije - rekao je
Svjetličić.

Direktor Etnografskog muzeja i izvršni direktor Evropskog prevenstva u

vodenim sportovima simbolično su razmenili medalje. Događaju su prisustvovale brojne zvanice iz srpskog sporta i kulturnog života, među kojima Darko Udovičić, Snežana Žugić, predsednica Plivačkog saveza Srbije, i drugi.

U Etnografskom muzeju u narednim danima posetioci će moći da vide izložbu medalja koji je urađen za Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading