BEOGRAD JE PONOVO PRESTONICA ŠAHA Zvanično otvoren 4. Međunarodni letnji šahovski festival Srbija open 2024 (VIDEO)

17:06 | 12-07-2024

Ostali sportovi 0

Ove godine, u okviru festivala biće odigrano 13 različitih turnira za ukupnim nagradnim fondom preko 35.000 evra, a među takmičarima ponovo su se našla neka od najvećih imena.

šah

 

Ovog petka u hotelu "Metropol Palace" u Beogradu zvanično je otvoren 4. Međunarodni letnji šahovski festival pod nazivom Srbija opena 2024 koji će trajati sve do 21. jula.

Ove godine, u okviru festivala biće odigrano 13 različitih turnira za ukupnim nagradnim fondom preko 35.000 evra, a među takmičarima ponovo su se našla neka od najvećih imena. Listu favorita predvodi Mađar Ferenc Berkeš sa rejtingom od 2612, dok je Eltaj Safarli odmah iza njega sa rejtingom od 2600. Kao najbolje rangirani srpski šahista tu je Robert Markuš (2595).

"Metropol Palace" se u prošlosti pokazao kao sjajan domaćin šahovskih manifestacija, pa je tako i ovog puta dobio priliku da ugosti veliki broj učesnika koji su sa raznih strana sveta stigli u Beograd. 

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić izuzetno je ponosan što je Srbija ugostila veliki broj šahista i to kao aktuelni prvak Evrope, a pored toga, poželeo je i sreću svim takmičarima.

- Dobrodošli u zemlju evropskih šampiona. Drago mi je da to mogu da kažem 12 meseci nakon našeg poslednjeg viđenja na ovom mestu. Naš organizacioni tim Šahovskog saveza Srbije je sve veći i da će ovaj turnir na naše zadovoljstvo biti još bolji nego ranije. Posebno priznanje želim da uputim svima vama koji ste bili učesnici svih edicija naših Festivala. Sve vreme uz nas je podrška Ministarstva sporta i predsednika republike koji sve više i više povećavaju svoju podršku tako da bih uputio veliku pohvalu i zahvalnost kako njima tako i kompanijama Millennium team, Telekom Srbiji, Elektroprivredi Srbije, Alo Media Systemu i drugima. Sve pohvale idu i menadžmentu hotela Metropol. Svoje izlaganje ću završiti podsećanjem da sam pre 12 meseci na ovom mestu rekao da je Srbija open sinonim za oporavak srpskog šaha. Poželeo bih vam da uživate, u prelepom Beogradu i da u fer i poštenoj borbi pobede najbolji - rekao je predsednik ŠSS Dragan Lazić.

šah Marko Metlaš/Alo
 

Ispred Sportskog saveza Srbije prisutnima se obratio i direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum.

- Želim da pozdravim naše domaćine, takmičare i sve prisutne. Želim vam dobru koncentraciju, da razmišljate šta radite i da ostvarite zacrtane ciljeve. Uživajte u prelepom gradu i idealnim uslovima za igru - kratko je istakao Šešum.

šah Marko Metlaš/Alo
 

Vršilac dužnosti sekretara Ministarstva sporta Zorica Bugarski poželela je svim takmičarima da iz Beograda ponesu lepe uspomene i istakla važnost ovakvog takmičenja po mlade šahiste.

- Srpski šah se vraća na staze stare slave. Kao potrvda podrške i pomoći Vlade republike Srbije i samog Ministarstva sporta je upravo organizacija ovakvih međunarodnih takmičenja. Ovaj Festival predstavlja značaj nacionalni projekat koji sprovodimo zajedno sa Šahovskim savezom Srbije. Drago nam je da se ovde nalazi veliki broj vlasnika šahovskih titula. Posebno nam je zadovoljstvo što je Festival prilika da se naši mladi šahisti sretnu sa mnogo starijim i iskusnijim kolegama, a takođe da vide i kako je biti deo velikih takmičenja. Želim vam puno sreće i uspeha kao i da iz naše prestonice ponesete sa sobom lepe uspomene - zaključila je Bugarski.

šah Marko Metlaš/Alo

 

Dodajmo i to da je program vodila novinarka Alo Media Systema Nina Stojanović.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading