PRAVAC U NOVE USPEHE Muška i ženska šahovska reprezentacija započinju učešće na Olimpijadi, za Alo! složno poručuju: Idemo po medalju (VIDEO)

07:00 | 11-09-2024

Ostali sportovi 0

Vreme je za nove izazove, a Alo! je ispratio naše dve selekcije prevođene selektorom Miodragom Perunovićem i selektorkom Alisom Marić.

šah

Muška i ženska šahovska reprezentacija Srbije započinju učešće na šahovskoj Olimpijadi u Budimpešti koja traje od 10. do 23. septembra.

Pred našim šahistima i šahistkinjama su veliki izazovi, čekaju ih prilično jaki rivali poput Indije, Kine, Sjedninjenih Američkih Država...ali nas je prošlost naučila da je sve moguće.  To smo osetili i na sopstvenoj koži pre samo godinu dana kada je naša muška selekcija uprkos svim očekivanjima postala šampion Evrope.

Sada je vreme za nove izazove, a Alo! je ispratio naše dve selekcije prevođene selektorom Miodragom Perunovićem i selektorkom Alisom Marić. Nasmejani i vedri uprkos tome što im je let bio u cik zore. To je svakako dobar znak i pokazatelj da je atmosfera u našem taboru sjajna.

EVROPSKO ZLATO KAO DODATNI MOTIV

šah Marko Metlaš/Alo
 

Titulu u muškoj konkurenciji brani pravo otkrovenje Uzbekistan.

- Posle istorijskog rezultata od prošle godine očekivanja su velika. Zauzimamo 16. mesto po rejtingu, ali mislim da možemo da se borimo za najviše pozicije. Ne bih da licitiram da li će to biti medalja ili ne, ali smatram da imamo šansu u susretu sa svim reprezentacijama. Ako gledamo po imenima morao bih da izdvojim Indiju. Imaju jedan savršen spoj mladih igrača u reprezentaciji. Osim njih tu su Kinezi i Amerikanci. Po meni će ta medalja na Evropskom prvenstvu biti dodatni motiv. Pokazali smo da možemo mnogo i videli smo da ništa nije nemoguće. Mislim da će respekt prema nama od strane drugih selekcija porasti - rekao je Aleksandar Inđić.

- Biće jako zanimljiv turnir, za mene prva Olimpijada. Dugo sam želeo da zaigram na ovakvom događaju i sada imam priliku. Imamo dobar tim, nismo favoriti tako da bi i plasman među 10 najboljih bio dobar rezultat. Ipak, na Evropskom prvenstvu smo bili tek 10. po rejtingu, pa smo osvojili zlato. Biće teško ponoviti tako nešto, ali ćemo dati sve od sebe. Amerikanci su veliki favoriti, takođe su tu Indija i Uzbekistan. Oni imaju najbolje igrače i verujem da će se oni biti najveća pretnja svima - istakao je Aleksej Sarana.

Svi će nas sada gledati drugačijim očima

šah Marko Metlaš/Alo
 

- Znamo da je šahovska Olimpijada najveće takmičenje na svetu. Kao aktuelni evropski prvaci idemo u Budimpeštu sa ne tako malim očekivanjima, ali treba biti realan. Sada su nam protivnici Indija, Kina, Amerika, Uzbekistan... Mi želimo da se borimo za sam vrh, za TOP 10, ali mnogo zavisi i od same forme igrača. Izašli smo iz te neke anonimnosti osvajanjem Evropskog prvenstva, sada će druge ekipe gledati i na nas drugim očima. Kada budemo igrali sa najjačim ekipama neće nas više gledati isto, moraće da nas najozbiljnije shvata. Obaveza je da se što bolje prikažemo, ali taj oreol evropskog šampiona jeste i pritisak. Nije bilo nikakve dileme oko spiska, isti tim koji je osvojio Evropsko prvenstvo ide i na Olimpijadu. Bilo je prilično naporno putovati u Indiju, preko 20 sati puta... velika razlika u temperaturi, visoka vlažnost vazduha. Trebalo bi da se osećamo kao na domaćem terenu u Budimpešti, nadam se da će nam to olakšati posao - kaže selektor Miodrag Perunović.

- Zlato na Evropskom prvenstvu nije pritisak, više je dodatna motivacija. Na kraju krajeva, svi želimo da zaigramo na Olimpijadi, da se pokažemo u što boljem svetlu. Ako budemo na našem nivou, možemo da se borimo za medalje. Mislim da su dobre vesti to što se igra blizu Beograda. Tako je bilo i za Evropsko prvenstvo koje je bilo blizu, u Crnoj Gori. Nadam se da će nam pomoći da se osećamo da smo bliži kući - nadovezao se Aleksandar Predke.

- Mislim da su Amerikanci, Indija i Kina veliki favoriti. Ja se nadam našem dobrom rezultatu. Smatram da bi plasman među 10 najboljih već bio uspeh sam po sebi. Naravno, sistem je takav da sve zavisi od rezultata u poslednjem kolu, sve je moguće.Ima i pritiska, ali i motivacije. Sigurno je da nas niko neće potceniti kao evropske šampione. Iskreno, ne razmišljam mnogo o rezultatu, želim da dam sve od sebe i na kraju ćemo videti za koliko je to dovoljno - dodao je Robert Markuš.

Nijanse će odlučivati

šah Marko Metlaš/Alo
 

- Nakon osvajanja Evropskog prvenstva sigurno da su ambicije svih nas mnogo veće i pored toga što je Olimpijada najjače takmičenje u svetu šaha. Olakšavajuća okolnost je što smo 16. po rejtinu jer ne upadamo u grupu najvećih favorita, ali s obzirom da smo evropski prvaci, tako će nas i ostale ekipe gledati. Očekujem teško takmičenje, ali mislim da možemo da napravimo još jedan sjajan rezultat. Sa jedne strane je lakše, jer nas mnogo više respektuju nakon zlata na Evropskom prvenstvu, ali sa druge strane to znači da će mnogo ozbiljnije ulaziti u partije, sa maksimalnom koncentracijom. Neće se više gledati naš startni broj, već titula sa kojom dolazimo u Budimpeštu. Ima i pozitivnih i negativnih stvari, ali ćemo mi pokušati da izvučemo to što je dobro.Tri ekipe se izdvajaju kao glavni favoriti, a to su Amerika, Indija i Kina. To su ekipe koje odskaču. Dalje od četvrtog, pa sve do 20. mesta mislim da nijanse odlučuju, forma, neki drugi faktori. Može da se igra sa svima, to je najbitnije - rekao je trener Miloš Perunović.

- Šahovska Olimpijada je najprestižnije takmičenje u svetu šaha. S obzirom da smo aktuelni evropski prvaci očekivanja su visoka, ali takmičenje nikad nije bilo jače. Biće jako teško, a na nama je da se borimo. Zlato sa Evropskog prvenstva je i motivacija i pritisak. Sigurno da će nam biti zvezda vodilja u Budimpešti - zaključio je Velimir Ivić.

DAME MOGU DA IZNENADE

šah Marko Metlaš/Alo
 

Kod dama Ukrajina je ta koju će mnogi pokušati da skinu sa trona.

- Mi se trudimo da ne razmišljamo previše o očekivanjima. Jesmo mlada i perspektivna ekipa koja je već godinama u istom sastavu, dobro se znamo i znamo kako da reagujemo u situacijama kada ne ide dobro, da se bodrimo međusobno. Znamo da će sa te strane sve biti kako treba. Što se rezultata tiče dosta je drugačije od Evropskog prvenstva jer su tu vodeće šahovske nacije Indija, Kina i Amerika. Biće teško da se borimo za sam vrh, ali mislimd a bi plasman u 10 najboljih bio sasvim realan i smatrala bih to uspehom. Nemam neku konkretnu želju što se tiče protivnica. Mnoge selekcije ne dolaze u punom sastavu, ali bez obzira na to imaju jako dobre igračice, prilično su jake. Indija ima u sastavu dve mlade nade, Kina takođe. Mnogo je faktora koji će odlučivati, ali je mladost i ta energija koju to sve nosi sa sobom ključ uspeha. Mi se nadamo najboljem mogućem rezultatu. Olakšavajuća okolnost je svakako to što putujemo u Budimpeštu. Opet sa druge strane nekako smo navikle da na velika takmičenja putujemo daleko od kuće. Drugačije je sada nekako energetski, ali naravno da je lakše na psihološkom planu da znamo da nam je kuća na tri, četiri sata udaljena - istakla je Teodora Injac.

- Osećamo se jako dobro, pune smo energije. Nadamo se, možda ne prošlogodišnjem rezultatu na Evropskom prvenstvu, ali zašto da ne probamo i tako nešto da ostvarimo. Kod žena je sigurno najveći favorit Indija, jako problematična ekipa u smislu da su svi velemajstori, ekipa sa dugom tradicijom. Uvek se može desiti kiks, naravno, tako da će biti zanimljivo od početka do kraja turnira. Jako je čudan osećaj što se takmičenje održava u Budimpešti. Kada smo daleko, udaljeni smo od neke naše realnosti i možemo da se posvetimo šahu. Sada ćemo videti kako će to uticati na nas. Što se samog puta tiče ovo je definitivno lakša opcija - rekla je Marina Gajčin.

Drago mi je što sam selektorka ovim devojkama

šah Marko Metlaš/Alo
 

- Devojke su spremne za Olimpijadu. Meni kao selektorki je drago što radim sa motivisanim, upornim i borbenim šahistkinjama. Znam da one mogu mnogo više nego što početni rejting pokazuje. Uverena sam da će i ovoga puta dati svoj maksimum i da će ostvariti rezultat bolji od očekivanog. Uvek ima nekih razmišljanja oko spiska, ali su se ove devojke već dokazale. Igrale su sjajno i na prethodnom Evropskom prvenstvu, prikazale odličnu igru. U ovom trenutku su one najbolje od srpskog šaha i zasluženo idu u Budimpeštu. Ovo je moja prva Olimpijada kao selektorke. Svakako da je to jedan veliki izazov da uskladim ekipu, pomognem koliko je to u mojoj moći, da im dam vetar u leđa. Nadam se da ćemo zajedno uspeti da ostvarimo dobar rezultat. Naš cilj je da se borimo za plasman u prvih 10. Što se favorita tiče sigurno da su među favoritima Indija, Gruzija, Kina, Ukrajina, Poljska... Mi smo na prošlom Evropskom pokazali da možemo da se nosimo i sa favoritima na papiru, tako da se možemo nadati jakim mečevima i dobrim rezultatima - kaže selektorka Alisa Marić.

- S obzirom da smo trenutno 19. po rejting listi očekujem da ćemo proći mnogo bolje od toga. Radile smo vredno, imale dva šahovska kampa tako da se nadamo najboljim rezultatima. Trenutno najbolji po rejtingu su Kinezi i Indijci tako da njih vidimo kao najveću konkurenciju, ali postoji još reprezentacija koje su jako dobre kao što su Gruzija, Ukrajina, Bugarska... sve one će nam biti veliki protivnici. Svakodnevno smo u kontaktu sa kolegama šahistima. Pratili smo njihove rezultate i nadam se da ćemo ponoviti njihov uspeh - veruje Tijana Mandura.

- Ovo će biti moja ukupno peta Olimpijada, sastav je sličan kao i prethodnih godina, tu su devojke koje se jako dobro poznaju. U ekipi vlada dobra atmosfera. Jesmo slabije kotirane po startnom rejtingu, ali bi trebalo da budemo ispred na kraju takmičenja. Ulazak u prvih 10 bi bio uspeh, sasvim sigurno. Uvek su to Indija, Kina... uvek je lepo igrati sa takvim šahovskim velesilama i pored toga što nemamo najbolje rezultate sa njima. Sigurno da bih njih izdvojila ispred drugih, ali nikoga ne treba potceniti. Dosta je lakše sada kada ne putujemo u Indiju, već u Mađarsku. Put je dugo trajao, pa dok smo se navikli na hranu, na vremensku razliku... trebalo je mnogo vremena. Ovo je definitivno mnogo bolja opcija - ističe Jovana Erić.

Zahvalnost Šahovskom savezu Srbije

šah Marko Metlaš/Alo
 

- Očekivanja su uvek visoka, ali se trudimo i selektora Alisa Marić i ja da nekako taj teret za uspehom ublažimo. Uvek je ženska reprezentacije ostvarivala bolje rezultate od očekivanog i nadam se da će i sada to biti slučaj. Po prvi put smo dva puta dva puta u godinu dana išli na pripreme i na tome sam zahvalan Šahovskom savezu Srbije, pre svega na izuzetnom razumevanju. U principu pripreme za Olimpijadu i druga takmičenja su slične. Svaka reprezentativka se sprema na svoj način. Trener mora da ima određeni pristup, da se mi prilagodimo njima, a ne oni nama. Takmičenje je daleko zahtevnije nego Evropsko ili Svetsko pre svega jer je oboren rekord po broju ekipa. U Budimpešti će biti 185 timova, izuzetno je jaka konkurencija, više partija... Dosta je ekipa u ekspanziji. Indija je prilično jaka, tu su i Amerikanci, Kina, Ukrajina... Dosta je timova koji bi mogli da iznenade, a nadam se da smo i mi među njima - dodaje trener Zoran Arsović.

- Devojke su 19. na startnoj poziciji, ponovo je ista ekipa na okupu kao na prethodnoj Olimpijadi u Indiji. Svaki plasman iznad 19. mesta je uspeh, ali se mi nadamo da bismo mogle da se nađemo i među TOP 10 reprezentacija. Uvek nam znači da je pored nas neko ko je navikao da se bori za najviše pozicije kao što je Alisa Marić. Drago nam je da je ona pored nas, znamo da će nas bodriti i davati nam savete tokom čitavog takmičenja. Veliko je olakšanje što se Olimpijada održava u Budimpešti. Kada smo bili u Indiji morali smo da prođemo proces privikavanja, vremensku razliku, nije bilo lako. Sada smo donekle sa našim ljudima, tako da je mnogo lakše. Devojke su uvek srećne kada muška reprezentacija osvoji neko takmičenje. Uvek kada je oko nas pozitivna enegija, tada smo i mi motivisanije. Nadamo se i mi osvajanju neke medalje - zaključila je Adela Velikić.

Bio bih zadovoljan medaljom, uvek sam optimista

šah Marko Metlaš/Alo
 

- Ja sam uvek optimista kada se ide na turnir. Sada sam u drugoj ulozi kao direktor reprezentacije, kada sam išao kao igrač išao sam sa najvišim očekivanjima, daš sve od sebe pa šta, tako je i sada. Olimpijada je nešto sasvim drugačije u odnosu na Evropsko prvenstvo jer imamo tu i takozvane velesile. Ja bih bio jako zadovoljan medaljom. Jeste to zlato na Evropskom prvenstvu problem, ali niko od njih nije mali pa da ne može da se nosi s tim. Nije to ništa loše. Mislim da im dosta znači što se igra u Mađarskoj. Kada smo u Budimpešti kao da smo na domaćem terenu, neće se osetiti nikakva razlika. Jako je teško reći ko je najveći favorit. Uzbekistan je izašao kao pobednik na prethodnoj Olimpijadi, a niko ih pre takmičenja nije video ni u prvih 10, ali ajde da kežemo da je Amerika prvi favorit. Mislim da Srbija može da ponovi uspeh Uzbekistana, zašto da ne. Videćemo, turnir je dug i težak, ali treba da se nadamo svakako - rekao je direktor reprezentacije Ivan Ivanišević.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading