ALO, RETRO: Odbegli američki sin i čovek koji, jednostavno, nije imao sreće - Markus Braun

23:35 | 21-03-2024

Sportski pogled 0

Dugo nije želeo da prihvati da je njegova realnost u Evropi, ali kada je u tome uspeo, ništa ga više nije moglo sprečiti da postane apsolutna legenda.

Markus Braun
EPA/DANIEL PEREZ

Nekada nije teško odustati od svojih snova, to će vam najbolje reći Markus Braun ukoliko ga pitate o njegovim NBA ambicijama, ali, za sve u životu postoje alternative.

Tako je „ispuštanje“ takvog dragulja od strane najjače lige sveta u najboljem svetlu iskoristila evropska košarka, koja je, neočekivano, dobila velikana rodom iz Zapadnog Memfisa.

Rubrika "Alo, Retro" će vam u narednih dva meseca svakoga jutra donositi priče o bivšim košarkašima, koji su svojim bravurama i veštinama ostavili trag u istoriji evropske košarke.

NBA ispustila “sina”

Još na koledž danima Markus Braun se isticao kao jedan od najozbiljnih kandidata za sledeću “veliku stvar” u najjačoj ligi sveta.

Tokom jedne godine ovaj momak je uspeo da sa proseka od nešto manje od devet poena dođe do 18, a kasnije do 22, odnosno 26 poena u koledž danima, što mu je dalo dobar prostor pred ulazak u najjaču ligu sveta.

Tada je Portland izabrao sa 46. Pozicije nekadašnjeg studenta Marej Stejta, koji je sa svojih 193 centimetara bio idealan prototip modernog beka, kakvi su kasnije dominirali scenom.

Nije imao sreće u Blejzersima, što zbog konkurencije na spoljnim pozicijama, što zbog nešto lošijih partija, a kasnije je još goru sekvencu doživeo u Memfisu.

Bilo je vreme da krene put Evrope, gde nije mogao da se nada nekom “bolesnom” ugovoru.

Strpljivo je krenuo iz Francuske

Bio je svestan Braun da mu je potrebna sredina u kojoj će igrati, zato je za svoj prvi klub na Starom kontinentu izabrao francuski Po Ortez, gde je na šest utakmica prosečno beležio 20 poena, a osvojio je i francuski šampionat, ali je i zaradio tešku povredu.

Nakon toga je pokušao da se vrati u NBA ligu, gde je probao da se izbori u Detroit Pistonsima, ali se ni tamo nije snašao, nakon čega je shvatio da je Evropa definitivno njegova sudbina.

Vratio se na Stari continent, u redove Limoža sa kojim je osvojio triplu krunu – francusku ligu, kup i Kup Radivoja Koraća.

Igrao je sjajno, a njegove fenomenalne partije nisu mogle da prođu nezapaženo od strane najvećih evropskih timova.

Otišao je korak dalje

Bilo je vreme da pređe na viši nivo, te je krenuo put Italije, gde je obukao dres Benetona iz Treviza.

U to vreme su za taj tim nastupala neka velika evropska imena, poput Pitisa, Markonata, Bulerija, Naumoskog, Nahbara, Garbahose... Sve je išlo ka tome da će ovaj tim imati najviše ciljeve, koje ipak, na kraju nije uspeo da ostvari. AEK je bio prejak, te je slavio sa 2:1 u seriji, dok je Braun odigrao sjajnu sezonu, sa preko 20 poena u proseku.

Nakon tri sezone u tri različite ekipe, Braun je u sezoni 2001-02 potpisao dvogodišnji ugovor sa Efes Pilsenom, gde je u dva navrata bio najbolji strelac. Ipak, individualna priznanja mu više ništa nisu značila – želeo je da ode u tim u kome će napadati titulu prvaka Evrope.

Stigao je poziv koji menja sve

Poziv Dude Ivkovića da mu se priključi u CSKA Moskvi bila je Braunova velika želja, konačno je delovalo da su ispunjeni svi uslovi da dođe do borbe za evropski tron.

U sezoni 2003-04 Armejci su bili favoriti, u sastavu su imali imena poput Holdena, Krijape, Papalukasa, Tarlaća, Turkčana... Sve je bilo spremno za pohod.

Braun je bio lider, u proseku je imao bezmalo 19 poena, a CSKA je imao nesreću da se na Fajnal-foru sastane sa domaćim Makabijem, koji je imao “supertim”. Naravno, “ponos Izraela” je slavio pred domaćim navijačima, uprkos 23 poena Brauna.

Nisu uspeli da osvoje titulu Armejci ni u drugoj sezoni, pošto su nakon perfektnih 14-0 u regularnom delu Evrolige i samo jednim porazom od Barselone u plej-ofu takmičenje ponovo završili pre borbe za trofej.

U polufinalu elitnog evropskog takmičenja Taukeramika, koju je sa klupe predvodio Duško Ivanović, napravila je ogromnu senzaciju. Skola, Priđoni, Macijauskas, Kalderon, Spliter... Ta ekipa je srušila moskovski sastav pred svojim navijačima i ponovo slomila srce Braunu.

Još tri stanice u kojima se ništa nije promenilo

Nakon CSKA, nastupao je još tri sezone u Evropi Markus Braun, nakon čega je odlučio da okonča profesionalnu karijeru.

Imao je još uvek ambiciju da se okiti titulom šampiona Starog kontinenta, ali u Unikahi, potom i Žalgirisu, kao i u Makabiju u finalnoj sezoni, nije imao šanse za tako nešto.

Ostaće upamćen kao jedan od najboljih Amerikanaca u elitnom evropskom takmičenju tog vremena, jednom je biran u prvi tim Evrolige, dvaput u drugi, ali je nešto što će mu ostati kao gorak ukus svega toga jeste neosvajanje šampionske titule.

Košarka nekada zna da napiše čudne price, ali je definitivno da je evropska košarka razlog zašto je Markus Braun uspeo da “zavida” rane iz domovine.

Nažalost, nedostatak trofeja to nije mogao da isprati, ali kako stariji znaju da kažu – nekada ne mogu “i jare i pare”.

Komentari(0)

Loading