ALO, RETRO: Profesor i heroj jednog detinjstva - Nemanja Bjelica

17:17 | 23-03-2024

Sportski pogled 0

Da je ovaj tekst bio na pameti da se otkuca juče, ne bi imao nikakvog smisla, ali je Nemanja Bjelica od današnjeg dana na listi bivših košarkaša.

Nemanja Bjelica
Alo/Vladimir Marković

To zna da bude malo čudno, pogotovo ako ste "klinac" od 22 godine, kome je kompletna era praćenja košarke započeta upravo sa pojavom nekadašnjeg "profesora".

Danas, 16 godina kasnije od momenta kada sam ga prvi put gledao uživo u dresu crveno-belih, vreme je stalo - Nemanja Bjelica je objavio kraj profesionalne igračke karijere.

Rubrika "Alo, Retro" će vam u narednih dva meseca svakog dana donositi priče o bivšim košarkašima, koji su svojim bravurama i veštinama ostavili trag u istoriji evropske košarke.

Ništa neće biti kao i obično

Da vas "upozorim" odmah na startu teksta, ukoliko ste među "odabranim" čitaocima ovog serijala, tekst o Nemanji Bjelici, pogotovo u ovom trenutku - ne može biti isti kao što smo radili o mnogim nekadašnjim evropskim zvezdama u proteklim danima.

Ništa u njegovoj igri nije bilo obično, uobičajeno, nešto što možete videti na bilo kom drugom parketu.

Njegova igra delovala je graciozno poput neke idealne celine koja se fenomenalno uklapa svaki put kada Nemanja to poželi.

A želeo je često - i mnogo toga je radio najbolje. Nije ni najmanja slučajnost to što je bio izuzetno cenjen i priznat od svih u svetu, pa i od trenera kod kojih je možda i obeležio profesionalnu karijeru.

Pešić ga otkrio, Željko ga lansirao u nebesa

Nećemo se ponovo ponavljati oko priče oko toga kako je Nemanja Bjelica postao profesionalni košarkaš, samo ćemo ukratko uputiti ljude koji možda od "hiljadu puta" ispričane priče nijednom nisu uspeli da obrate pažnju na istu.

Nakon serije neuspešnih probi, Bjelica je profesionalnu karijeru započeo 2007. godine u Austriji, gde je branio boje Trajskirhena, da bi godinu dana kasnije odlučio da krene put Beograda, gde se našao na probnim treninzima Crvene zvezde, koju je u tim trenucima vodio Svetislav Pešić.

Nije mogao da veruje aktuelni selektor reprezentacije Srbije onim šta je video u režiji rođenog Beograđanina, koji je sa 2.08 delovao kao plejmejker i neko ko zna kako da organizuje igru.

Bjelica je, na neki način, bio prototip onoga što smo imali prilike da mnogo puta vidimo u godinama nakon toga.

Nakon dve sezone u Beogradu, sa stanicom u Vitoriji od tri godine, put ga je doveo kod Željka Obradovića u Fenerbahče, gde je Nemanja postao MVP Evrolige, te nakon dve godine odlučio da krene tamo gde su najbolji, čisto da se izmeri sa njima. NBA liga, Minesota Timbervulvsi.

NBA šampion

Nije želeo da ode "čisto da bi otišao", od starta je želeo da se nametne, a činjenica da je u najjaču ligu sveta stigao sa 27 godina išla je u prilog tome da nema vremena za čekanje i sedenje na klupi.

Nakon tri solidne godine u Minesoti, otišao je negde gde je mislio da će konačno biti cenjen, a nije pogrešio u odabiru.

Sakramento je bio u određenoj vrsti sive zone, gde Kingsi nisu znali gde lutaju u nekoliko sezona, ali su Bjelica, kasnije i Bogdan Bogdanović, uspeli da izgrade blagi identitet koji se kasnije dodatno nadograđivao.

Igrao je sjajno, u svom maniru, šmekerski.

Najbolju sezonu u NBA ligi bila mu je 2019-20, kada je u proseku beležio 11.5 poena, a nakon dve i po sezone u Sakramentu odlučio je da avanturu nastavi u Majamiju.

Nije tamo bilo mnogo sreće, ali se zato sve vratilo odmah nakon toga, sa kamatom.

Stigao je u redove Golden Stejt Voriorsa, gde je sa klupe neretko imao bitnu ulogu, a sve je na kraju "krunisao" NBA prstenom. Ukoliko je neko zaslužio, to je on.

Fizikalije bi nekome drugom upropastile karijeru

Nikada Nemanja Bjelica nije imao problem sa "sajzom", bio je građen baš onako kako bi jedan profesionalni košarkaš na najvišem nivou trebao da bude.

Ipak, često je njegova lucidnost i "prva brzina" u igri bilo nešto što je znalo da živcira navijače u momentu, da bi popularni "profesor" samo jednim potezom uspeo da sve reši u sekundi i natera ostale da zaborave na sve drugo.

Jednostavno, to je opis njegove karijere. Nikada nigde nije žurio, jer je uvek znao da će stići na vreme gde god pošao.

To je ono što ga je i učinilo istinskom legendom kakva je Bjelica i ostao nakon završetka igračkih dana. Svi ćemo ga pamtiti iz reprezentativnih akcija tokom kompletne druge decenije 21. veka, a njegovo ime će večno biti urezano zlatnim slovima.

To što je imao u sebi bio je i razlog zašto su ga mnogi voleli, a jako mali broj istinskih košarkaških zaljubljenika ima da vam kaže nešto loše o Bjelici.

Kraj je mogao biti lepši

Nažalost, kraj karijere Nemanje Bjelice ne objavljujemo uz oproštajnu utakmicu, veliki broj zvanica i poznatih košarkaških lica. Ne, kako je igrao, tako i odlazi.

Poslednja sezona u Fenerbahčeu nakon povratka iz NBA lige, kao i pokušaj da se ponovo u košarku vrati u Crvenoj zvezdi, odakle je i sve počelo, prošli su bezuspešno. To je ono što na sve ovo stavlja pomalo gorak ukus.

Ipak, ne trebamo o tome suditi, ovo su dani kada trebamo slaviti veliku karijeru i još jednom se pokloniti čoveku koji je mnoge "klince" povukao ka košarci.

Momak iz blokova u svet košarke zakočario je mangupski, onako kako mesto je mesto u kome je odrastao i već izdiktiralo kao disciplinu.

Iz istog odlazi tiho, na isti način na koji je i igrao. Tiho - Nemanja Bjelica je otišao u legendu srpske košarke.

Hvala na košu protiv Nemaca, trojci protiv Španaca, svakom potezu kojim si od ove igre pravio čaroliju još veću od one koje košarka jeste sama po sebi. Nećemo to zaboraviti.

Komentari(0)

Loading