Kada centimetri odluče da ne postaneš legenda: 14 godina od "onog" šuta

20:38 | 05-04-2024

Sportski pogled 0

Koledž košarka možda nije toliko popularna na ovim prostorima, ali definitivno jeste u Americi, gde nekada zna biti i praćenija od same NBA lige.

Gordon Hejvord
EPA

Fenomen NCAA i kompletnog "hajpa" oko koledž programa ne može biti jasna nikome ko nije pasionirani ljubitelj ili, pak, nikada nije lično iskusio sve ono što to takmičenje nosi samo po sebi.

Amerikanci često znaju da se vežu za tim i zavole isti čak i kada su u pitanju srednjoškolski ili koledž programi. Glavni razlog toga leži u činjenici da pored NBA i G liga ekipa seniorska košarka gotovo i ne postoji, barem ne na bilo kakvom ozbiljnom nivou.

Stoga, ljudi se vezuju za timove iz svojih sredina, svesni da su u pitanju još uvek "deca", ali im to ne predstavlja problem da ih zdušno bodre. Najvatrenija publika "preko bare" leži upravo u koledž košarci.

Junak, ili bolje rečeno tragičar, naše današnje priče jeste čovek koji je bio hit NCAA lige, kao i njegov šut - o kojem su se kasnije snimali i dokumentarni filmovi.

Gordon Hejvord EPA
 

OVAKVE REČI JOŠ NIJE ČUO Tristanov saigrač oduševljen - nahvalio Vukčevića za sve pare

Njegovo ime dobro znate, ukoliko ste barem nekada gledali NBA košarku, u pitanu je Gordon Hejvord.

Momak koji je kasnije žario i palio parketima najjače lige sveta, pre svega u dresu Jute, bio je jedna od najvećih koledž zvezda u momentima kada je nastupao u NCAA šampionatu.

Njegov Batler nije preterano velika škola. Imali su talentovane generacije, ali nikada nisu uspeli da pronađu konstantu u najjačem koledž takmičenju. Sve dok nije došao on.

Propustimo sve ono što smo gledali od Batlera te sezone - ova simpatična ekipa našla se u finalu završnog turnira, gde je rival bila možda i najjača ekipa u istoriji, Djuk.

Gordon Hejvord EPA
 

Pod palicom Breda Stivensa Batler je igrao košarku iz snova. Seriju od 25 vezanih pobeda imali su momci iz ovog skromnog programa pred veliko finale sa Djukom, školom za koju je svako znao i koja je bila apsolutni favorit.

Ipak, Batlerova nada bio je Gordon Hejvord, koga je Stivens apostrofirao kao ključnu figuru neretko. Imali su čemu da se nadaju.

Došlo je vreme za meč odluke.

Koledž košarka, tvrda kao takva, nije dala mnogo poena ni na ovom finalnom meču, a sve se svelo na poslednje sekunde meča.

Brajan Zubek, centar Djuka, bio je na liniji slobodnih bacanja na tri i po sekunde do kraja meča. Odlučio se da promaši.

Nije najidealnije promašio loptu centar Djuka, te se ona odbila pravo u ruke Hejvorda, koji je imao nešto više od tri sekunde da se upiše u legendu koledž košarke.

Spustio je dribling, odradio je na najbolji način sve ono što je mogao za to vreme, a sve se završilo šutem sa gotovo pola terena.

Lopta je išla ka košu, letela je prilično dugo, sa klupe Batlera bili su spremni da ulazi. Ipak, sudbina je imala drugačije planove.

Njegov šut završio je na obruču, nakon što je lopta išla od tablu, te su na taj način centimetri odlučili da Hejvord ne postane legenda koledž košarke.

Ipak, upravo o ovom momentu kasnije je snimljen dokumentarac, o tri sekunde koje su trajale večno.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

Novak Đoković
Sportski pogled

KONTINUITET DECO, KONTINUITET

07:00

2 maj, 2024

Sportski pogled

Novak Đoković ima početak sezone za zaborav i opet je prvi na ATP listi. Kako? Janik Siner je u životnoj formi i opet gleda u leđa Novaku. Kako? Karlos Alkaraz deluje dominantno, ali nije lider. Kako? Kako je moguće da čoveka koji će 22. maja proslaviti 37. rođendan niko ne može da svrgne sa trona? Odgovor krije reč od 11 slova - kontinuitet

Komentari(0)

Loading