Jokiću, oni te zloupotrebljavaju

18:00 | 25-05-2024

Sportski pogled 1

Nikola je jedini igrač u NBA ligi kome se ovo dešava.

jokic
AP Photo/Joe Mahoney

Piše: Đorđe Miljanić

Stiglo je proleće. Lišće ponovo krasi krošnje drveća, raznobojno cveće ulepšava bašte i parkove, ptice se vraćaju iz toplijih krajeva... Došlo je doba kada se priroda obnavlja.

Isto kao i priča o nastupu Nikole Jokića za reprezentaciju Srbije.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

JOKIĆ STIGAO U SRBIJU Otkrivamo gde će Nikola provesti vikend

Već godinama unazad, gotovo u isto vreme, "poteže" se tema o eventualnom nastupu Somborca za nacionalni tim, pošto više niko ne može da predvidi šablon po kome se on vodi kada donosi odluku. Generalni utisak je da ne želi da igra, iako mnogi to ne razumeju.

Predstavljati svoju zemlju na bilo koji način je uzvišeni osećaj, pogotovo ako je ona kroz istoriju prošla kroz stradanja i torturu kao Srbija. Prosto, narod oseća ponos zbog toga što je preživeo, što je očuvao tradiciju i identitet i logično je da ne razume motive kojim se vodi najbolji košarkaš sveta.

No, tako je, kako je.

Pored toga što je došlo vreme za uobičajeno pitanje koje se tiče Nikole, došlo je i vreme kada se na njega vrše pritisci od strane kluba, naroda, medija, menadžera... I, ruku na srce, sa te strane Jokiću nije lako, iako tog pritiska ne bi bilo da svake godine jasno i glasno kaže kakvi su mu planovi za leto.

Jokić i konj Vladimir Marković
 

Ipak, postoji jedna određena nedoslednost u vezi sa vršenjem pritiska na slavnog Somborca. Možda neki nisu primetili, ali klubovi drugih reprezentativaca skoro nikada ne pokušavaju da utiču na njih pri izboru nastupa za reprezentaciju.

- Dolaze Olimpijske igre u Parizu i nisam još siguran kakva je njegova konačna odluka o igranju tamo, ali ako bude igrao, to je samo još veća 'kilometraža' na njegovom telu - rekao je trener Denvera i zatim dodao: 

- Neko mi je rekao da je Jokić u poslednjih pet-šest sezona drugi u NBA ligi po odigranim minutima uz Tejtuma, što je mnogo minuta za visokog igrača. Moraćemo da budemo pametniji što se tiče nekih stvari i da se pobrinemo da kada dođe u plej-ofu da može da igra svoju najbolju košarku, ali ne samo on. Pogledajte sedmi meč, nije Jokić bio najiscrpljeniji, mnogo smo tražili od Gordona, Koldvel-Poupa, Portera - objasnio je Meloun.

Nikola Jokić Marko Metlaš
 

Zamislite situaciju u kojoj trener Los Anđeles Lejkersa, Darvin Hem, kaže Lebronu Džejmsu: "Ej, imaš 40 godina, umoran si, ne bih voleo da igraš na Olimpijskim igrama". To se ne bi dogodilo ni u jednom univerzumu, jer bi mu se Lebron verovatno samo nasmejao u lice. Isto je sa Lukom Dončićem i Dalasom, Janisom Adetokunbom i Milvokijem, Entonijem Edvardsom i Minesotom... 

Ukratko, Majkl Meloun i menadžment Denvera zloupotrebljavaju benevolentni karakter Jokića da vrše pritisak na njega, jer, prosto, znaju da mogu to da rade bez ikakvih posledica, tj. rizika da će Nikola da se naljuti ili ozlovolji, što je slučaj sa ostalim zvezdama koje imaju status "belih medveda" u svojim ekipama.

Dakle, zaključak je da Nikola Jokić ima svu moć da izabere šta će da radi tokom leta i ne postoji osoba ili organizacija koja može da mu zabrani da igra za reprezentaciju Srbije. Pogotovo što će ovoga puta imati vremena i za jahanje konja i rafting na Tari i za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(1)

Loading
Рашо

26.05.2024 14:28

Добар текст и препорука. Сви све знамо и долази време коначне истине. Обрни, окрени само он се пита и о свему одлучује. И време је да видимо шта је шта и ко је ко! Изузетан играч је без сумње и дилеме а сада је већ коначно време и да видимо какав је човек!