SMRT LEGENDE ZAVILA KOŠARKU U CRNO Kakav je život imao, dobro je doživeo 87. godinu - najbolji gubitnik svih vremena

16:44 | 12-06-2024

Sportski pogled 0

U pitanju je košarkaška veličina kakvu ne možete ni da zamislite.

nba
AP Photo/Ashley Landis

Piše: Đorđe Miljanić

Sigurno ste mnogo puta u životu videli kako izgleda logo NBA lige. Ne morate čak ni da pratite sport da biste to znali, prosto, radi se o jednom od najpoznatijih svetskih brendova.

U vezi sa time, moguće je da niste znali da je silueta unutar znaka rađena po stvarnoj osobi. Na njoj je legendarni Džeri Vest, koji je, nažalost, u sredu preminuo.

S obzirom na to koliko je imao buran život, može da se kaže da je sjajno što je doživeo 87. godinu. Rođen je u državi Zapadna Virdžinija i dolazi iz izuzetno siromašne porodice u kojoj je bio peto od šestoro dece.

Koliko je bilo teško Vestovo detinjstvo dovoljno govori to da je ispod kreveta držao napunjenu sačmaru, kako bi se odbranio od oca koji ga je zlostavljao.

Stvari su ubrzo postale još teže za mladog Džerija, pošto mu je brat poginuo u Korejskom ratu. Do tog trenutka je bio dosta agresivan mladić, a od tada je postao povučen i patio je od depresije. Bio je toliko slab i osetljiv da je morao da odlazi kod lekara da mu ubrizgava vitamine kako se ne bi povredio.

Izlaz iz neverovatno teške situacije je video u košarci. Imao je običaj da šutira na koš svog komšije i često bi dolazio prljav od blata kući i kasnio bi na večeru. Tada bi ga majka išibala kaišem, ali uprkos tome nije odustajao. Voleo je košarku i to je to.

KUVA SE OPASAN TREJD Jokić dovodi Srbina u Denver, on je sve što fali Nagetsima

Iako je bio poprilično nizak i fizički slab, Vest je već u srednjoj školi pokazao zavidan talenat. Postao je kapiten svog tima, a ubrzo je čak 60 univerziteta želelo da mu da stipendiju. Džeri je izabrao univerzitet Zapadne Virdžinije u Morgantaunu. I tamo je bio dominantan, zbog čega je bio izabran sa druge pozicije NBA Drafta 1960. godine.

Čitavu svoju profesionalnu karijeru je proveo u Lejkersima, prvo u Minesoti, pa u Los Anđelesu. U pet finala je bio najbolji strelac, ali nijednom nije pobedio! Čak je bio toliko bio dobar da je proglašen za MVP-ja iako je iz gubitničke ekipe, što je jedini put u istoriji da se dogodilo. 

Ipak, posle godina neuspeha, Vest je konačno osvojio NBA ligu i to kao veteran, 1972. godine. Kasnije je postao istaknuti funkcioner u raznim franšizama.

Tokom svoje karijere je postigao 25.192 poena, uz 5.366 skokova i 6.238 asistencija. Igrao je na bekovskim pozicijama, bio je vrsni strelac i nezaustavljiva mašina na terenu.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:
EP 2024
Sportski pogled

POBEDI ILI UMRI

07:00

24 jun, 2024

Sportski pogled

Da li je gol Luke Jovića u petom minutu sudijske nadoknade produžetak agonije ili slamka spasa? Hoće li se radost zbog tog pogotka pretvoriti u tugu ili sreću? Mogu li da nas fudbaleri konačno učine ponosnim ili će opravdati epitet "večitih luzera"?

Komentari(0)

Loading