OD VELIKOG POŠTOVANJA DO SRAMNIH PROZIVKI Ovako je tekao odnos Đokovića i Nadala

12:25 | 10-10-2024

Tenis 0

Najveće rivalstvo u istoriji tenisa.

Đoković i Nadal

Rafael Nadal je objavio da se na kraju sezone povlači iz tenisa. Osvajač 22 grend slem titule je još tokom prošle godine najavljivao da bi ova mogla da mu bude poslednja i to se na kraju obistinilo.

Jedan od najvećih igrača koje je ovaj sport ikada imao je posle 23 godine rešio da se oprosti od aktivnog igranja tenisa.

Ostaće upamćen po tome što se u svakom meču borio do poslednje kapi znoja i nije se štedeo, često na štetu svog zdravlja. Ipak, uprkos problemima sa povredama, sa kojima se suočavao tokom čitave karijere, Nadal je postigao neverovatne stvari i do samog kraja se sa Novakom Đokovićem borio za zvanje najvećeg u istoriji.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kada je reč o odnosu sa srpskim teniserom, on je godinama glavna tema u svetu tenisa. Od početka njihovih karijera je vladalo veliko poštovanje između njih dvojice. Bili su odmereni i korektni u izjavama, redovno čestitali jedan drugom na uspesima, odigrali su nekoliko egzibicionih mečeva.

Pamti se čuveno Novakovo imitiranje Španca iz Rima 2009. godine. Rafa je slavio u finalu, a na ceremoniji je srpski teniser priredio pravi šou. Podvio je rukave i prepoznatljivim hodom Nadala sišao sa postolja na šljaku. 

 

 

Skandal u Australiji i sramno ponašanje Nadala

Ono što je značajno promenilo njihov odnos jeste Novakova drama u Australiji 2022. godine. Srbin se tada suočio sa jednom od najvećih nepravdi u istoriji sporta. Zbog toga što je bio nevakcinisan nije mogao da se takmiči na prvom grend slemu u sezoni. Najpre je boravio u hotelu za migrante, a potom je sramno deportovan. 

Nadal tada, za razliku od mnogih drugih igrača, nije stao u Đokovićevu odbranu i nije pružio niakkvu podršku velikom rivalu. Naprotiv, deluje da se Španac naslađivao time. Pamti se njegova izjava na konferenciji.

- Mislim da bi, da je želeo, bez problema igrao ovde u Australiji. On je donosio svoje odluke, i svako je slobodan da donosi svoje odluke, ali onda postoje neke posledice. Naravno da mi se ne sviđa situacija koja se dešava. Na neki način mi ga je žao. Ali u isto vreme on je znao uslove od pre mnogo meseci, tako da sam donosi odluku - rekao je tada Nadal.

Đoković se nikada nije javno oglašavao povodom Rafinih reči, ali nema sumnje da na to nije gledao blagonaklono.

US Open i čuveni intervju

Nakon što je Đoković prošle godine osvojio titulu u Njujorku, ukupno 24. na grend slemovima, Nadal je dao intervju u kome je žestoko potkačio našeg asa. Bilo mu je toliko teško da prizna da je Novak najbolji u istoriji, a čak mu nije ni čestitao na tituli na US openu.

- Naravno da bih voleo da sam teniser sa najviše Gren slemova u istoriji, o tome se radi u sportu, ali to (za razliku od Novaka) nije opsesija kod mene. Frustira me naravno kada je neko bolji od mene, ali verujem da sam uradio sve da bih bio najbolji. Verujem da bi Đoković bio frustriran da nije uspeo to što je uspeo i zato je možda uspeo. Svojom izjavom o opsesiji stao je uz Rene Stabs, podsetite me ko je to?

Ovo je delovalo zaista kontradiktorno, s obzirom na to da je Nadal žrtvovao svoje zdravlje kako bi se takmičio i jurio titule. Poslednju grend slem titulu je osvojio tako što je čitav turnir igrao pod injekcijama.

Nadal i Đoković EPA-EFE/YOAN VALAT
 

Iako se godinama činilo da Đoković i Nadal imaju odličan odnos, postupci Španca u poslednjih nekoliko godina su nas uverili da to baš i nije slučaj. Istina, redovno se Nadal oglašavao nakon Novakovih titula i čestitao srpskom teniseru, ali je to često izgledalo vrlo skromno sa njegove strane.

Poslednji put kada se oglasio i uputio javnu čestitku Novaku, bilo je u avgustu kada je Đoković osvojio zlato na Olimpijskim igrama.

- Čestitke Novače na kompletiranju 'Zlatnog slema' i što si bio u prilici da postigneš ono što si želeo. Svaka čast - napisao je Nadal tada.

Iako poslednjih godina nisu u najsjajnijim odnosima, Đoković i Nadal su obeležili jednu tenisku i sportsku epohu. Odigrali su tačno 60 međusobnih duela i formirali najveće rivalstvo u istoriji tenisa, koje će teško biti nadmašeno.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading