KAKO JE JEDAN SKOT OD NOVAKA NAPRAVIO ČUDOVIŠTE Želeli su da ga unište, Đoković im zapušio usta za sva vremena

06:00 | 08-11-2023

Tenis 1

Ono što bi druge ubilo, njega je ojačalo. Želeli su da ga unište, on im je uzvratio najsnažnijim "riternom" svih vremena. Pokušali su da ga ponize, postali su poniženi. Ukinuli su mu pravo na slobodu, a sami su završili u tamnici da toga nisu ni svesni. Hteli su na njemu da skupe političke poene, ostali su bez vlasti i časti, ako su čast uopšte imali

Novak Đoković
AP Photo/Michel Euler

Novak Đoković iza sebe ima neverovatnu sezonu u kojoj je osvojio šest titula, od toga tri grend slema, dok je u finalu Vimbldona poražen od Karlosa Alkaraza. 

Gotovo je izvesno da će ponovo godinu završiti na prvom mestu ATP liste. Čovek koji je u maju proslavio 36. rođendan i dalje dominira i nema nameru da se zaustavi. Napravio je pauzu od mesec i po dana, a onda je zaigrao u Parizu i pokorio ga. Odigrao je tri meča u nizu koji su trajali skoro tri sata, da bi kao po običaju, ono najbolje ostavio za kraj kada je u finalu počistio Girogora Dimitrova (6:4, 6:3).

I svi postavljaju samo jedno pitanje - kako? Možda odgovor krije reč od četiri slova, inat. Inat koji je postao nikad veći kada su ga deportovali iz Australije.

Novakova deportacija 2022. godine

Kada je Novak Đoković dobio diskvalifikaciju sa US Opena 2021. godine pošto je nehotice pogodio linijskog sudiju u vrat, verovatno je pomislio da ništa gore ne može da mu se desi u prebogatoj karijeri. Ipak, tek nekoliko meseci kasnije, prošao je kroz agoniju u Australiji.

Iako je imao medicinsko izuzeće i dobio "zeleno svetlo" za ulazak u Melburn uprkos tome što nije primio vakcinu protiv koronavirusa, tamošnja vlast na čelu sa tadašnjim premijerom Skotom Morisonom, uvidela je da bi mogla da zaradi koji politički poen ako Đokovića protera iz zemlje. Nisu birali sredstva da to učine.

Novak Đoković EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
 

 

Otišli su toliko daleko da je Novak završio u nekoj vrsti pritvora. Ponašali su se prema njema kao prema najvećem kriminalcu, samo zato što je mislio svojom glavom i nije imao problem da stane iza svoje reči. Nije se tada Đoković borio samo za sebe, borio se za svakog "malog" čoveka koji se bori za sveto ljudsko pravo, za slobodu. Čak i kada je pobedio na Sudu i dokazao nevinost, udarili su još jače. Aleks Houk, koji je tada obavljao funkciju ministra za imigracije, iskoristio je diskreciono pravo i deportovao Novaka.

Likovali su tada svi Đokovićevi neprijatelji, čak i mnoge njegove kolege teniseri. Mislili su da je to Đokovićev definitivan kraj. Nisu tada ni slutili da se rodilo "čudovište" koje će vrlo brzo naplatiti sve dugove. To se moglo tek naslutiti iz njegovog pogleda kada je napuštao Australiju.

 

 

Đokovićeva dominacija godinu dana kasnije

Trebalo je Novaku vremena da se oporavi od drame kroz koju je prošao, da zapravo shvati šta su mu uradili. Sredinom prošle godine uhvatio je zalet i najavio novu eru, eru u kojoj je on glavni lik, bez Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Bila je "velika četvorka", pa "velika trojka", a sada je samo veliki Novak.

Vratio  se u Australiju i osvojio trofej na impresivan način uprkos tome što je imao problem sa povredom zadnje lože. 

Posle Rolan Garosa je definitivno najbolji svih vremena, jer postao rekorder i po broju grend slem titula. Na Vimbldonu je ostao "kratak" za jedan udarac i trofej je pripao Karlosu Alkarazu, da bi se na pobednički kolosek vratio u Americi gde su mu prošle godine takođe zabranili da uđe.

U jednom od najkvalitetnijih mečeva ikada revanširao se Alkarazu i osvojio Sinsinati, da bi se potom prošetao do titule na US Openu.

Novak Đoković AP Photo/Michel Euler
 

 

Ali, tu se nije zaustavio, motivisaniji nego ikad osvojio je i masters u Parizu i napravio sjajnu uvertiru za ATP finale u Torinu, odnosno Dejvis kup.

Kraj se ne nazire

Novakov odlazak u penziju se ne nazire. Uprkos tome što je zašao u pozne igračke godine, njegov nivo igre je misaona imenica za gotovo sve igrače.

Fascninatna je Đokovićeva motivacija sada kada je postao najveći ikada. Masters u Parizu je do ove sezone osvojio šest puta, a igrao ga je sa istim žarom kao da juri prvenac ili povratak na tron.

Verovatno Novak ne bi bio to što jeste da nije prošao kroz pakao, da mu nisu nanosili nepravdu. Zver se razjarila i samo on zna kada će se jednog jutra probuditi i reći "dosta je bilo".

Ko zna, možda zaigra i dubl sa sinom Stefanom.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Tagovi:

Komentari(1)

Loading
Маркони

08.11.2023 11:26

Јесте да много пута нисам хтео да гледам твој меч( али си скоро увек побеђивао) треба скинути капу пред краљем тениса...прави си цар над царевима... Ма х