TAKO BLIZU, A TAKO DALEKO Novakove oči pune suza, sjajni Kecmanović, problem koji Srbija mora što pre da reši i nedosanjan san o "salatari"

07:00 | 26-11-2023

Tenis 0

Ipak je i on samo čovek

Dejvis kup
Alo/ Marko Čubrak

Dejvis kup reprezentacija Srbije ni ove godine neće ponoviti uspeh iz 2010., kada je prvi i jedini put osvojena "salatara". Ovoga puta u polufinalu bila je bolja Italija predvođena Janikom Sinerom koji je u finišu sezone nagovestio da je sposoban za velika dela i da će naredne biti jedan od glavnih pretendenata na svim turnirima.

Tanka je linija između heroja i tragičara. Kako i sam Novak Đoković reče, falila nam je samo ta jedna lopta. U tenisu nema kompromisa, nema remija, ili si pobednik ili gubitnik. Sada je najbolji teniser svih vremena bio taj koji je izgubio dobijen meč, tek da nas podseti da on nije mašina, već čovek od krvi i mesa. 

Novak tragičar

Đoković je odigrao katastrofalan prvi set, verovatno i najgori u ovoj sezoni i osvojio tek dva gema. Srljao je, donosio pogrešne odluke, prosto nije bio sav svoj, dok je Italijan, koji igra tenis života to znao da kazni.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Očekivala se Novakova reakcija u nastavku i ona je zaista došla. Zaigrao je sa mnogo više energije i pokazao zbog čega je svetski broj jedan. 

Novak Đoković EPA/DANIEL PEREZ
 

 

Sve je išlo prema planu i u setu odluke. Srbin je bio sigurniji u svojim servis gemovima i konstanto vršio pritisak. Delovalo je da je samo pitanje časa kada će rivalu zadati završni udarac. Došao je do čak tri vezane meč lopte i svi su već videli Srbiju kako se u finalu za trofej bori sa Australijom. Veliku priliku propustio je kod prve posle jedne duge razmene, solidnu šansu imao je kod treće, dok kod druge ništa nije mogao. Nakon toga potpuno se ugasio, delovao je umorno, spustio je gard, nije imao snage ni da odvede set u taj-brejk gde bi verovatno ponovo imao veliku šansu da trijumfuje. Koliko je samo puta on bio taj koji je dobijao izgubljene mečeve... 

Zaigrao je Novak i dubl, ali je prosto "izgoreo" u želji i pre svega mentalno nije bio spreman za duel.

Koliko mu je bilo teško, videlo se na konferenciji za medije nakon poraza, kada su mu oči bile pune suza.

Sjajni Kecmanović

Ono što najviše raduje sa ovog Dejvis kupa jeste igra Miomira Kecmanovića. Iako je mnoge izenadila činjenica selektora Viktora Troickog da mu da šansu u odnosu na Lasla Đerea, imajući u vidu formu u kakvoj su se nalazili, ispostavilo se tao kao pravi potez.

Izuzetno zrelo je odigrao i protiv Džeka Drejpera i protiv Lorenca Musetija. Od Italijana je izgubio prethodna dva duela, a da ni set nije uspeo da osvoji, sada je počeo sa setom zaostatka iako je imao prednost brejka, ali je ostao miran i fokusiran. Sjajno se kretao, šetao Musetija, bio izuzetan i u odbrani i napadu i na kraju rutinski preokrenuo.

Miomir Kecmanović Tanjug/Ap
 

 

Iako je i ove sezone igrao po sistemu toplo-hladno, sada je demonstrirao raskošni talenat. Sa ovakvom igrom bez problema bi bio u prvih 15 na svetu i osvojio bi mnogo titula. Možda je baš sada napravio sjajnu platformu za narednu godinu.

Veliki problem naše reprezentacije

Znalo se i pre početka turnira da se Srbija oslanja na singl i da ako dubl bude odlučivao da ćemo biti u ozbiljnom problemu.

Ovakav format takmičenja prosto iziskuje da se ima kvalitetan dubl. Protiv Britanaca nam se to nije obilo o glavu, ali protiv Italije jeste. Svi su već Đokoviću upisali siguran poen i da onda odluka padne na drugoj tabli.

Ipak, šta kada Novak kiksne? Toliko nas je razmazio da smo pomislili da je to nemoguće. Ali, desilo se. On i Kecmanović su "zamenili" uloge, pa su parovi odlučivali o tome ko će u finale.

Daleko od toga da su Janik Siner i Lorenco Sonego uigran tandem, ali Đokoviću dubl nikada nije bio jača strana, naročito ne u ovakvom trenutku.

Uz dužno poštovanje prema Nikoli Ćaćiću, Srbija još od Nenada Zimonjića traga za kvalitetnim dublašem.

Ukoliko želimo da ponovimo uspeh iz 2010. godine taj problem bismo morali što pre da rešimo.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading