Malaga - najbolji grad za život i rad

06:30 | 28-11-2023

Tenis 0

Moja avantura u Malagi je završena i vreme je da se vratim u Beograd. Ovde sunčano i toplo, u prestonici Srbije kiša, sneg, zima, ali verujem da mi neće biti potrebno mnogo vremena da se adaptiram, jer, ipak nigde nije kao kod kuće

Malaga
Privatna arhiva

U rodni grad se ne vraćam sa "salatarom", što su mi svi poželeli, ali sam prepun utisaka i nosim prelepe uspemene.

Malaga je posle Sevilje drugi po veličini grad autonomne zajednice Andaluzije i glavni grad pokrajine Malaga. Nalazi se na krajnjem zapadu Mediterana i u njoj živi oko 600.000 stanovnika.

Okružena je planinskim vencima, a dve reke, Gvadalmendina i Gvadalorse, prolaze kroz grad i ulivaju se u Mediteransko more.

Za sve one koji vole proleće, a takvih je najviše, Malaga je idealan grad. Malaga ima mediteransku klimu. Prosečna godišnja temperatura je 18 °C. Maksimalna prosečna temperatura je 25,4 °C u avgustu i minimalna prosečna temperatura je 11,9 °C u januaru. Zime su blage a leta topla. 

 

Najviše padavina ima između novembra i marta, dok su leta uglavnom suva. Registrovano je oko 70,9 kišnih dana godišnje. Ja sam imao sreću da nijednom za ovih sedam dana nije padala kiša. 

Prema Forbsovoj listi, Malaga je proglašena za najbolji grad na svetu za život i rad!

Centar grada neodoljivo podseća na Knez Mihajlovu, a od 25. novembra krasi ga novogodišnja rasveta. Uveče vrvi od ljudi, kafići i restorani su prepuni. Osoblje je ljubazno, hrana ukusna i pikantna, ali je potrebno naoružati se strpljenjem i doći sa nešto "debljim" novčanikom.

Osim konobara, Španci jako loše stoje sa engleskim jezikom. I moj je daleko od idealnog, ali oni su baš "tanki" po tom pitanju. Kijavica me muči gotovo otkako sam stigao, pa sam na trafici tražio pakovanje maramica, a prodavačica mi je dala cigarete.

Za ljubitelje mora, teško da postoji bolji grad. Međutim, zanimljivo da Malaga nije imala plažu, već je svuda bilo posuto kamenje, ali su se onda dosetili da to kamenje pretvore u pesak i ulože u turizam, što se ispostavilo kao pun pogodak.

Malaga Privatna arhiva
 

 

Oni koji vole da se penju i da pešače, moraju da odu do tvrđave Hibralfaro, čiji temelji potiču još iz doba Feničana, sagrađena je u doba arapske dominacije u 14. veku. Usput imate nekoliko jako lepih pogleda kao Mirador del Gibralfaro blizu zamka Gibralfaro.

Sa vrha brda je definitivno najlepši vidikovac na ceo grad – Mirador de la Costa. Pripremite se na malo dužu šetnju sa usponom, dakle obucite se i obujte primereno za šetnju. 

Malaga Privatna arhiva
 

 

Nedaleko od ostataka utvrđenja i pozorišta su prelepi vrtovi Jardines del Luis Pedro Alonso. Tu su i fontane kao Fuente de los Tres Gracias i Fuente de los Amorcillos. Veoma blizu je i korida Centro Cultural de la Malagueta. 

Malaga Privatna arhiva
 

 

U blizini centra je i Rimski teatar, koji datira iz 1. veka. Otkriven je 1951. godine pri pripremanju terena za izgradnju bašte ispred Doma kulture. Izgrađen je u doba Oktavijana Avgusta, i upotrebljavao se do 3. veka. Arapi su ga koristili kao skladište materijala u toku izgradnje Alkazabe.

Malaga Privatna arhiva
 

 

Tu blizu su i Kuća i muzej Pabla Pikasa. Malaga je takođe poznata kao rodni grad čuvenog slikara Pabla Pikasa. Muzej posvećen ovom umetniku, kao i njegova kuća, nalaze se na trgu Plaza de la Mersed. Muzej sadrži oko 200 Pikasovih dela.

Grad nije veliki i svi lokaliteti se nalaze toliko blizu jedan drugog da ih možete obići peške. Luka i plaža su veoma blizu centra, udaljeni svega 2km. Aerodrom Costa del Sol smešten je na 8km od grada. Do njega možete stići autobusom A Express Aeropuerto koji ima polaske na svakih 15min.

Postoje i dve metro linije koje pokrivaju ceo grad i saobraćaju od 6 ujutru radnim danima, a vikend od 7 ujutru pa sve do pola 11 uveče. Za prevoz po gradu, kao i slobodan ulaz u muzeje, koristi se Malaga pass koji se kupuje za 24,48 ili 72 sata.

Železnička stanica Estacion Maria Zambrano ima lokalne i brze vozove (AVE). Lokalni vozovi povezani su sa okolnim mestima duž obale Costa del Sol. AVE vozovima stižete do ostalih većih gradova u Španiji. 

Osim toga, na raspolaganju vam je i nekoliko dnevnih i jednu noćnu autobusku liniju. Oni saobraćaju od 6 ujutru do ponoći. Autobuska stanica za nacionalne i internacionalne vožnje je odmah pored železničke stanice. Zanimljivo je da se tu nalazi i stanica za prevoz kočijama. 

Ovo je jedno lepo iskustvo koje traje 45 minuta, a tokom vožnje prolazite pored svih važnih lokaliteta u gradu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading