PROGLAŠENJE NA SVETOG NIKOLU Englezi najzad priznali: Đoković najbolji teniser!

06:30 | 06-12-2023

Tenis 0

Novak u konkurenciji za najboljeg sportistu godine u izboru Bi-Bi-Sija, rivali su mu gimnastičarka, fudbalerka, fudbaler, ragbista i automobilista

Novak Đoković

 

Novak Đoković - Svetska sportska zvezda godine! Bio je to najbolji svetski teniser 2011, a evo šanse da još jednom bude slavodobitnik Bi-Bi-Sija.

Novak Đoković AP/Manu Fernandez
 

Već nadmašio Konorsa

U iščekivanju eventualnog obaranja rekorda Džimija Konorsa po broju titula u karijeri (Amerikanac ima 109, Srbin 98) Novak je već nadmašio slavnog tenisera u jednom podvigu - po broju sezona s pet i više osvojenih turnira. Đoković ima 12 takvih, a Konors je sad na drugom mestu s 11. Federer ima 10, a Nadal devet...
Nole je u 2023. uzeo sedam trofeja - Australijan open, Rolan Garos, Sinsinati, US Open, Pariz i Završni masters.

Britanski javni servis, najpoznatiji na svetu, nominovao je Srbina za nagradu koji je prošle godine osvojio argentinski fudbalski as Lionel Mesi.

Lionel Mesi Profimedia
 

Teniskom kralju konkurencija su gimnastičarka Simon Bajls (SAD), fudbalerka Aitana Bonmati (Španija), fudbaler Erling Haland (Norveška), ragbista Sija Kolisi (Južna Afrika) i vozač Formule 1 Maks Ferstapen (Holandija).

Aitana Bonmati EPA/Michael Buholzer
 

„Đoković je započeo još jednu dominantnu godinu osvajanjem rekordnog 10. Australijan opena pre nego što mu je uspeh na Rolan Garosu obezbedio 23. veliku titulu - najviše od svih. To ga je takođe učinilo prvim u istoriji koji je osvojio svaki grend slem najmanje triput. U septembru 36-godišnjak je osvojio US Open i 24. grend slem titulu, čime je izjednačio rekord Margaret Kort. Pored toga, osvojio je rekordnu sedmu titulu u ATP finalu i nadmašio Štefi Graf s najviše nedelja provedenih kao broj jedan na svetu, trenutno više od 400“, kaže se u opisu kandidature najboljeg tenisera svih vremena.

Federer, pa ostali

Ukoliko bi pobedio, Đoković bi se pridružio golferu Gregu Normanu, dvostrukom dobitniku. Bokserska legenda Muhamad Ali i atletska zvezda Jusein Bolt imaju po tri, a rekorder je Rodžer Federer s četiri.

Juče je na sajtu britanskog medija otvoreno glasanje, koje će trajati do 12. decembra. Posle prijave, svako može da dodeli jedan glas. Dodela priznanja je zakazana za 19. decembar, na našeg Svetog Nikolu, tokom emisije uživo na Bi-Bi-Siju 1.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading