U INAT DUŠMANIMA Udarili na teniskog kralja sa svih strana, ali... Sveti Vasilije čuva Novaka!

06:00 | 19-12-2023

Tenis 0

Poručujem kritičarima, ima ih i ovde, da su moje molitve s Ostroga njegova najčvršća brana, kaže Đokovićev dugogodišnji saradnik

Novak Đoković
AP/Manu Fernandez

 

Letos na Žabljaku, posle poraza od Alkaraza u finalu Vimbldona, jedan susret je probudio zver u Novaku Đokoviću. Zver, dabome, za rivale koji su mu se našli na putu ka osvajanju svih potonjih turnira do kraja sezone.

Miladin Baćović i Novak Đoković Privatna arhiva
 

Miladin Baćović je taj koji je pokrenuo teniskog kralja. Poznati psihoterapeut iz Nikšića već duže od decenije motiviše Novaka kroz mentalnu pripremu, a susret u podnožju Durmitora je, eto, bio uvod u nestvaran drugi deo sezone (Sinsinati, US Open, Pariz, Završni masters). Mada neki sad smatraju da prolazi Đokovićevo vreme...

Bog nam ga poslao

- Noleta nam je sam bog poslao. Gotovo u svaku porodicu je uneo radost. Kad je narodu bilo najteže, delovao je lekovito.

- U tu hajku su se, nažalost, uključili i dežurni kritičari s ovih prostora. Evo, ja im poručujem da je Novak nadjačao mnogo veće protivnike i preživeo mnogo teže udarce, pa će i ove. U to sam ubeđen, jer moje molitve s Ostroga uz pomoć Svetog Vasilija čudotvorca su najčvršća Novakova brana pred tim napadačima - ističe Baćović.

Podseća da je kroz psihoterapiju i motivaciju pomogao Novaku da se, kako kaže, vrati u život posle povrede i operacije lakta s početka 2018.

- Prošli smo kroz traume, strahove, zebnje... Pola godine sam radio na tom problemu dan i noć, a Novak je verovao u mene, poštovao sugestije i to se isplatilo. Bio sam u Beogradu 12. maja 2018, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, kad sam mu preneo blagoslov. Te godine se vratio na prvo mesto.

Novak Đoković i Miladin Baćović Privatna arhiva
 

Nedavno je izjavio da je „sam sebi najveći protivnik“.

- Shvatio sam da mu je potrebna moja reakcija i uveliko radim na tome da se psihički relaksira i fokusira na tenis. Ja kao psihoterapeut i Novak kao sportista imamo mentalni spoj. Ali da pogrešno ne shvate da se ja, ne daj Bože, ponašam kao lekar, a da mi je Nole pacijent. Ne, već kroz vizuelizaciju i uz pomoć čudotvorca s Ostroga on rešava unutrašnje nemire isključivo vezane za sport, da li će postići uspeh ili neće. Novaku je potrebna snažna motivacija i to, kao što vidimo, donosi rezultate, uz ono što ga savetuje njegov tim sastavljen od vrhunskih ljudi i stručnjaka.

Priče za ceo život

Baćović je i uživo bodrio Đokovića.
- Bio sam uz njega na nekoliko turnira, davao mu podršku, na čemu mi je neizmerno zahvalan. Pričali smo, to ću pamtiti ceo život. Novak je sportska i ljudska enciklopedija. Ispred svih u svemu.

Siguran je, zaključuje Baćović, da Đokovića u 2024. očekuju samo uspesi:

- Obradovaće nas novim titulama. Novak ne silazi tako lako s teniskog trona.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading