PORESKI RAJ PRIVUKAO I NOVAKA Otkrivamo zašto Đoković živi u Monte Karlu

06:30 | 22-12-2023

Tenis 0

Kneževina Monako oduvek je bila raj za najpopularnije svetske sportiste, a posebno se to odnosi na tenisku elitu među kojom je i najbolji na svetu, Novak Đoković

Novak Đoković
AP Photo/Antonio Calanni

Smeštena na francuskoj rivijeri, ova mikrodržava pravi je raj za najbolje tenisere sveta i tako je već decenijama. Brojni bivšiasovi živeli su u Monte Karlu, a i sada je to slučaj.

Pet od najboljih 10 tenisera sveta živi u Monte Karlu, elintnom delu Monaka. Osim Đokovića, tu su Rus Daniil Medvedev, Danac Holger Rune, Italijan Janik Siner i Grk Stefanos Cicipas.

Nekoliko je razloga zbog kojih se teniseri odlučuju za život u Monte Karlu. Prvi i osnovni, naravno, je taj što je Monako prava poreska oaza. Bez poreza na lični dohodak, kapitalnu dobit ili ulaganja, za sve one koji zarađuju mnogo u tenisu tu je moguće ostvariti ogromnu uštedu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Đoković, koji je prvi prema listi „Forbesa“ po zaradi u tenisu, prosečno godišnje zarađuje 38,4 miliona dolara od turnira. Njegova poreska ušteda je milionska.

Osim toga, Monako nudi najbolje objekte za bavljenje tenisom i treniranje, uključujući i najpoznatiju tenisku akademiju Patrika Muratoglua.

Sunca u izobilju

Monako je i država koja uživa u više od 300 sunčanih dana godišnje i tako se izdvaja po mnogo čemu kao idealna za život sportista, a posebno tenisera zbog svojih trening-kompleksa.

Treći razlog je upravo taj što sama teniski krem živi na Azurnoj obali. Ne postoji mesto na planeti s više tenisera na manjem prostoru pa je tako svima u cilju da borave, treniraju i igraju s kolegama. Upravo o tome govorio je slavni danski teniser Holger Rune.

- Dolazim iz Danske i to je velika zemlja, ali s jako malo tenisera. Za mene su ovde najbolji objekti i igrači s kojima mogu da treniram. U Danskoj ne mogu da imam ovakva iskustva - poručio je Holger Rune za „Forbes“ kada je otkrio razloge selidbe u Monte Karlo.

U Monte Karlu živi nekolicina najbogatijih ljudi sveta, a zanimljiva je priča legendarnog tenisera Bjorna Borga koji je posle više od decenije života u ovom gradu morao da se preseli u svoj Stokholm jer se našao u finansijskim poteškoćama.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading