Godina u kojoj je Novak Đoković postao GOAT

07:00 | 31-12-2023

Tenis 0

Kada činjenice progovore tada i bogovi zaćute

Novak Đoković
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Debata je završena, "velika trojka" je kao gumicom zbrisana - Novak Đoković je u 2023. godini postao najbolji teniser svih vremena! To je sada jasno i njegovim najvećim kritičarima, pa i onima koji su naklonjeni Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

Osvojio je Novak tri grend slem titule, premašio cifru od 400 nedelja na vrhu ATP liste, stvorio rivalstvo sa Karlosom Alkarazom...

Novak Đoković = GOAT

Iako je u maju proslavio 36. rođendan, Novak Đoković je i dalje dominantan, naročito na onim najvećim turnirma, tačnije na grend slemovima.

Godinu je počeo trofejima u Australiji u koju se vratio nakon što je godinu dana ranije deportovan. Najpre je trijumfovao u Adeleidu, gde je napravio sjajnu uvertiru za Australijan open.

Iako ga je u Melburnu mučila povreda zadnje lože, Đoković je ponovo stisnuo zube. Da je neki drugi turnir u pitanju, gotovo sigurno bi se Novak povukao, ali sa Australijan opena i to posle najveće nepravde koja mu je naneta u karijeri, nije hteo pa makar rizikujući i težu povredu.

Po već utvrđenom šablonu, dizao je nivo igre kako je turnir odmicao i servirao osvetu. Kralj je osvojio ono što mu je oteto i u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa sa 3:0, te po deseti put osvojio prvi grend slem u sezoni.

Na red je došao Rolan Garos, carstvo Rafaela Nadala koji je gotovo celu sezonu propustio zbog problema sa povredama. Đoković je došao sa jasnim ciljem, podići trofej i postati rekorder po broju grend slem titula.

Iako je do Pariza beležio razočaravajuće rezultate na šljaci, verovao je u sebe i formu tempirao za ono najvažnije. Ponovo je pokazao da je najbolji kada je najpotrebnije i prilično rutinski domogao se "Kupa musketara". Najzanimljivije je bilo u polufinalu u kom je sa 3:1 bio bolji od Karlosa Alkaraza. Španca su tada mučili grčevi i nije bio u stanju da pruži maksimu, pa je našem asu olakšan posao, dok je u finalu bio ubedljiv protiv Kaspera Ruda.

Kalendarski slem mu je izmakao, pošto mu se u finalu Vimbldona revanširao Alkaraz. Ipak, nije to uzdrmalo Novaka, naprotiv, još bolje je zaigrao u finišu sezone. U najboljem meču godine u finalu Sinsinatija pobedio Karlosa Alkaraza, pokorio US Open, bio najbolji na mastersu u Parizu i ATP finalu.

Svi ovi rezultati doneli su mu prvo mesto na ATP listi, pa je tako premašio cifru od 400 sedmica kao svetski broj jedan.

Postao je vlasnik svih rekorda i da odgovor na pitanje ko je najbolji teniser svih vremena.

Rivalstvo sa Alkarazom

U odsustvu Rodžera Federera i Rafaela Nadala, mnogi su pomislili da će Novak izgubiti motivaciju. Ipak, pojavio se neverovatni Karlos Alkaraz sa kojim je Đoković razvio novo veliko rivalstvo. 

Čak četiri puta su se Novak i Karlitos sastali ove godine. Sve je počelo na Rolan Gaorosu. Prema mišljenju stručnjaka Španac je slovio za velikog favorita i Đoković je bio otpisan. Kakva kobna greška. 

Srbin je odigrao perfektan meč. Igrao agresivno, diktirao tempo i "oduzeo noge" Karlitosu, koji se prosto raspao posle dva seta.

Ako je Alkaraz bio favorit na Rolan Garosu, onda je to Novak bio u finalu Vimbldona. Sve je išlo u pravcu koji je Đoković želeo. Ubedljivo dobijen prvi set (6:1), taj-brejk drugog u kom srpski teniser pravi dve velike greške bekhendom i vraća Karlosa u igru. Drugu veliku priliku da prelomi meč Đoković propušta na startu petog seta kada na brejk loptu forhend drajv volej zakucava u mrežu.

Đoković i Alkaraz AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
 

 

Svi su sa nestrpljenjem čekali novi blokbaster koji je ubrzo i usledio. Bilo je to u finalu Sinsinatija. Iako je Đoković neuporedivo lakše došao do meča za trofej, ponovo je Alkaraz odigrao izvanredno. "Probušio" je Novaka na osnovnoj liniji koji je delovao iznemoglo. Imao je naš as set i brejk zaostatka, ali se onda izdigao iz pepela i slavio nakon gotovo četvoročasovne drame.

Za kraj, u polufinalu Završnog mastersa u Torinu, Đoković je ubedljivo slavio 6:3, 6:2.

Bila je ovo jedna od najuspešnijih godina u prebogatoj karijeri Novaka Đokovića. Iako mladi lavovi poput Karlosa Alkaraza i Janika Sinera vrebaju, Novak još uvek pokazuje da je najjači na najvažnijim turnirima. Fizički dominantan, mentalno nadmoćan, Đoković još uvek drži čas.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading