PET NOVAKOVIH NAJVEĆIH TRENUTAKA NA AUSTRALIJAN OPENU Od prvenca i maratona sa Nadalom preko izgnanstva do osvete i besmrtnosti

06:30 | 14-01-2024

Tenis 0

Srećni slem je Đokoviću doneo mnogo sreće, ali i najtežih trenutaka

Novak Đoković
AP/Dita Alangkara

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković danas započinje pohod na 11. titulu na Australijan openu, a rival mu je 18-godišnji Hrvat Dino Prižmić.

U Melburnu je Novak osvojio prvu grend slem titulu, odigrao antologijsko finale sa Rafaelom Nadalom, ali i doživeo da bude deportovan, da bi se potom vratio i osveti, te postao besmrtan.

Novakov prvenac

Prvu grend slem titulu Novak Đoković osvojio je upravo na Australijan openu, sada već davne 2008. godine. Rival u finalu bio mu je Žo Vilfrid Conga, a Srbin je slavio sa 3:1 posle preokreta. Pre toga u polufinalu je očitao lekciju Rodžeru Federeru i najavio prekid dominacije Švajcarca.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Teniski Muhamed Ali je tada zadao prvi udarac i dobi prvi set, ali je Novak već tada pokazao, ili bolje reći nagovestio da će postati mentalna gromada. Pametnom, ali i hrabrom igrom uspeo je da dobije naredna tri seta i Srbiji donese prvu grend slem titulu.

Ipak, malo ko je tada verovao da će Novak danas postati to što jeste - GOAT i da će mu Australijan opet biti srećni slem na kom će iz godine u godinu pisati istoriju, ne samo pobedama.

Ko bi pobedio, taj Novak ili ovaj današnji?

- Onaj iz 2008. bi bio gladan kao vuk, to je sigurno. Bio bi to mlad momak, iritantan momak za 36-godišnjeg mene. Iskustvo je na strani starijeg. Bio bi to dobar meč, ali mislim da bi 36-godišnjak pobedio zbog trenutaka najvećeg pritiska - izjavio je nedavno svetski broj jedan.

Finale sa Nadalom

Novakovo rivalstvo sa Rafaelom Nadalom najveće je u istoriji tenisa, odigrali su čak 59 mečeva (Đoković vodi 30:29 u pobedama). Gotovo svaki susret bio je spektakularan, ali se jedan posebno izdvojio.

Bilo je to finale Australijan opena koje je trajalo pet sati i 53 minuta! Za mnoge je to najbolje grend slem finale ikada, a slavio je srpski teniser - 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5–7), 7:5.

Koliko su i jedan i drugi bili iscrpljeni posle meča govori i to što nisu mogli da stoje na ceremoniji dodele trofeja, nego su uzeli stolice i posedali.

Bio je to sjajan test, kako fizički tako i psihički koji je Novak položio sa čistom desetkom.

Deportacija

Navikao je Novak da igra protiv rivala, ali i publike koja je gotovo prema pravilu negativno orijentisana prema njemu. Čak i kada su na sve načine pokušavali da ga poremete, isprovociraju, ne bi uspevali, već bi iz Đokovića izvlačili ono najbolje.

A, onda je Novak 2022. godine igrao protiv sistema, protiv čitavog jednog kontinenta. Sa jedne strane on sam, a sa druge Australija. Mnogi bi odustali, pobegli, pomirli se sa sudbinom, ali ne i Novak Đoković. Osuđen na siguran poraz, Novak ulazi u bitku, ali ne samo zbog sebe, nego zbog svih "malih" ljudi koji se bore za pravdu i istinu, koji ne žele da se pokore onima koji su umislili da mogu da upravljaju svetom. Zapravo, svetom možda i mogu da upravljaju, ali ne i onima koji misle svojom glavom i koji ne žele da budu ovca u stadu, već slobodan čovek.

 

 

Iako je uredno dobio sve potrebne papire, odnosno medicinsko izuzeće da ne mora da se vakciniše protiv koronavirusa kako bi ušao u Australiju, tadašnji tamošnji premijer Skot Morison (nomen est omen, ime je sudbina), rešio je da zarad političkih poena sve to poništi.

Radio Skot neko istraživanje na osnovu kog je shvatio da će mu kruna na glavi ostati ako deportuje Đokovića. On i njegovi saborci nisu birali sredstva, zatvorili su srpskog tenisera u imigracioni pritvor, ponašali se prema njemu kao prema najvećem kriminalcu.

Uspeo je Novak da pobedi na sudu, ali je onda Aleks Houk, ministar za imigraciona pitanja, iskoristio diskreciono pravo i deportovao Đokovića. Hteli su da ga ponize, držali ga zatvorenog za pravoslavni Božić, ali su sami ispali poniženi.

Osveta

Još onog dana kada su ga na aerodromu sprovodili kao ubicu, Novak je počeo da kuje plan osvete. Bolelo ga je, osećao je i gorčinu što su ga čak i kolege teniseri gledali kao najvećeg neprijatelja. Ali, on je znao da nije kriv i da će dokazati nevinost.

Iako su ga mnogi savetovali da se nikada više ne vrati u Australiju, Đoković nije mario za to. 

Pojavio se 37-godišnji Beograđanin ponovo u Melburnu, samo što ovoga puta Skota i Houka nije bilo, jer su izgbuli na izborima.

Mučila je Đokovića povreda butine kroz ceo turnir, ali nije odustajao, znao je zašto se vratio, išao preko granice bola.

Novak Đoković EPA-EFE/JOEL CARRETT
 

 

Uz dužno poštovanje prema rivalima, oni su bili najmanji problem. Postojala je bojazan da se povreda ne pogorša i da Novaka ne slome emocije. Ukoliko savlada bol, kanališe osećanja, trofej je zagarantovan. Tako je i bilo. U finalu je posle tri seta pao Stefanos Cicipas, a Đoković se našao u zagrljaju porodice i članova tima. Tek tada se slomio i pustio da sve izađe iz njega. Emocije su ga preplavile, suze nakvasile lice, a on klonuo.

Misija je uspešno završena, osveta je servirana i poslata jasna poruka - ne možete mi ništa!

Besmrtnost

Sva ova četiri gore navedena momenta, prvenac 2008., finale sa Nadalom, deportacija, pa osveta godinu dana kasnije učinili su Novaka Đokovića besmrtnim.

Nije slučajno što baš u Melburnu pruža najbolji tenis i što se u Rod Lejver Areni oseća kao u svojoj dnevnoj sobi.

Sazrevao je Đoković u Australiji kao teniser, ali i kao čovek. Sada će pokušati da nastavi sa pisanjem istorije i domogne se 11. trofeja na Australijan openu, što bi mu ujedno bio 25. grend slem pehar.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading