NI "N" OD NOVAKA I GREŠNIK BEZ GREHA Sine(ru), kapa dole, ali Đoković se nije pojavio na terenu

07:00 | 27-01-2024

Tenis 0

Početak kraja? Kratkotrajna kriza? Poraz iz kog će se izroditi nove pobede? Možda poslednji meč na Australijan openu? Potpisivanje kapitulacije? Odustajanje od borbe da se povrati skinuta kruna ili zbijanje redova za makar još jedan juriš? Sve su ovo pitanja koja provejavaju nakon eliminacije Novaka Đokovića u Melburnu, a odgovore ćemo dobiti vrlo brzo, moguće i brže što mnogi očekuju.

Novak Đoković
AP Photo/Mark Baker

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković odigrao je gotovo sigurno najgori meč u karijeri na jednom grend slem turniru i prilično ubedljivo izgubio u polfinalu Australijan opena od Janika Sinera sa 6:1, 6:2, 6:7, 6:3.

Međutim, poraz sam po sebi nije ono najgore što se desilo i što najviše brine, kiksevi se dešavaju, najsavremenije mašine se pokvare i potreban im je remont. Mnogo više brinu prikazana igra i reakcija po završetku duela.

Košmar

Uprkos činjenici što je Siner dobio dva od poslednja tri međusbona okršaja i što na putu do polufinala nije izgubi nijedan set, Novak je slovio za favorita. Đoković je deset puta slavio na Australijan openu, nikada nije izgubio kada bi prošao četvrtfinale, prvi je na svetu i u mečevima na tri dobijena seta gotovo po pravilu nađe način da trijmfuje čak i kada igre loše.

Međutim, ono što je prikazao u prva dva seta daleko je od njegovog renomea. Odsustvo plana, nestrpljenje, mučenje sa tajmingom, nesigurnost i na forhendu i na bekhend, bez pomoći prvog servisa, bez ritma na riternu. Sve ovo nije ni moglo da rezultuju drugačijim ishodom nego da na semaforu posle jednog sata igre piše 6:1, 6:2 u korist italijanskog tenisera.

Siner igra tenis života, ali nije ni morao da bude na svom najvišem nivou, pošto mu je Novak delio poklone šakom i kapom.

Novak AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake
 

 

Prvi set bio je sličan onome iz polufinala Dejvis kupa, kada je Đoković osvojio tek dva gema. Uspeo je u Malagi Novak da zaigra neuporedivo bolje u nastavku, čak dođe i na korak od pobede, imao tri vezane meč lopte, ali je poklekao kada je bilo najvažnije. Tada je posle gubitka seta pokazao makar reakciju koja je ovoga puta izostala.

Iako su mnogi pomislili da gore ne može, drugi set bio je gotovo preslikan kao prvi. Bio je to košmar iz kog nije mogao da se probudi. Dešavalo se i ranije da ubedljivo gubi setove, naročito od Rafaela Nadala na Rolan Garosu, ali je to uglavnom bila Špačeva zasluga jer je igrao sjajno. Sada je Siner igrao vrlo dobro, ali ništa više od toga, doduše nije ni bilo potrebe da dodatno pojačava intenzitet, imajući u vidu da mu je protivnik bila senka Novaka Đokovića, a ne Novak Đoković. Čak je i nekadašnji argentinski teniser Huan Martin del Potro prokomentarisao kako mu je neprijatno da gleda ovakvog Novaka.

Zora rudi, Đoković se budi

Kako je u Srbiji svitala zora, tako je i Novak počinjao da se budi. Spasao je brejk loptu na startu trećeg seta i konačno zaličio na sebe.

Sve je lakše dobijao servis gemove i počeo bolje da oseća lopticu. Ali, na Sinerov servis nije bio ni blizu da dođe do brejk lopta. Nije uspevao da stvori ni dodatni pritisak, osim u petom gemu kada je došao do 0:30, a onda na 30:30 bekhend poslao daleko u aut.

Drama je viđena u 11. gemu i na terenu i na tribinama, pošto je jednom navijaču pozlilo. Pripretio je Italijan, međutim Novaku mi nije dozvolio priliku za brejk, pa je poveo sa 6:5. Naredni gem je četvrti reket sveta lako dobio i ušlo se u taj-brejk.

Novak AP Photo/Alessandra Tarantino
 

 

Mnogo toga je tada zavisliko od Đokovićevog forhenda. U dva navrata je sticao mini brejk prednosti, ali bi ga oba puta ispuštao praveći greške forhendom. Došao je Siner do 6:5 i meč lopte, ali Novak uspeva kao nebrojano puta ranije da se izvuče na volšeban način, osvoji tri poena u nizu i dobije treći set nakon velike drame.

Ne bi bilo nezasluženo ni da je Italijan dobio taj-brejk, ali se Đoković uhvatio za slamku spasa i smanjio na 2:1.

Mnogi su tada pomislili da se stvari preokreću u Novakovu korist. Ali, bio je ovo jedan od onih mečeva kada gotovo ništa ne ide od ruke 37-godšinjem srpskom teniseru, dok je Siner pokazao mentalnu zrelost.

(No)letargija

Većim delom meča Novakov govor tela nije bio dobar. Delovao je potpuno dekoncentrisano, bio je odsutan, izostale su neke uobičajene reakcije za ovakve mečeve.

Nije Đoković pokazivao nezadovoljstvo ni kada bi mašio zicere, nije bilo vikanja na nekog iz tima ili na tribinama, što mu često posluži i kao izduvni ventil. 

Ranije bi Novak znao da posle gubitka drugog seta iskoristi pravo na toalet brejk kako bi presabrao misli. Uostalom, upravo to je uradio pre dve godine u četvrtifalu Vimbldona baš protiv Sinera kada je ima dva seta zaostatka. Tada je otišao u toalet i kako je sam rekao, pogledao sebe u ogledalu i poručio: "Sada počinje novi meč, idemo po preokret". Tada je taj razgovor sa samim sobom urodio plodom i Đoković je slavio sa 3:2.

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Istina, sada je Janik mnogo bolji nego što je tada bio, kako na fizičkom, tako i na mentalnom planu, ali je čudno što Novak nije pokušao bar nešto da promeni kako bi poremetio dinamiku meča.

Pauzu je napravio kada je dobio treći set, na teren se vratio posle skoro deset minuta, međutim, ponovo je bio dosta "ravan".

U gemu kada je pretrpeo brejk u četvrtom setu imao je 40:0 i potom je usledio neshvatljiv pad. Loše se kretao sa osnovne linije, odservirao duplu servis grešku i praktično se samouništio.

To je ujedno označilo i kraj polufinala, pošto Đoković nije imao nijednu brejk loptu u čitavom meču! Kada se to dogodi najboljem riterneru na svetu, jasan je znak da nešto debelo nije u redu i da se ne oseća komforno na terenu.

Bio je ovo jedan od onih duela kada je Novak suviše letargičan, kada se više nerviraju svi njegovi navijači posle grešaka, nego on sam. Svi su čekali neku iskru koja bi "zapalila" Đokovića, ali to se nije dogodilo, čak ni kada je uspeo da dobije taj-brejk trećeg seta.

Mnoga pitanja čekaju odgovor

Pitanja sa početka teksta čekaju odgovor. Tačnije, postavlja se pitanje zašto ta pitanja uopšte postoje? Kako je moguće da jedan poraz toliko poremeti Novaka, pa da kaže kako se nada da će možda i iduće sezone zaigrati u Melburnu? Do pre nekoliko dana se to podrazumevalo, a on sam je govorio kako namerava da igra tenis do 40. godine.

- Nadam se da ću dobiti priliku da se vratim, da igram barem još jednom - rekao je Đoković i tako nagovestio mogućnost da se dogodine možda i ne vrati. 

injenica je da Đoković platformu za nastavak sezone postavlja u Melburni i da odatle crpi energiju, ali jedan poraz ne bi smeo da mu poremeti planove iz temelja. 

- Ne znam da li će se to promeniti, sve je moguće u ovoj fazi. Neočekivane i iznenađujuće odluke su više očekivane nego pre 20 godina - rekao je Novak.

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Neminovno je ponovo spomenuti motivaciju. Đoković je na početku godine rekao kako mu je cilj "zlatni slem". Sada je postalo jasno da taj cilj neće ostvariti, ali ima li drugih ambicija?

Možda je Novaku jednostavno više dosta svega. Svakako je najbolji ikada i to neka nova grend slem titula ili poraz u finalu neće promeniti, čega je i sam svestan. Vlasnik je svih relevantnih rekorda i te brojke teško da će neko u skorijoj budućnosti nadmašiti.

Ako Đoković više ne uživa na terenu, teško da će se motivisati da po ko zna koji put osvoji Vimbldon, Rolan Garos, US Open, Indijan Vels, Majami, Sinsinati ili neki drugi turnir.

Jedina vatra koja tinja su Olimpijske igre. U prebogatoj riznici trofeja, samo zlato sa najveće planetarne sportske smotre nedostaje Novaku.

Neće Đoković sigurno ishitreno doneti bilo kakvu odluku. Ima vremena da se dobro odmori i razmisli o svemu, a mi se nadamo da ćemo još nekoliko sezona uživati u izvedbama najboljeg tenisera svih vremena.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading