KAKO POSLE KRAHA Koliko će Novak Đoković osvojiti turnira u ovoj godini?

17:30 | 02-02-2024

Tenis 0

Kako i šta dalje? Naslušao se Novak Đoković ovakvih pitanja u poslednje vreme, postalo mu je i mrsko da odgovara na njih, ali jednostavno, neizbežna su, naročito nakon činjenice da mu godina nije počela onako kako je navikao i želeo.

Novak Đoković
Tanjug/Ap

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković platformu za nastavak sezone postavljao je u Melburnu, omiljenom grend slem turniru koji je osvajao rekordnih deset puta. Sada mu je Janik Siner pobedom u polufinalu Australijan opena poremetio planove.

Bolan poraz, ali daleko od toga da to nužno znači da će mu biti neuspešna sezona. Rolan Garos, Vimbldon, US Open i Olimpijske igre u Parizu, Novakov su prioritet i biće jedan od glavnih favorita na tim turnirima.

Kako je Đoković igrao posle poraza u Australiji

Od 2008. godine pa na ovamo, Novak je čak deset puta podizao pehar na Rod Lejver Areni. Te 2008. je ujedno došao i do prve grend slem titule u karijeri savladavši Žoa Vilfirda Congu nakon preokreta.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Zatim je godinu dana kasnije predao četvrtfinalni duel Endiju Rodiku. Cele te sezone nije blistao naročito na najvećim turnirima, na Rolan Garosu je izgubio od Filipa Kolšrajbera već u trećem kolu, dok ga je u četvrtfinalu Vimbldona elimnisao Tomi Has. Na US Openu je dogurao do polufinala u kom ga je zaustavio Rodžer Federer. Ukupno je te 2009. godine osvojio pet titula.

Naredna sezona u kojoj nije bio najbolji na Australijan openu bila je 2010. Tada mu se u četvrfinalu Melburna isprečio upravo Conga kog je dve godine ranije pobedio u finalu. Cele te godine, osvojio je svega dva pehara.

Potom je tri godine u nizu harao Australijom, da bi 2014. u četvrfinalu izgubio od Stena Vavrinke. Te sezone je igrao finale Rolan Garosa, osvojio je Vimbldon i doživeo poraz u polufinalu US Opena. Sve u svemu, bila je to uspešna godina u kojoj je osvojio sedam titula, a u finalu Indijan Velsa pobedio Federera, dok je u meču za trofej u Majamiju bio bolji od Nadala. 

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Đoković je najbolji bio u Australiji 2015. i 2016, da bi 2017. godine doživeo šokantan poraz od Denisa Istomina već u drugom kolu. Te sezone su počeli problemi sa povredom lakta, pa je odigrao svega 40 mečeva i osvojio dve titule.

Naredne sezone u četvrtom kolu gubi od Čunga, ali zalet tada hvata na Vimbldonu gde stiže do pehara i godinu završava sa četiri trofeja.

Ponovo je usledila dominacija u Melburnu kada je najbolji bio 2019, 2020 i 2021. da bi na red stigla famozna 2022. godina u kojoj je deportovan. Bila je to godina u kojoj je Novak propustio mnogo turnira, jer se nije vakcinisao protiv koronavirusa.

Naredne sezone dolazi kao osvetnik i vraća dugove, pobedivši u finalu Stefanosa Cicipasa. Bila je mu je to jedna od najuspešnjih godina u karijeri. 

Koji grend slem Novak osvaja ove godine?

Najviše šanse Novaku se ove sezone daje na Vimbldonu, turniru koji je osvajao u sedam navrata, a prošle godine u finalu izgubio od Karlosa Alkaraza.

Na Rolan Garosu će mu sada gotovo izvesno biti teže nego prethodne sezone kada se domogao trofeja, ne samo zbog činjenice da će verovatno Nadal igrati. Alkarazu se skoro sigurno neće ponoviti prošla godina kada je imao grčeve, Siner igra sjajno i na šljaci, Zverev je konačno opet onaj stari...

US Open mu tradicionalno ne leži, ma koliko to paradoksalno zvučalo, pošto je u Njujorku trijumfovao četiri puta. Ipak, nema sumnje da će biti jedan od glavnih favorita, ali je veliko pitanje u kakvom će stanju stići u Ameriku posle Olimpijskih igara.

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Nije tajna da je Đokoviću zlato najveća želja i da će sezonu podrediti tom takmičenju. Sada su Olimpijske igre između Rolan Garosa i Vimbldona što dodatno otežava stvari.

Teško je prognozirati, ali je realno očekivati da Novak osvoji Vimbldon, a nadamo se i Olimpijske igre. Ukoliko se to desi, zaboraviće se kiks iz Melburna.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading