Bio je teniska ikona, a umro je NA LEŽALJCI PORED BAZENA: Priča o "parti manijaku" koji je zaludeo ceo svet

11:35 | 27-02-2024

Tenis 0

Bio je jedan od onih koji sport kao takav nikada nisu shvatili preterano ozbiljno.

Vitas Gerulaitis
AP

Stariji ljubitelji tenisa definitivno će se nasmejati na pomen Vitasa Gerulaitisa.

Američki teniser litvanskog porekla bio je čovek koji je 1980. godine, nakon pobede nad Džimijem Konorsom, "isporučio" verovatno jednu od najlegendarnijih rečenica u istoriji sporta.

- Niko ne pobeđuje Vitasa Gerulaitisa 17 puta zaredom, rekao je tada on.

 

 

To je kratak opis onoga što je Vitas i predstavljao kao teniser. Nikada nije bio ozbiljan, više se predstavljao kao zabavljač, i na terenu i van njega.

Bio je više nego poznat među svim ljubiteljima "belog sporta" u periodu kasnih 70-ih i ranih 80-ih godina, gde su ga mnogi pamtili po dugoj i kovrdžavoj plavoj kosi, urnebesnim izjavama i dinamičnom stilu igre.

Amerikanac, koji je vukao proeklo od litvanskih roditelja, bio je jedan od najboljih tenisera tog vremena, odmah pored legendi ovog sporta kakvi su Džimi Konords, Bjorn Borg i Džon Mekinro.

Osvojio je 27 titula u singlu i devet u dublu, a najbolji plasman mu je bio treće mesto na ATP listi, 1978. godine. Od ostalih uspeha, Gerulaitis je osvojio Australijan open 1977. i bio je finalista i na Otvorenom prvenstvu Francuske i na US Openu.

 

 

U borbi dvojice Njujorčana na US Openu 1979. godine, 20-godišnji Mekinro je prilično lagodno pobedio Gerulaitisa sa 7-5, 6-3, 6-3 u muškom finalu.

- Ne dešava se svaki dan da dva igrača koji žive 10 minuta od dvorane dođu do finala, rekao je Mekinro.

- Njujorčani bi ovo trebali da cene, jer se to možda više nikada neće ponoviti.

 

 

Ipak, uprkos svim njegovim naporima na terenu, Gerulaitisova ličnost veća od života zasenila je njegovu tenisku igru.

Često se zabavljao sa poznatim ličnostima u Studiju 54 u Njujorku, vozio rols-rojs, izlazio sa lepim manekenkama i bila mu je potrebna terapija zbog ozbiljne zavisnosti od droge. Bio je umešan, iako nikada nije optužen, u zaveru dilovanja kokaina 1983. godine.

- Bilo je zanimljivo družiti se s njim, iako nisam imao dovoljno izdržljivosti da to radim jako dugo s obzirom na ono na šta je on navikao, priseća se britanska teniska zvezda Džon Lojd i nastavlja:

- Bio je sjajan momak. Nikada niste vadili karticu sa njim, bez obzira da li ste izašli sami ili sa još deset ljudi koje nije ni poznavao. Izvukao bi svoju kreditnu karticu pre svih.

Uprkos tome što je voleo tenis, čini se da je mnogo više od toga voleo život, te je podatak koji je kružio Amerikom bila činjenica da je jedne godine imao treći najveći račun u firmi "Amerikan Ekspres".

Voleo je da leti svuda, sa damama sumnjivog morala često se vozio privatnim avionima, a to ga je ubrzo i stiglo.

Nažalost, njegov način života bio je dovoljan da poživi svega 40 godina, kada je tragično preminuo u septembru 1994. godine.

Boraveći u pansionu na Long Ajlendu, Gerulaitis je umro od slučajnog trovanja ugljen-monoksidom zbog nepravilno instaliranog grejača u bazenu.

Dan pre smrti, Gerulaitis je u Sijetlu odigrao meč dublova sa Borgom, Konorsom i Lojdom, kao da se na neki način time i oprostio od života.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading