ĐOKOVIĆ I FEDERER SPOJILI NESPOJIVO Tenis i matematika - znate li odgovor na ovo pitanje?

12:25 | 04-03-2024

Tenis 0

Lepo za videti.

Đoković i Federer
EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković, možda i najbolji srpski sportista svih vremena, ne samo što dominira svetom tenisa, već je postao i deo šire kulturne sfere u Srbiji.

Poslednje dokaze o uticaju tenisa u domaćem javnom životu dobili smo kroz nedavno održano okružno takmičenje iz matematike.

U ovom neobičnom matematičkom izazovu, đaci su se suočili sa zadatkom inspirisanim Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom, dvojicom najvećih imena tenisa.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

BIVŠI NOLETOV TRENER ŠOKIRAO Za krah Amerike kriva je Srbija

Đoković i Federer u finalu Vimbldona EPA-EFE/NIC BOTHMA
 

Zadatak glasi:

“Novak Đoković (Srbija) i Rodžer Federer (Švajcarska) su jedini igrači u open eri koji imaju preko 60 pobeda na sva četiri grend slem turnira. Igrali su ukupno 50 puta, a Đoković vodi sa 27:23 (plus predaja Federera u finalu Završnog mastersa 2014. godine). U jednom od najpoznatijih njihovih mečeva, u polufinalu turnira US open 2010, Đoković je dobio sa 3-2 u setovima, tj. u gemovima 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5. Na koliko različitih načina, u skladu sa pravilima tenisa, su mogli da dođu do istog ovog rezultata po gemovima? Ako je N dobijeni broj načina, koliko celobrojnih delilaca ima broj N?”

Jasno je da je autor zadatka veliki ljubitelj ovog sporta, a sam izazov postavljen pred mlade matematičare zahtevao je ozbiljno znanje.

Uprkos tome što se radi o potpunoj suprotnosti od sportskih takmičenja, matematika i tenis su se na neki način sjedinili na ovom takmičenju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading