REVOLUCIJA U BELOM SPORTU Uvode se nova pravila, velike promene u tenisu

11:43 | 04-04-2024

Tenis 0

Na mastersu u Madridu (26. april - 5.maj) biće testirana nova pravila, koja bi se mogla u bliskoj budućnosti primenjivati i na ostalim turnirima, najavio je ATP

nole
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Cilj uvođenja novog formata takmičenja jeste da se skrati trajanje mečeva i olakša teniserima i teniserkama paralelno igranje u singl i dubl konkurenciji. Promene će biti primenjene samo na dubl mečevima u Madridu. 

Prva promena je podešavanje sata na 15 sekundi razmaka između poena gde je u prethodnom bilo tri ili manje razmena. Ukoliko ih bude više od tri, koristiće se standardna pauza od 25 sekundi. Pomenuto pravilo korišćeno je na prethodnom NextGen turniru u Džedi, kada je slavio naš Hamad Međedović. 

Takođe, teniseri tokom prvog seta neće imati po 90 sekundi odmora nakon svaka dva gema. Prvi set igraće se bez pauza, ali će se produžiti pauza između setova. To bi ukupno trebalo da u proseku smanji trajanje mečeva. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

ŠOKANTNE VESTI ZA NADALA Španac je zbog ovoga u ozbiljnom problemu, Rafini navijači ne veruju šta se dešava

Plan je da se ostavi 13 slobodnih mesta za tenisere koji će na osnovu singl renkinga izboriti svoje mesto. Oni će imati produžen rok za prijavu, dok 16 timova koji na turniru učestvuju na osnovu dubl renkinga moraju da prijave  učešće dve nedelje ranije. Preostala tri mesta u žrebu popuniće dobitnici vajld-karda. Ova rešenja bi trebalo da spreče sve češće situacije da se igrači prijave za dubl a onda ga otkažu zbog rasporeda u singlu.

Australijski teniser Metju Ebden, koji je sa Rohanom Bopanom osvojio titulu na Australijan openu u konkurenciji dublova prokomentarisao je pomenute promene.

- Dubl može mnogo da ponudi navijačima. Želim da pohvalim kolege u ATP koji su se uhvatili u koštac sa ovim projetom. Mnogo je pažnje uloženo u sve ovo, bila je privilegija učestvovati - rekao je Embden.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading