NA POMOLU TOTALNI HAOS U SVETU TENISA Bogati Arapi kupuju Završni turnir, u igri ogroman novac

15:40 | 04-04-2024

Tenis 0

Saudijska Arabija nastavlja da se probija u svetu tenisa, kako u muškom, tako i u ženskom

Iga Švjontek
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Stigla je zvanična potvrda da će se Završni turnir za teniserke održati u Rijadu (od 2. do 9. novembra) i da će tamo biti u naredne tri godine, tačnije do 2026. godine. Informacija je objavljena na zvaničnom sajtu WTA.

Izazvalo je ovo oprečne komentare, mnogi se bune, pre svega zbog mnogih zabrana koje žene imaju u ovom delu sveta. Čak su se i neke teniserke u prošlosti bunile kada su počele da se pojavljuju informacije da bi tamo mogao da se igra Masters sa najboljim igračicama planete. Pojedinci se plaše i da bi zbog toga određene teniserke iz vrha mogle da odbiju učešće na takmičenju.

Jasno je da je novac bio glavni faktor, što je i potvrđeno u saopštenju, navodi se da će nagradni fond za teniserke 2024. godine biti 15.250.000 dolara, kao i da će se uvećavati u 2025. i 2026. godini. "Sve ovo predstavlja uzbudljivu novu priliku za nas i za razvoj ženskog tenisa. Impresionirani smo posvećenošću koju su nam pokazali iz teniske federacije Saudijske Arabije i uvereni smo da će organizovati događaj na vrhunskom nivou", rekao je Stiv Sajmon, predsednik i izvršni direktor WTA.

Među onima koji su protiv ovakve odluke su Martina Navratilova i Kris Evert koje su početkom godine javno osudile to što se uopšte vode pregovori sa njima... Jasno je da će u narednih nekoliko meseci da se podigne još veća bura zbog ovoga. Za razliku od nekadašnjih igračica, Arina Sabalenka i Ons Žaber odigrale su egzibicioni meč u Rijadu krajem prošle godine i imale su samo reči hvale, dok je Iga Švjontek na jednoj od konferencija upitana o tome i tada je istakla "da treba tome pristupiti sa dozom opreza". 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading