NOVAK JE ISTI ČUKUNDEDA Nole je po njemu dobio ime, bio je junak, Solunac (FOTO)

15:40 | 03-05-2024

Tenis 0

Sličnost sa pretkom je zapanjujuća

nole
AP Photo/Manu Fernandez

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković ime je dobio po istoimenom pradedi - Novaku Đokoviću. Ne samo da dele ime, nego Nole mnogo liči na pretka.

Đokovići su poreklom sa Čeva na Cetinju odakle je rodonačelnik loze Đokovića, Đoko Damjanović.

On je u Nikšić prešao nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna sa Turcima.

Prvi Novak Đoković je zapravo unuk deda Đoka, a 1905. je otišao u Čikago. Dva puta se vraćao u otadžbinu, a učestvovao je u Balkanskim ratovima a kasnije bio jedan od vojnika koji su učestvovali u probijanju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Nakon završetka, u to vreme najvećih sukoba, ostaje u Jasenovom Polju gde je radio kao sudija.

O prvom Novaku Đokoviću je u jednom intervjuu za "Nedeljnik" pre tri govorio deda Radonja, Đokov sin.

- Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom - jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik - ispričao je deda Radonja.

Seća se kako je 1941. s Kosova, pod naletom Albanaca, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku "Trepča" i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik firme "Tehnopromet" za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.

Deda Radonja ipak nije siguran da je Novak dobio ime po njegovom ocu, dodavši:

- Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu - rekao je Radonja.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading