NAPRAVIO 35 VANBRAČNE DECE I NE PLANIRA DA STANE Kum Lepe Brene, vodio računa o karijeri srpskog tenisera, donirao Srbiji 100.000 dolara

10:48 | 07-05-2024

Tenis 0

Vodio je karijere Giljerma Viljasa, Bobe Živojinovića, Marata Safina, Borisa Bekera...

Jon Cirijak
Profimedia

 

Procenjuje da je bivši teniser i menadžer Jon Cirijak „težak“ preko dve milijarde dolara, kao 1.459 bogataša na svetu koji imaju toliku sumu novca. Ništa ne bi bilo čudno da Cirijak nije Rumun, odnosno da nije krenuo iz zemlje u kojoj je bila strahovlada diktatora Čaušeskua gde narod nije imao šta da jede!

Kontroverzni i često bahati bogataš odavno je član svetskog džet seta. Prema nekim navodima samac je ima dvoje dece i živi u Monaku. Drugi, pak, tvrde da je u braku i da ima troje dece. Ali, to je samo početak zavrzlame.

Svake godine vode se rasprave o tome tko je bogatiji, Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi. Često se spominju Đoković, Federer i Nadal, brojne NBA i zvezde sportova koji su izuzetno popularni u SAD.

Međutim, najbogatiji sportista svih vremena upravo je Cirijak. Jedini je bivši sportista koji se probio na listu milijardera. Pre nekoliko godina, nalazio se na 1876. mestu Forbsove liste, a 2022. zauzeo je 1818. mesto. Ima 84 godine, bogatstvo o kakvom mnogi sanjanju i čak 35 vanbračne dece!

Jon Cirijak EPA
 

Logično je da novac nije zaradio isključivo od tenisa, naročito ne od turnira jer ih nije (mnogo) osvajao tokom karijere. U Minhenu 1970. bio je šampion, a iste godine je došao do pehara u parovima na Rolan Garosu. U parovima je bio puno uspešniji pa su mu pripale 22 titule, ali ogroman novac zaradio je tek po završetku sportske karijere.

Ostao je u teniskom biznisu, preselivši se u Zapadnu Nemačku još u doba Berlinskog zida. Postao je agent tada talentovanog Borisa Bekera. Zatim je počeo s preuzimanjem brojnih licenci i organizacijom turnira po Evropi.

Bio je uspešan menadžer brojnim teniserima, uz sjajne provizije, ali pravo bogatstvo je stekao tek posle devedesetih i pada režima Nikolaea Čaušeskua kada se vratio u Rumuniju gde je iskoristio kontakte iz Nemačke kako bi postao zastupnik Metro AG, a potom i Mercedesa.

Osnovao je prvu privatnu banku u Rumuniji koja nosi simboličan naziv, „Tiriac banka“. Ispostavilo se da mu je to najbolji potez u životu. Bogatstvo je raslo, a Jon je pametno širio biznis. Danas kompanija „Tiriac holding“ pod svojim okriljem ima i autosalone, osiguranja, maloprodaju, privatne avione... Zapošljava oko 20.000 ljudi, a bio je direktor je masters turnira u Madridu s namerom da ga podgine na nivo Rolan Garosa. Po nekim informacijama prošle godine je prodao licencu za 360 miliona evra IMG, najuticajnijoj firmi u svetu tenisa.

Jon Cirijak EPA
 

U znak zahvalnosti Rumuni su izdali poštansku marku s nejgovim likom.

Tokom života izgradio je stil mačo muškarca pa mnoge žene nisu mogle da mu odole. Prvi brak s rukometašicom Erikom Bret je trajao samo dve godine. S manekenkom Miket von Isenburg ima sina Jona juniora, koji sada vodi „Tiriac holding“. Karim Mihai i Joanu Nataliju dobio je s egipatskom novinarkom Sofi Ajad, a kaže da, pored njih, ima još 35 dece iz vanbračnih veza i brojnih ljubavnih afera i ne misli da stane.

Bolećiv prema automobilima i motorima

Prema pisanju Forbsa, Cirijak poseduje kolekciju automobila (poput dva Rolls-Royce Phantom IV) i motora koja sadrži preko 400 modela, uključujući automobile kojima su raniji vlasnici bili Al Kapone, Berni Eklston, Semi Davis Jr. i Elton Džon.

Srbiji donirao 100.000 dolara

Poznat je po raznim donacijama i humantiranom radu. Tako je u rodnom Brašovu sagradio naselje u kome je smestio oko 300 napuštenih mališana, koje kompletno izdržava. Na poziv Novaka Đokovića donirao je 100.000 dolara za popravke kuća posle poplava u Srbiji u maju 2014. godine.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

Komentari(0)

Loading