"RUŽNO JE REĆI ZA ĐOKOVIĆA... IMAO JE SREĆE" Srbin trener francuskog igrača za sport.alo sa Rolan Garosa Ovaj teniser je zaslužio nekorektno navijanje

09:00 | 02-06-2024

Tenis 0

Javljanje sa francuskog grend slema za naš portal.

print
Printscreen/Instagram/spajn

Piše: Đorđe Miljanić

Takmičenje na Rolan Garosu polako uzima zamah. U svim konkurencijama se dogodilo nekoliko velikih iznenađenja, senzacija... Ono što ljubitelje tenisa u našoj zemlji najviše zanima je Novak Đoković, koji za sada ima najlošiju sezonu u karijeri, zbog čega je ozbiljno zabrinuo svoje navijače, koji žele da ga gledaju što duže na vrhu.

SRAMNA SABOTAŽA ĐOKOVIĆA Neverovatno šta su uradili Novaku dva sata pred meč sa Muzetijem

Ispadanjem Miomira Kecmanovića i Dušana Lajovića, neko bi rekao da je Nole jedini preostali Srbin na spomenutom grend slemu. Ta konstatacija ne bi bila tačna, jer je tu još uvek Petar Popović. Radi se o glavnom treneru Korentana Mutea, Srbinu iz Novog Sada i nekadašnjem teniseru koji pored našeg poseduje i francusko državljanstvo.

Njegov igrač je dogurao do četvrtog kola Rolan Garosa i to redom pobeđujući igrače poput Nikolasa Đarija, Aleksandra Ševčenka i Sebastijana Ofnera. Kako bismo čitaocima dočarali šta se trenutno dešava na Otvorenom prvenstvu Francuske, kontaktirali smo spomenutog stručnjaka, koji je razgovor za sport.alo započeo pričom o pobedi Mutea protiv Austrijanca:

- Znali smo da je Ofner dobar igrač, ali je igrao euforično na početku, što nas je iznenadilo, jer je dva ranije imao jako težak meč koji je igrao četiri sata i 20 minuta. Mislili smo da će biti sporiji i očekivali smo lošije izdanje, ali on se opustio i bukvalno je pogađao sve zamislivo i nezamislivo. Iako je moj igrač izgubio prvi set, za mene je bio bolji jer je svaki gem imao brejk šansu, a Ofner je imao dve i kako to već ide... U drugom setu smo malo promenili poziciju na riternu i bukvalno je samleo protivnika, fizički, pošto je igrao duže poene - rekao je srpski stručnjak, pa nastavio:

- Atmosfera je bila bolja nego na bilo kom Dejvis kupu, bilo je stvarno neverovatno, tako da ga je to nosilo, pa je onda euforično završio meč. On je inače Parižanin i živi na pet minuta od stadiona, tako da ga bodre svim srcem. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petar Popovic Spin (@spajn)

 

Na pitanje da li i njega ponese takva atmosfera, odgovorio je:

- Mene ponese, naravno, iako sam trenirao druge igrače koji su pravili dobre rezultate, ali ovo je potpuno drugačije, skroz druga dimenzija, gde te ceo stadion podržava. Može se reći da sam ja tu malo "zakuvao" atmosferu, još u prvom kolu kada je igrao sa Đarijem. Kada smo bili u Čileu, u njegovoj zemlji, katastrofalno su nas dočekali i onda da im napravimo revanš, ja sam i preko medija i preko Instagrama pozvao publiku i tako je vatreno krenulo još od prvog meča. Čak je bilo i nekorektnog navijanja, ali je to zasluženo, jer Đari nije učinio ništa da bude korektnije u Čileu, a mogao je da uzme mikrofon i da zamoli ljude da prestane da zvižde. Uglavnom, vatrena atmosfera se u Parizu posle toga nastavilo, s tim što je bilo korektnije, nije bilo vređanja, zviždanja... Tako da je juče za mene bio baš praznik i za tenis i za sport. Pa, kad vidim da neko kritikuje jučerašnju atmosferu, to za mene nije sportista. Čak je i Ofner me zagrlio i rekao da je neverovatna energija bila, čak iako je publika bila protiv njega. Ta atmosfera je pogotovo značajna, jer moj igrač "radi" na adrenalin, koji nekada zna da bude nestabilan što se tiče koncentracije, ali kada je ovakvo navijanje, onda je koncentracija nivou i onda igra neverovatan tenis.

SLEDEĆI PROTIVNIK - JANIK SINER

Sledeći protivnik Korentana Mutea je Janik Siner. Kako je Popović rekao, šansa za pobedu leži u prvom setu:

- Jako bitan meč, možda njemu i najbitniji u karijeri. Mislim da, ako dobije prvi set, onda su mu šanse za pobedu ogromne. Jer, Siner je i dalje fizički možda manje spreman, imao je samo nedelju dana treninga pred Rolan Garos, pa možda možemo da ga uhvatimo na grčeve i tu fizičku spremu. Tako da, taj prvi set će da bude ključan i naravno publika da ga nosi. Nadamo se da Siner neće da krene euforično kako nekada zna, da sve pogađa, ali moj igrač je sada pun samopouzdanja, sjajno se kreće i eto... Nadam se tom prvom setu. Naravno, igrački, Siner je u ovom trenutku, iako je Nole prvi na listi, Siner je možda najbolji igrač na svetu u poslednje vreme. Tako da, eto, nadamo se.

Mute je na ovogodišnjem Rolan Garosu izjednačio lični rekord na grend slemovima, pošto je 2022. godine stigao do četvrtog kola na US openu i to je najdalje dokle je dogurao u dosadašnjem toku karijere:

- Recimo, u februaru ove godine je bio 146. na svetu, a sada je 56, tako da je napredovao za skoro 100 mesta u tri meseca. On je celu prošlu godinu igrao sa operisanim desnim zglobom, nije mogao da igra bekhend i igrao je samo slajs bekhend i godinu je završio 133. bez bekhenda, što je neverovatno. Sada, sa ovim rezultatom ima otvoren put da uspe da bude nosilac na US openu, a jednom kada ste nosilac, mnogo su lakši žrebovi. A, ova situacija ne može da se poredi sa US openom tada, jer je ušao na mesto visokog nosioca, tamo je imao baš sreće sa protivnicima, a ovde je sam morao da iskrči put, pogotovo kroz prvo kolo koje je bilo stvarno komplikovano.

Koji su kratkoročni ciljevi za Vas i Mutea?

- Što se tiče rankinga, to je da što pre bude nosilac. Prvi cilj je bio da uspe da "uhvati" Olimpijske igre, jer je on Parižanin, a igra se u njegovom gradu. To je za njega bila velika motivacija i to je uspeo sa pobedom protiv Ofnera. A, posle što se ranga tiče, nadamo se da će sutra uspeti da pobedi, neće biti lako, svesni smo toga, ali ako uspe, biće 44. na svetu. Ovo je najotvoreniji Rolan Garos u poslednjih 20 godina i svi imaju šanse. Čak i, ružno je da kažem osrednji igrači, ali jako su sada male razlike između top zvezda i ovih igrača kao što je moj. To sad treba iskoristiti jer se to ne dešava često.

Na Rolan Garosu stalno pada kiša, pa nas je zanimalo koliko to utiče na Mutea i druge igrače:

- Za to je potrebno iskustvo. Znati kako čekati, mi našeg igrača pustimo da spava, tako da on tako provede tako, dok drugi manje iskusni igrači dane provode pričajući i sedeći i onda je jako teško igrati meč, ako ceo dan presediš. I naravno, u ovakvoj situaciji sa ovakvom vremenskom prognozom, veliku prednost imaju igrači kao što su Siner, Đoković, koji tačno znaju kada igraju zbog krova. Ali, eto, sreća da smo u prošlom kolu uspeli da ga prebacimo na teren sa krovom, pošto smo izvršili pritisak, da bi imao dan pauze pred meč sa Sinerom - objasnio je Popović, pa otkrio na koji način je vršio pritisak:

- Pa, on je jedini Francuz koji je ostao na turniru i ja sam otišao dva, tri puta do glavnog sudije da mu kažem da je Siner već završio i da Mutea moraju da prebace tamo gde je krov. Pogotovo što Hurkač nije završio sa Šapovalovom i uspeo sam da izdejstvujem da na stadion sa krovom uđu navijači sa običnim ulaznicama, zato se i napravila luda atmosfera. Uspeo sam da isforsiram da se to dogodi 10 minuta pre meča, da bi bila na tribinama atmosfera kakva je bila. Što bi rekli, nezaboravna. Mislim, tako može da se radi jedino kada je domaći igrač u pitanju, ne može to sad da dođe neki Argentinac, Danac, pa da zahteva. Domaći igrač mora da ima prednost (smeh).

app AP Photo/Jean-Francois Badias
 
POZITIVAN SKOR PROTIV NOVAKA ĐOKOVIĆA

Mute je ove godine već igrao protiv Novaka Đokovića, pa smo upitali našeg sagovornika kako je spremati se protiv najvećeg tenisera na svetu:

- Novak jeste najveći svih vremena, ali, trenirao sam Karlovića svojevremeno koji ima skor 3:1 sa Noletom. Ipak, Nole je Nole, a kada protiv njega propustite pet šansi, onda bude teško. On vam obično da jednu šansu ili nijednu da meč ubacite u dobrom pravcu. Po mom mišljenju, moj igrač je imao dobrih šansi, ali ih nije iskoristio. 

Nažalost, za sada mu ne Novak ne izgleda dobro na terenu. Bar ove sezone:

- To je sad ružno reći, ali... Ne samo Nole, već i Siner i Alkaraz, daleko su od svog maksimuma. Nole fizički nije najbolji, do meča sa Muzetijem nije imao dobar test, imao je sreće sa žrebom... Takođe, kuburio je sa motivacijom, a kada niste motivisani na ovom nivou, iako ste najbolji igrač svih vremena, ako se ne trenira sa žestinom, žarom i voljom svaki dan, onda bude teško i Noletu. A, tu je i pitanje krštenice, sve je stariji, pa je sve teže i teže.

Da li Đoković može da dogura bar do završnice turnira?

- Poslužio ga je žreb, pa kako bude vreme odmicalo, kroz mečeve će da razvija tu "fiziku". Dići će se fizički. Ovo je najotvoreniji Rolan Garos u poslednjih 20 godina. Zna se ko su favoriti, ali moći će da se dogodi još iznenađenja.

Za kraj razgovora Popović je izjavio da se stalno viđa sa Novakom u Parizu:

- Jedini smo Srbi na turniru ostali, tako da se u svlačionici vidimo svaki dan. Ne pričamo samo o tenisu, pričamo i o drugim stvarima, šalimo se... Viđamo se stalno, ATP je kao pokretni cirkus, pa se stalno viđamo. Mada nema tu šta da se radi, ovde su dani dugi i dosadni

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading