ALKARAZ POKORIO ROLAN GAROS Španac posle drame srušio Zvereva i rastužio Đokovića

19:31 | 09-06-2024

Tenis 0

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je Rolan Garos

Alkaraz
AP Photo/Christophe Ena

 

Alkaraz je u finalu pobedio Aleksandera Zvereva sa 3:2, po setovima je bilo 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2. Meč je trajao četiri sata i 20 minuta.

To znači da će Španac od ponedeljka biti drugi na ATP listi, dok Novak Đoković pada na treće mesto, a prvi je Janik Siner.

 

 

Bilo je ovo treće grend slem finale za Karlitosa i treća titula, a prva u Parizu. Sa druge strane, Zverev je nakon poraza u finalu US Opena, izgubio i finale Rolan Garosa.

Na startu meča viđena je razmena brejkova, da bi Alkaraz vrlo brzo uspostavio potpunu kontrolu i u još dva navrata oduzeo servis rivalu, te lako došao do seta.

Prvi gem drugog seta je trajao 13 minuta, Saša je imao tri brejk lopte, ali ih nije iskoristio. Ipak, nije ga to dekoncentrisalo. Zaigrao je još bolje, bio agresvniji, naročito sa forhend strane i dosta ubedljivo dobio drugi set.

U trećem je viđen pravi rolerkoster. Poveo je Karlos 5:2 i taman kada je delovalo da će mirno privesti set kraju usledio je preokret. Išao je Zverev na sve ili ništa, dok se Španac malo opustio, pa tako nemački teniser dobija čak pet gemova u nizu i dolazi do vođstva od 2:1!

Što se četvrtog seta tiče, tu je postojao samo jedan igrač, bio je to Alkaraz koji je izgubio tek jedan gem i tako izborio peti set!

Iako to rezultat ne pokazuje, odlučujući set je bio prilično neizvestan.

Španski teniser je u ranoj fazi došao do brejka i poveo sa 2:1. Zatim je Zverev imao čak četiri prilike za ribrejk, od toga tri vezane, ali nije uspeo da ih realizuje. Steagao se u tim momentima, dok je Alkaraz pogađao iz svih pozcija na terenu.

Uspeo je Saša da dobije peti gem u kom je brejk loptu spasao tako što je bekhend dijagonalu smestio na samu liniju. U narednom gemu je ponovo imao brejk loptu, ali opet one najvažnije poene dobija Španac.

Do kraja susreta je još jednom oduzeo servis Zverevu i stigao do trećeg grend slem trofeja.

ALKARAZ - ZVEREV 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

Peti set:

6:2 - Kraaaaj! Alkaraz je osvojio Rolan Garos!

5:2 - Breeejk! Zadaje Alkaraz verovatno i ključni udarac Zverevu, dolazi do brejka bez izgubljenog poena. U narednom gemu Španac servira za titulu.

4:2 - Još jedan dramatičan gem. Ponovo je nemački teniser imao brejk loptu, ali je pronašao Alkaraz dobar servis koji mu je omogućio rutinsku realizaciju na mreži. Svega je bilo u ovom gemu, i jedan i drugi su pogađali linije, ali ono što je najvažnije, Alkaraz je za korak bliži tituli.

3:2 - Au, kakav gem, preživeo je Zverev. Došao je Alkaraz do brejk lopte, ali je onda Nemac odigrao kratku bekhend dijagonalu i pogodio samu liniju. Uspeo je da se izvuče, ali Alkaraz drži sve u svojim rukama.

3:1 - Još jedan neverovatan gem u kom Alkaraz potvrđuje brejk! Igralo se više od 10 minuta, Zverev je imao četiri brejk lopte, od toga tri vezane, ali nije uspeo da ih realizuje i ovo finale mu klizi iz ruku.

Alkaraz je na 0:40 nakon duple servis greške loptu poslao u aut, međutim…

Sudija je sišao i ubeđivao Zvereva da je ispravan trag i ponovio servis.

 

 

2:1 - Breeejk! Alkaraz zadaje prvi udarac u petom setu. Katastrofalan gem je odigrao Saša Zverev. Promašio je dva zicera na mreži, odservirao duplu servis grešku, potom još jednu lopticu izbacio u aut i praktično poklonio brejk Špancu.

1:1 - I Alkaraz bez većih problema dolazi do uvodnog servis gema u odlučujućem setu.

0:1 - Lagan gem za Zvereva, da nije bilo duple servis greške, reklo bi se pa perfektan.

Četvrti set:

6:1 - Dobija Alkaraz ovaj gem i dolazi do izjednačenja! Idemo u peti set!

 

 

5:1 - Još jedan brejk Alkaraza! Ponovo je lobom Španac prevario Zvereva, Nemac je spasio jednu, ali ne i drugu brejk loptu, pa će Karlitos sada servirati za izjednačenje.

Alkaraz je zatražio medikal tajm-aut zbog problema sa butnim mišićem leve noge

4:1 - Probudio se Zverev i vratio jedan brejk. Bekhend je Nemcu bio perfektan u ovom gemu, ali Alkaraz i dalje ima veliku prednost.

4:0 - Novi brejk pravi Karlos Alkaraz. Brejk loptu je iskoristio novim savršenim drop šotom. Nemac se ugasio, izvesno je da nas čeka peti set.

 

 

3:0 - Sve sada polazi za rukom Alkarazu koji potvrđuje brejk!

2:0 - Breeejk! Alkaraz prvi dolazi do brejka u četvrtom setu. Na 15:15 Španac je odigrao lob iz gotovo nemoguće pozicije, a brejk loptu iskoristio u stilu Rafaela Nadala pogodivši forhend pasing šot po paraleli.

1:0 - Siguran gem za Karlitosa na startu četvrtog seta.

Treći set:

5:7 - Set za Zvereva! Kakva ludnica. Imao je Alkaraz brejk loptu, ali je Nemac bio hrabriji, rizikovao je i to mu se isplatilo! 

 

 

5:6 - Breeeeejk! Ugasio se Karlos Alkaraz, a Saša Zverev dolazi do četvrtog gema u nizu i sada će servirati za set!

5:5 - Bolje od ovoga ne može! Sa nulom Zverev potvrđuje brejk i dolazi do izjednačenja!

5:4 - Breeeeejk! Vraća se Saša Zverev. Došao je do brejk lopte koju je iskoristio odličnim bekhend pasing šotom. Španac je pao u želji da nekako stigne lopticu, ali nije uspeo, srećom, nije se povredio. Nastavlja se drama u trećem setu.

5:3 - Zverev je odradio lakši deo posla, ali u narednom gemu Alkaraz servira za set.

5:2 - Neverovatan gem u kom Alkaraz potvrđuje brejk. Imao je Saša Zverev tri brejk lopte. Prvu je Španac spasao tako što je lopticu poslao na mrežu, drugu dobrim servisiom, a treću odličnim drop šotom. Veliku priliku je propustio četvrti reket sveta da se vrati u meč.

 

 

4:2 - Breeejk! Rastrčao se po terenu Karlos Alkaraz, odličnim poenom došao do tri vezane prilike za brejk, iskoristio je već prvu nakon greške Zvereva. Možda i ključan gem u finalu.

3:2 - Prvi gem koji se igrao na razliku u trećem setu. Ali, pronašao je dobre servise Alkaraz i sprečio Zvereva da stigne do brejk lopti.

 

 

2:2 - Perfektan gem Saše Zvereva. Odlični bekhendi i snažni servisi donose mu izjednačenje.

2:1 - Siguran gem za Karlitosa. Jeste odservirao ponovo duplu servis grešku, ali je odigrao dobar gem i dobio ga bez većih problema.

1:1 - Očajan gem je odigrao španski teniser, sva četiri poena završena su posle njegovih grešaka.

1:0 - Uvodni gem trećeg seta dobija Alkaraz. Divnim drop-šotom je završio gem.

Drugi set:

 

 

2:6 - Perfektan gem za kraj seta odigrao je Aleksander Zverev!

2:5 - Dupli brejk pravi Zverev! Imao je Alkaraz 40:15, ali je onda Nemac pronašao snažne forhende i zadao velike probleme protivniku. Prvu brejk loptu nije iskoristio, ali drugu jeste, pošto je Karlitos odservirao duplu servis grešku. U narednom gemu nemački teniser servira za izjednačenje u setvoima.

2:4 - Potvrđuje brejk Zverev! Nije bilo lako igralo se na razliku, a onda smo videli verovatno i najlepši poen od početka meča. Odličan polu-volej je odigrao Španac, ali se Saša sjajno snašao na mreži i došao do gem lopte. Uspeo je da iskoristi i sada vodi sa 4:2.

2:3 - Breeejk! Zverev zadaje prvi udarac u drugom setu. Užasan gem je odigrao Alkaraz, prvio je mnogo grešaka i Nemac je to kaznio. Karlos je prvu brejk loptu spasio, jer je Saša bekhend poslao u mrežu, ali drugu nije uspeo i Zverev vodi sa 3:2. I jednom i drugom veliki problem zadaje vetar koji snažno duva.

2:2 - Odličan gem za Nemca, dobio ga je bez izgubljenog poena. Servis ga je veoma dobro slušao.

2:1 - Prvi gem u drugom setu koji se nije igrao na razliku, a dobio ga je Karlitos tako što je rivalu prepustio tek jedan poen. Sjajno se kreće španski teniser.

 

 

1:1 - I ovaj gem se igrao na razliku. Stigao je Zverev do 40:15, ali je onda napravio dve greške forhendom i Karlitos dolazi do 40:40. Ipak, Nemac pornalazi dva dobra servisa i sprečava dodante komplikacije u ovom gemu.

1:0 - Au, kakav gem, ubedljivo najduži od početka meča, trajao je 13 minuta. Imao je Alkaraz 40:0 i delovalo je da će lako doći do gema, ali je onda popustio i vratio Nemca u igru. Imao je Zverev tri brejk lopte, ali nije uspeo da ih iskoristi i Španac vodi u drugom setu.

Prvi set:

 

 

Na startu meča videli smo razmenu brejkova, da bi Karlitos vrlo brzo uspostavio kontrolu i rutinski došao do seta.

Dobar dan i dobrodošli na blog našeg portala posvećen finalu Rolan Garosa u kom se sastaju Saša Zverev i Karlos Alkaraz. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz Pariza.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading